Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom tradične: Podplamenníky s bryndzou, lokše s makom, spišské džatky

Dobroty starých mám za pár eur.

Lokše sú obľúbenou tradičnou pochúťkou.Lokše sú obľúbenou tradičnou pochúťkou. (Zdroj: archív)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Džatky

Ich názov napovedá, že to bolo jedlo chudobných, ktoré veľa nestálo. Džad je totiž v spišskom nárečí chudák. Dnes sú džatky dobrotou, ktorú si možno pripraviť jednoduchým, ale aj delikátnym spôsobom.

Potrebujeme: 12 stredne veľkých zemiakov, 2 hrnčeky hrubej múky, maslo, cibuľu, slaninu, cukor, soľ, prípadne aj bryndzu či kyslú kapustu

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky, dáme do hrnca a uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom ich zlejeme tak, aby nám približne tretina vody zostala v hrnci. Zemiaky posypeme hrubou múkou a vrátime ich na sporák. Zemiaky necháme zovrieť, ale nemiešame ich. Potom plameň vypneme a zemiaky s múkou popučíme, premiešame a potom zo zmesi odoberáme kúsky a rukami tvoríme guľky, ktoré ukladáme do misky.

SkryťVypnúť reklamu

Dochutiť ich môžeme buď iba popraženou cibuľkou a slaninou, pridať tiež môžeme bryndzu alebo aj dusenú kyslú kapustu,

Podplamenník

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, polovicu kocky droždia, 1 vajce, 180 ml mlieka, 50 ml oleja, bravčovú masť, soľ, 1 kyslú pochúťkovú smotanu, 1 bryndzu, údenú klobásu, slaninu, cibuľu

Postup: Do malej misky dáme trochu teplej vody so štipkou cukru a droždím. Necháme vzísť kvások. Zatiaľ si dáme do veľkej misy múku, vajce, olej a asi lyžičku soli. Potom vlejeme kvások a prilievame mlieko tak, aby nám vzniklo vláčne cesto. Malo by byť skôr redšie ako tuhé.

Zakryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť. Potom cesto roztiahneme na plech potretý bravčovou masťou. Cesto dobre roztlačíme prstami na celý plech a potrieme ho smotanou, na to namrvíme bryndzou a nakrájame klobásu, slaninu a cibuľu, prípadne len to, čo nám chutí.

SkryťVypnúť reklamu

Upečieme v dobre vyhriatej rúre, ideálne v peci.

Makové lokše

Potrebujeme: 500 g zemiakov, cca 200g hladkej múky, soľ, bravčová masť alebo maslo, mletý mak, práškový cukor, slivkový lekvár

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí ich olúpeme a nastrúhame alebo prelisujeme. Pridáme múku, soľ a vypracujeme hladké cesto. To pokrájame na kúsky, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme a postupne pečieme. Keďže už väčšina z nás nemá sporáky, ako bývali u našich starých mám, na pečenie použijeme napríklad suchý, ničím nepotretý plech.

Po upečení lokše pomastíme roztopeným maslom alebo masťou, na to dáme vrstvu lekváru a tú posypeme makom. Zrolujeme alebo poskladáme a posypeme cukrom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 832
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 236
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 553
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 121
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 007
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 850
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 358
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 276
  1. Eva Chocholáčková: Vypočuli želanie čitateľov. A vyplatilo sa
  2. Julius Kravjar: Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty
  3. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom
  4. Ivan Mlynár: Dnes o tých, ktorí sa nebudú mať kam vrátiť.
  5. Irena Šimuneková: Solka v zeleni ukrytá.
  6. Kristína Jakubičková: Pirane v topánkach: Čo sa stalo s lodičkami z Deichmannu po jedinom obutí
  7. Robert Štepaník: diel 105 - rubrika: moje najhranejšie (vo februári 2024)
  8. Radko Mačuha: Potkania osada.
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 658
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 68 123
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 201
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 677
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 386
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 522
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 16 317
  8. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 14 336
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Eva Chocholáčková: Vypočuli želanie čitateľov. A vyplatilo sa
  2. Julius Kravjar: Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty
  3. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom
  4. Ivan Mlynár: Dnes o tých, ktorí sa nebudú mať kam vrátiť.
  5. Irena Šimuneková: Solka v zeleni ukrytá.
  6. Kristína Jakubičková: Pirane v topánkach: Čo sa stalo s lodičkami z Deichmannu po jedinom obutí
  7. Robert Štepaník: diel 105 - rubrika: moje najhranejšie (vo februári 2024)
  8. Radko Mačuha: Potkania osada.
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 658
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 68 123
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 201
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 677
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 386
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 522
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 16 317
  8. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 14 336
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

VÝSLEDKY VOLIEB 2024
SkryťZatvoriť reklamu