Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom tradične: Furmanské halušky, džgance s tvarohom, polievka Varianka

Recepty overené časom nesklamú ani dnes.

(Zdroj: stock adobe)

Džgance s tvarohom

Potrebujeme: 1,5 kg zemiakov, cca 75 g hrubej múky, 75 g detskej krupice, soľ, 100 g masla, cca 150 ml mlieka, cibuľu, slaninu, olej alebo masť na vyprážanie, tvaroh

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Zatiaľ si očistíme cibuľu, nakrájame ju nadrobno a orestujeme na masti dozlatista. Keď sú zemiaky mäkké, zlejeme vodu, v ktorej sa varili a posypeme ich múkou aj krupicou. Pučidlom múku povtláčame do zemiakov, zalejeme ich roztopeným maslom a horúcim mliekom, zakryjeme a necháme spariť.

Skryť Vypnúť reklamu

Po pár minútach pridáme popraženú cibuľu, dobre premiešame a výsledkom by mala byť hustá kaša, z ktorej budeme postupne veľkou lyžicou naberať jednotlivé kúsky a tie vypražíme v horúcom oleji či masti. Hotové džgance dáme do misky, namrvíme k nim tvaroh a polejeme opraženou slaninou alebo v prípade bezmäsitej verzie roztopeným maslom.

Varianka

Polievka, ktorá je priam nabitá vitamínmi je ideálna na jesenné dni.

Potrebujeme: šťavu z kyslej kapusty, hrsť fazule, hrsť húb, zemiaky, bobkový list, cesnak, soľ, vývar alebo kocku bujónu, 2 PL hladkej múky

Postup: Vopred namočenú fazuľu dáme uvariť do čistej vody. Zvlášť si v šupke uvaríme asi 4 zemiaky. Do polievkového hrnca dáme šťavu z kapusty, zriedime ju čistou vodou, aby nebola príliš kyslá, pridáme bobkový list, namočené sušené huby, asi 3 roztlačené strúčiky cesnaku, soľ a vývar. Necháme povariť.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď bude fazuľa mäkká, scedíme ju a pridáme do polievky, takisto uvarené ošúpané a nakrájané zemiaky. V troške vody rozmiešame hladkú múku, ktorou polievku zahustíme a na záver ju dochutíme soľou alebo korením.

Furmanské halušky

Potrebujeme: cca 700 g zemiakov, 150 g polohrubej múky, 250 g oštiepku, väčšiu kyslú smotanu, údenú slaninu, soľ

Postup: Očistené zemiaky najemno postrúhame a zmiešame ich s múkou a soľou. Z cesta sádzame halušky do osolenej vody, samozrejme, ich priebežne miešame, aby sa neprilepili o dno. Necháme ich variť a keď vyplávajú všetky na hladinu scedíme ich, no trošku haluškovej vody si necháme.

Halušky dáme do misky, kde k nim nastrúhame oštiepok, pridáme kyslú smotanu a komu viac chutia redšie halušky, pridá zopár kvapiek vody, v ktorej sa varili. Dobre premiešame a až teraz ochutnáme, či je potrebné ich dosoliť. Podávame s opraženou slaninou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dalo deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 689
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 632
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 666
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 599
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 181
  6. Aká je chémia vôní 9 070
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 635
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 529
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 003
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 975
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Viki Olejárová by rada zbierala zážitky z celého sveta, chcela by prespať v baobabe aj si zaspievať so Stingom.
Ľudmila Kolesárová.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava minister zdravotníctva SR Marek Krajčí a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii na Slovensku.

Haščák z Penty ide do väzby, rozhodol súd

Haščákovi hrozí až 20 rokov.

Premiér Igor Matovič a minister školstva Branislav Gröhling.
Stĺpček Petra Schutza

Experiment avantgardný ako celoplošné testovanie

Ďalší pochod Slovenska po neprebádaných tretích (štvrtých) cestách boja s covidom.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop