Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Cibuľový šalát, karamelizovaná červená cibuľa, delikátny džem

Posilnite si imunitu dávkou cibuľových vitamínov.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cibuľový šalát

Potrebujeme: pol kila žltej cibule, 1 menší pór, 3 PL olivového oleja, 2 PL kryštálového cukru, trochu octu, plechovku sterilizovaných šampiňónov, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Ak máme väčšie cibule, prekrojíme ich najskôr na polovice a potom ich nakrájame na plátky, menšie môžeme nakrájať na kolieska. Do hrnca dáme vodu a keď začne vrieť, vsypeme tam cibuľu a necháme ju ponorenú vo vode asi 3 minút. Hneď potom ju scedíme, prelejeme ľadovou vodou a necháme odkvapkať.

Sterilizované šampiňóny scedíme, ak sú nakrájané na veľké plátky, prekrojíme ich a potom dáme do misky. Pridáme odkvapkanú cibuľu a na tenké pásiky nakrájaný pór. Všetko osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a chuť do sladkokysla vyladíme cukrom a octom.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľový džem s vínom

Potrebujeme: 1 kg cibule (môže byť zmiešaná červená, žltá aj biela), rastlinný olej, 2 dl červeného vína, 150 g hnedého cukru, soľ, 2 PL balzamika, štipku mletej rasce, mleté čierne korenie, 2 PL slivkového alebo ríbezľového lekváru

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno, do hrnca dáme zohriať dostatočné množstvo oleja a orestujeme ju na ňom. Keď bude pekne dozlatista opražená, posypeme ju cukrom a necháme ho skaramelizovať.

Potom cibuľu osolíme, okoreníme, posypeme rascou, pridáme lekvár aj balzamiko, dobre premiešame a podlejeme vínom. Keď sa alkohol odparí podlejeme cibuľu vodou a dusíme ju, kým sa nerozvarí a nevznikne nám džemová konzistencia.

Hotový džem naložíme do fliaš a môžeme ich sterilizovať. Získame tak zásoby pochúťky, ku ktorej stačí krajec voňavého chleba, prípadne krekry či bagetky na párty.

SkryťVypnúť reklamu

Karamelizovaná červená cibuľa

Potrebujeme: 1 kg červenej cibule, 3 PL trstinového cukru, cca lyžičku soli, mleté čierne korneie, 5 PL octu, 1 dl rastlinného oleja

Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na polkolieska. V panvici zohrejeme olej a cibuľu na ňom najskôr sprudka opečieme, dávame však pozor, aby neprihorela a miešame ju. Keď zosklovatie osolíme ju, okoreníme a prisypeme cukor. Stále miešame, kým sa cukor nerozpustí. Asi po troch minútach cibuľu podlejeme octom a potom ho za stáleho miešania necháme vyvariť, čo by nemalo trvať ako minútu-dve.

Cibuľu môžeme odstaviť a konzumovať teplú aj studenú. Skvelo vylepší domáce burgre či akékoľvek mäso.

Vitamíny a minerály

Súvisiace témy: Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu