Korzár logo Korzár
Nedeľa, 7. august, 2022 | Meniny má Štefánia

Varíme s Korzárom: Cibuľový šalát, karamelizovaná červená cibuľa, delikátny džem

Posilnite si imunitu dávkou cibuľových vitamínov.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cibuľový šalát

Potrebujeme: pol kila žltej cibule, 1 menší pór, 3 PL olivového oleja, 2 PL kryštálového cukru, trochu octu, plechovku sterilizovaných šampiňónov, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Ak máme väčšie cibule, prekrojíme ich najskôr na polovice a potom ich nakrájame na plátky, menšie môžeme nakrájať na kolieska. Do hrnca dáme vodu a keď začne vrieť, vsypeme tam cibuľu a necháme ju ponorenú vo vode asi 3 minút. Hneď potom ju scedíme, prelejeme ľadovou vodou a necháme odkvapkať.

Sterilizované šampiňóny scedíme, ak sú nakrájané na veľké plátky, prekrojíme ich a potom dáme do misky. Pridáme odkvapkanú cibuľu a na tenké pásiky nakrájaný pór. Všetko osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a chuť do sladkokysla vyladíme cukrom a octom.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľový džem s vínom

Potrebujeme: 1 kg cibule (môže byť zmiešaná červená, žltá aj biela), rastlinný olej, 2 dl červeného vína, 150 g hnedého cukru, soľ, 2 PL balzamika, štipku mletej rasce, mleté čierne korenie, 2 PL slivkového alebo ríbezľového lekváru

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno, do hrnca dáme zohriať dostatočné množstvo oleja a orestujeme ju na ňom. Keď bude pekne dozlatista opražená, posypeme ju cukrom a necháme ho skaramelizovať.

Potom cibuľu osolíme, okoreníme, posypeme rascou, pridáme lekvár aj balzamiko, dobre premiešame a podlejeme vínom. Keď sa alkohol odparí podlejeme cibuľu vodou a dusíme ju, kým sa nerozvarí a nevznikne nám džemová konzistencia.

Hotový džem naložíme do fliaš a môžeme ich sterilizovať. Získame tak zásoby pochúťky, ku ktorej stačí krajec voňavého chleba, prípadne krekry či bagetky na párty.

SkryťVypnúť reklamu

Karamelizovaná červená cibuľa

Potrebujeme: 1 kg červenej cibule, 3 PL trstinového cukru, cca lyžičku soli, mleté čierne korneie, 5 PL octu, 1 dl rastlinného oleja

Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na polkolieska. V panvici zohrejeme olej a cibuľu na ňom najskôr sprudka opečieme, dávame však pozor, aby neprihorela a miešame ju. Keď zosklovatie osolíme ju, okoreníme a prisypeme cukor. Stále miešame, kým sa cukor nerozpustí. Asi po troch minútach cibuľu podlejeme octom a potom ho za stáleho miešania necháme vyvariť, čo by nemalo trvať ako minútu-dve.

Cibuľu môžeme odstaviť a konzumovať teplú aj studenú. Skvelo vylepší domáce burgre či akékoľvek mäso.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde vybavíte žiadosť o hypotéku bez návštevy pobočky?
  2. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  3. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  4. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha
  7. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila
  1. Za vysokou spotrebou sa často skrýva zlá kondícia motora
  2. Ktoré regionálne projekty podporí Nadácia COOP Jednota?
  3. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  4. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  5. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  6. Tetovanie a piercing - aké zdravotné riziká môžu spôsobiť?
  7. Aké sú vízie slovenských vodičov a architektov?
  8. Toto sú vízie slovenských vodičov a architektov
  1. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 9 287
  2. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 6 860
  3. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina 6 237
  4. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 5 330
  5. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 5 229
  6. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 3 987
  7. Dobrá správa pre pacientov s cukrovkou 2 488
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny 2 463

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Chcete osviežiť váš imunitný systém? Prihláste sa na 4. dávku
  2. Viera Spišáková: Trapas technický
  3. Ľudmila Rábelyová : Prečo tá nenávisť?
  4. Dominika Kislíková: Gazdoráň - nová turistická trasa v NP Poloniny
  5. Ján Škerko: Kolibríky a ruskí orkovia
  6. Otilia Horrocks: Voliči si zaslúžia viac...
  7. Matúš Grznár: Výzva Igorovi Matovičovi k sebareflexii a odstúpeniu.
  8. Marián Kozák: Festival "Európskeho ľudového remesla" v Kežmarku 2022
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 60 600
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 25 275
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 9 855
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 6 210
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 6 129
  6. Jana Žilková: Výchova detí v Mongolsku 4 485
  7. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 4 192
  8. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 3 926
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  2. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  3. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  4. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Roman Kříž je právnik a tvorca českého start-upu Bene Meat Technologies, v ktorom pestujú kultivované mäso. V roku 2016 založil Libertariánsky inštitút. V roku 2019 kandidoval za stranu Svobodní do Európskeho parlamentu.

V Českom start-upe pestujú hovädzinu.


2. aug
Peter Schutz.

Žiadnu opozičnú zmluvu netreba.


9 h
Rusko neútočí len na školy, v ktorých prespávajú ukrajinskí vojaci.

Správa mala byť ťažšie zneužiteľná ruskou propagandou.


4 h
Jadrová elektráreň v Záporoží.

K úniku radiácie po útoku nedošlo.


7 h

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Chcete osviežiť váš imunitný systém? Prihláste sa na 4. dávku
  2. Viera Spišáková: Trapas technický
  3. Ľudmila Rábelyová : Prečo tá nenávisť?
  4. Dominika Kislíková: Gazdoráň - nová turistická trasa v NP Poloniny
  5. Ján Škerko: Kolibríky a ruskí orkovia
  6. Otilia Horrocks: Voliči si zaslúžia viac...
  7. Matúš Grznár: Výzva Igorovi Matovičovi k sebareflexii a odstúpeniu.
  8. Marián Kozák: Festival "Európskeho ľudového remesla" v Kežmarku 2022
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 60 600
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 25 275
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 9 855
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 6 210
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 6 129
  6. Jana Žilková: Výchova detí v Mongolsku 4 485
  7. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 4 192
  8. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 3 926
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  2. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  3. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  4. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu