Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Cibuľový šalát, karamelizovaná červená cibuľa, delikátny džem

Posilnite si imunitu dávkou cibuľových vitamínov.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cibuľový šalát

Potrebujeme: pol kila žltej cibule, 1 menší pór, 3 PL olivového oleja, 2 PL kryštálového cukru, trochu octu, plechovku sterilizovaných šampiňónov, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Ak máme väčšie cibule, prekrojíme ich najskôr na polovice a potom ich nakrájame na plátky, menšie môžeme nakrájať na kolieska. Do hrnca dáme vodu a keď začne vrieť, vsypeme tam cibuľu a necháme ju ponorenú vo vode asi 3 minút. Hneď potom ju scedíme, prelejeme ľadovou vodou a necháme odkvapkať.

Sterilizované šampiňóny scedíme, ak sú nakrájané na veľké plátky, prekrojíme ich a potom dáme do misky. Pridáme odkvapkanú cibuľu a na tenké pásiky nakrájaný pór. Všetko osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a chuť do sladkokysla vyladíme cukrom a octom.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľový džem s vínom

Potrebujeme: 1 kg cibule (môže byť zmiešaná červená, žltá aj biela), rastlinný olej, 2 dl červeného vína, 150 g hnedého cukru, soľ, 2 PL balzamika, štipku mletej rasce, mleté čierne korenie, 2 PL slivkového alebo ríbezľového lekváru

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno, do hrnca dáme zohriať dostatočné množstvo oleja a orestujeme ju na ňom. Keď bude pekne dozlatista opražená, posypeme ju cukrom a necháme ho skaramelizovať.

Potom cibuľu osolíme, okoreníme, posypeme rascou, pridáme lekvár aj balzamiko, dobre premiešame a podlejeme vínom. Keď sa alkohol odparí podlejeme cibuľu vodou a dusíme ju, kým sa nerozvarí a nevznikne nám džemová konzistencia.

Hotový džem naložíme do fliaš a môžeme ich sterilizovať. Získame tak zásoby pochúťky, ku ktorej stačí krajec voňavého chleba, prípadne krekry či bagetky na párty.

SkryťVypnúť reklamu

Karamelizovaná červená cibuľa

Potrebujeme: 1 kg červenej cibule, 3 PL trstinového cukru, cca lyžičku soli, mleté čierne korneie, 5 PL octu, 1 dl rastlinného oleja

Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na polkolieska. V panvici zohrejeme olej a cibuľu na ňom najskôr sprudka opečieme, dávame však pozor, aby neprihorela a miešame ju. Keď zosklovatie osolíme ju, okoreníme a prisypeme cukor. Stále miešame, kým sa cukor nerozpustí. Asi po troch minútach cibuľu podlejeme octom a potom ho za stáleho miešania necháme vyvariť, čo by nemalo trvať ako minútu-dve.

Cibuľu môžeme odstaviť a konzumovať teplú aj studenú. Skvelo vylepší domáce burgre či akékoľvek mäso.

Vitamíny a minerály

Súvisiace témy: Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  3. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  4. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  5. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  6. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  7. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  8. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  1. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  2. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  3. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  4. V Malackách vybudovali čajové impérium
  5. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  6. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  7. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 17 449
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 702
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 9 376
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 5 211
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 453
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 296
  7. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 770
  8. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 3 725
  1. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LIII.
  2. Jaroslav Furman: Dotácie na medvede v Turci
  3. Lukáš Čelinák: Smerácka facka domácnostiam a podnikateľom: Konsolidačný balíček 2026
  4. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  5. Irena Šimuneková: Hrad Červený Kameň
  6. Jaroslav Karahuta: Zákon o " Registri užívacích vzťahov k pozemkom " je veľmi zlý a nemá obdobu v histórii slovenského pozemkového práva.
  7. Monika Albertiová: Keď Fica naštvem, je to pre mňa dobrý deň. Demokrati miešajú karty
  8. Júlia Piraňa Mikolášiková: Expertíza DNA priniesla nové odhalenie! Slovenský chránený svedok je pre podozrenie z vraždy stále vo väzbe v Chorvátsku
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 60 779
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 22 396
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 9 179
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 541
  5. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 8 197
  6. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 7 620
  7. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 233
  8. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 7 208
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  2. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  3. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  4. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  5. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  6. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  7. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  8. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu