Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom tradične: Furmanské halušky, džgance s tvarohom, polievka Varianka

Recepty overené časom nesklamú ani dnes.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Džgance s tvarohom

Potrebujeme: 1,5 kg zemiakov, cca 75 g hrubej múky, 75 g detskej krupice, soľ, 100 g masla, cca 150 ml mlieka, cibuľu, slaninu, olej alebo masť na vyprážanie, tvaroh

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Zatiaľ si očistíme cibuľu, nakrájame ju nadrobno a orestujeme na masti dozlatista. Keď sú zemiaky mäkké, zlejeme vodu, v ktorej sa varili a posypeme ich múkou aj krupicou. Pučidlom múku povtláčame do zemiakov, zalejeme ich roztopeným maslom a horúcim mliekom, zakryjeme a necháme spariť.

SkryťVypnúť reklamu

Po pár minútach pridáme popraženú cibuľu, dobre premiešame a výsledkom by mala byť hustá kaša, z ktorej budeme postupne veľkou lyžicou naberať jednotlivé kúsky a tie vypražíme v horúcom oleji či masti. Hotové džgance dáme do misky, namrvíme k nim tvaroh a polejeme opraženou slaninou alebo v prípade bezmäsitej verzie roztopeným maslom.

Varianka

Polievka, ktorá je priam nabitá vitamínmi je ideálna na jesenné dni.

Potrebujeme: šťavu z kyslej kapusty, hrsť fazule, hrsť húb, zemiaky, bobkový list, cesnak, soľ, vývar alebo kocku bujónu, 2 PL hladkej múky

Postup: Vopred namočenú fazuľu dáme uvariť do čistej vody. Zvlášť si v šupke uvaríme asi 4 zemiaky. Do polievkového hrnca dáme šťavu z kapusty, zriedime ju čistou vodou, aby nebola príliš kyslá, pridáme bobkový list, namočené sušené huby, asi 3 roztlačené strúčiky cesnaku, soľ a vývar. Necháme povariť.

SkryťVypnúť reklamu

Keď bude fazuľa mäkká, scedíme ju a pridáme do polievky, takisto uvarené ošúpané a nakrájané zemiaky. V troške vody rozmiešame hladkú múku, ktorou polievku zahustíme a na záver ju dochutíme soľou alebo korením.

Furmanské halušky

Potrebujeme: cca 700 g zemiakov, 150 g polohrubej múky, 250 g oštiepku, väčšiu kyslú smotanu, údenú slaninu, soľ

Postup: Očistené zemiaky najemno postrúhame a zmiešame ich s múkou a soľou. Z cesta sádzame halušky do osolenej vody, samozrejme, ich priebežne miešame, aby sa neprilepili o dno. Necháme ich variť a keď vyplávajú všetky na hladinu scedíme ich, no trošku haluškovej vody si necháme.

Halušky dáme do misky, kde k nim nastrúhame oštiepok, pridáme kyslú smotanu a komu viac chutia redšie halušky, pridá zopár kvapiek vody, v ktorej sa varili. Dobre premiešame a až teraz ochutnáme, či je potrebné ich dosoliť. Podávame s opraženou slaninou.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu