Korzár logo Korzár
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Hokkaido perník, tekvicová nátierka, karamelizované jadierka

Oranžové plody sú jesennou pochúťkou.

(Zdroj: archív)

Tekvicová nátierka

Potrebujeme: ½ maslovej alebo Hokkaido tekvice, 2 ČL sušeného tymianu, štipku soli, 1 jemný tvaroh

Postup: Umytú a vydlabanú tekvicu nakrájame na kocky, ktoré dáme do hrnca, zalejeme vodou a uvaríme. Potom tekvicu rozmixujeme, následne pridáme ostatné suroviny a vymiešame kompaktnú zmes. V prípade potreby ešte dochutíme, necháme vychladiť a môžeme natierať chlebíky a pečivo.

Hokkaido perník

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, 150 g hnedého cukru, 100 ml mlieka, 100 ml oleja, 2 vajíčka, 1 kypriaci prášok do perníka, 250 g tekvice bez semienok, štipku soli, trochu škorice a sušeného zázvoru, nasekané orechy, strúhanka

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Umytú tekvicu nakrájame na väčšie kocky aj so šupkou a dáme upiecť do vyhriatej rúry. Keď bude mäkká v miske ju rozmixujeme na pyré, ku ktorému potom pridáme vajíčka, mlieko a olej. Prisypeme cukor a dobre miešame, aby sa rozpustil. Následne pridáme múku zmiešanú s práškom, ostatnými koreninami a štipkou soli. Ako posledné pridáme nasekané orechy a cesto vylejeme na pomastený a strúhankou vysypaný plech. Koláč dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Po vychladnutí ho môžeme len posypať práškovým cukrom, prípadne ho potrieť džemom a roztopenou čokoládou alebo bielkovou polevou.

Karamelizované korenené jadierka

Potrebujeme: tekvicové jadierka, 1 PL rastlinného oleja, 2 PL kryštálového cukru, soľ, zázvor čili

Postup: Jadierka vyberieme z tekvice, očistíme od vlákien, ktoré sú na nich a dáme ich do misky. Zalejeme vodou a dobre umyjeme, aby sme ich očistili. Potom ich ešte prepláchneme, napríklad v sitku a dáme na rozprestretú utierku osušiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak chceme len obyčajné pražené semienka, dáme ich do misky, polejeme olejom, posolíme, rozložíme na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 170 stupňov.

Aj príprava karamelizovaných ochutených semienok je pomerne jednoduchá.

Umyté a osušené jadierka dáme na panvicu a zahrievame ich na strednom plameni. Ak už bude panvica rozpálená, pridáme lyžicu oleja, 2 PL cukru aj štipku soli a za stáleho miešania čakáme, kým sa cukor premení na karamel a obalí všetky jadierka. Keď sa tak stane, posypeme ich buď sušeným zázvorom, ešte trochou soli alebo takým množstvom čili, aké máme radi. Necháme vychladnúť a maškrtíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 314
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 531
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 783
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 954
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 630
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 803
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 729
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 589
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 918
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Na úrade dostali termín počas zákazu vychádzania. Prišli, hrozili im pokutou

Rezort vnútra zatvoril svoje pracoviská až v utorok.

Počas utorka pristúpilo ministerstvo k zatvoreniu svojich pracovísk pre verejnosť.

Šiesti poslanci košickej župy odchádzajú z poslaneckého klubu Smeru

Nemôžu vytvoriť svoj vlastný. Chcú zmenu rokovacieho poriadku.

Ján Jakubov bude zrejme predsedom nového poslaneckého klubu strany Hlas.

Kauza správkyne nebankovky SaS Slovensko sa možno vráti na začiatok

Krajský súd zrušil rozsudok okresného, ten bude pokračovať v dokazovaní.

Obžalovaná Kristína Rigová (vpravo) s advokátkou Helenou Knopovou na krajskom súde.

V Medzilaborciach začali stavať stanicu. Stará už bola len na hanbu

Poslúži cestujúcim, ktorí idú vlakom aj autobusom.

Práce na výstavbe vlakovej a autobusovej stanice v Medzilaborciach sa začali.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie nielen môže bolieť, ale možno sa pri čakaní naň nakaziť. Ilustračná fotografia.
Dobré ráno

Dobré ráno: Monika Jankovská sa chce dohodnúť s políciou

Štátna tajomníčka zrejme chce spolupracovať.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Vždy sa dá počítať s vypätím všetkých síl

Krajčí počas testovania videl "silného ducha slovenského národa".

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) počas návštevy odberného miesta. v obci Nižná v okrese Tvrdošín.
Minister obrany Jaroslav Naď.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop