Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Závitky s kapustou, polievka Couračka, tradičná moravská kapusta

Kapusta je ideálnym jesenným vitamínovým dopingom.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka Couračka

Zvláštny názov tejto tradičnej polievky z Českého raja má jednoduché a úsmevné vysvetlenie. Podľa stránky czechspecials.cz tento názov vznikol v dobách, kedy celá rodina jedla spoločne z jednej misy. Z kapusty, nabratej na lyžici, cestou k ústam kvapkala polievka na stôl, teda sa po česky „courala“. Gazdinky ju rady pripravovali najmä v dňoch, kedy na varenie nemali veľa času, pretože je hotová raz-dva.

Potrebujeme: 300 g kyslej kapusty, 4 väčšie zemiaky, 250 ml kyslej smotany, 150 ml mlieka, hladkú múku, maslo, soľ, rascu, cukor

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zemiaky očistíme, dáme do osolenej vody a uvaríme. Do druhého hrnca dáme kapustu, ktorú môžeme predtým prekrojiť, zalejeme ju asi pollitrom vody, pridáme trochu rasce a necháme variť dovtedy, kým nebude polomäkká. Smotanu zmiešame s mliekom a asi lyžicou hladkej múky. Rozhabarkujeme, aby sme nemali hrudky a vlejeme ku kapuste. Napokon tam pridáme uvarené zemiaky a dochutíme podľa potreby štipkou cukru alebo šťavou z kapusty. Úplne na záver vmiešame do odstavenej polievky asi lyžicu masla.

Závitky s kyslou kapustou

Potrebujeme: ½ kg hovädzieho zadného, 200 g kyslej kapusty, 1 cibuľu, 2 zemiaky, olej, slaninu, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie mletú rascu (množstvo surovín treba prispôso

Postup: Údenú slaninu nakrájame na malé kocky a dáme ju do panvice vyškvariť. Potom k nej pridáme pokrájanú kapustu a na maličké kocky nakrájané zemiaky. Dobre premiešame a necháme podusiť. Ak kapusta nebude dosť ochutená osolíme ju a okoreníme. Potom náplň odstavíme a necháme trochu vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky, ktoré rozklepeme a z oboch strán osolíme aj okoreníme.

Na plátky mäsa naložíme kapustovú plnku, zrolujeme a zafixujeme špáradlom, grilovacou ihlou alebo niťou.

Mäso zo všetkých strán opečieme na panvici a premiestnime do hrnca. Napokon vo výpeku osmažíme pokrájanú cibuľu, zalejeme ju vriacou vodou a pridáme k mäsu. Za priebežného podlievania závitky podusíme. Keď bude mäso mäkké vyberieme ho, šťavu poprášime trochou múky, dochutíme, necháme prevrieť a potom ju precedíme k mäsu.

Tradičné moravské „zelí“

Chuť moravskej kapusty je delikátna a hodí sa či už k pečenej krkovičke, moravskému vrabcovi, kačke aj husi, alebo len tak, ako pochúťka, navyše zdravá.

Potrebujeme: 1 kg bielej hlávkovej kapusty, 1 väčšia cibuľa, 1 PL hladkej múky, 1 surový zemiak, bravčovú masť, rascu, soľ, ocot, cukor

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Kapustu očistíme, zbavíme ju hlúbov a nakrájame na rezance. Dáme ju do hrnca, prilejeme trochu vody a necháme dusiť asi pol hodiny. Dávame pozor, aby nám neprihorela a podľa potreby podlejeme trochu vody.

Zatiaľ si v druhom hrnci zohrejeme asi lyžicu bravčovej masti, pridáme nakrájanú cibuľu a necháme ju orestovať. Posypeme ju rascou, ktorá sa krásne rozvonia a potom posypeme hladkou múkou, ktorú krátko zarestujeme a odstavíme. Keď je kapusta hotová pridáme k nej cibuľovú zápražku, nastrúhame jeden zemiak, všetko spolu asi 5 minút podusíme a na záver chute doladíme cukrom a octom.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu