Korzár logo Korzár
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Jemná roláda, jablkovo-syrové buchtičky, holandský koláč

Prevoňajte kuchyňu lahodnými dobrotami.

(Zdroj: stock adobe)

Jemná jablková roláda

Potrebujeme: 4 vajíčka (bielky a žĺtky zvlášť), 70 g múky, 100 g práškového cukru, cca 800 g jabĺk, 1 bal. vanilkového cukru, 4 až 5 PL trstinového cukru, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli

Postup: Rúru rozohrejeme na 160 stupňov. Vaječné bielky vyšľaháme so štipkou soli. Keď začnú vytvárať penu, pridáme polovicu práškového cukru a pokračujeme v šľahaní až dotuha. Žĺtky si vyšľaháme s práškovým aj vanilkovým cukrom do svetlej a nadýchanej konzistencie. Do tejto zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva a zamiešame ju stierkou. Pridáme po tretinách aj vyšľahané bielky, ktoré zľahka zakomponujeme do zvyšku zmesi. Široký plech vyložíme papierom na pečenie, zľahka ho potrieme maslom a posypeme 2 až 3 lyžicami trstinového cukru.

Skryť Vypnúť reklamu

Jablká olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na tenké plátky. Poukladáme ich na pripravený plech do tenkej vrstvy a posypeme zvyškom trstinového cukru. Na jablká nalejeme cesto a opatrne ho porozťahujeme stierkou po celej ploche. Pripravený koláč dáme do rozohriatej rúry na 40 minút. Po upečení ho necháme postáť asi 10 minút. Potom ho prikryjeme čistou utierkou, na ktorú položíme kovovú mriežku, koláč prevrátime hore dnom a stiahneme z neho papier na pečenie. Pomocou kuchynskej utierky stočíme ešte stále teplé cesto do pevnej rolády a necháme úplne vychladnúť. Na záver môžeme posypať práškovým cukrom.

Jablkovo-syrové buchtičky

Potrebujeme: 2 a 1/2 š hladkej múky, 1/4 š kryštálového cukru, 1 PL prášku do pečiva, 1 ČL jemnej morskej soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 2 PL najemno nasekaného čerstvého tymianu, 1/2 š na kocky nakrájaného studeného masla, 1/2 š plus 2 PL cmaru, 2 veľké vajíčka izbovej teploty, 1 š nastrúhaného čedaru, 2 stredne veľké jablká (odroda Honeycrisp alebo Granny Smith), nakrájané na malé kocky

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, mleté čierne korenie a cukor. Rukami alebo kuchynským robotom votrieme maslo do suchej zmesi tak, aby z neho zostali kúsky veľké asi ako mandľový orech. Rovnomerne vmiešame čedar a nasekaný tymian. V samostatnej nádobe skombinujeme vajíčka a cmar, potom dve tretiny z toho prilejeme k suchej zmesi. Zľahka všetko premiešame a pridáme aj zvyšok cmaru s vajíčkom. Opatrne pripojíme aj jablká.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku spolu so všetkými odpadnutými kúskami, ktoré popritláčame k zvyšku, a vyformujeme z neho 7 až 10 centimetrov veľké disky pre malé buchtičky a 17 až 20 centimetrov veľké disky pre väčšie kúsky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do mrazničky na 20 až 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov. Vychladené disky prekrojíme na 6 trojuholníkov, ktoré rovnomerne poukladáme na dva plechy. Vrchy a boky potrieme cmarom a pečieme ich v rúre 20 až 30 minút v závislosti od veľkosti trojuholníkov. V polovici času pečenia otočíme plechy o 180 stupňov. Hotové by mali mať zlatohnedú farbu.

Holandský jablkový koláč

Potrebujeme: 1 a 1/2 š hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL soli, 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL muškátového orieška, 1/2 š masla izbovej teploty, 1 š kryštálového cukru plus 1/4 š na posypanie na záver, 1 bal. vanilkového cukru, 3 veľké vajíčka, 1/4 š kyslej smotany, 1/4 š cmaru, 400 g olúpaných a na tenké plátky nakrájaných jabĺk (asi 3 až 4 jablká)

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a okrúhlu formu na koláč vymažeme alebo vyložíme papierom na pečenie. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a koreniny a dáme bokom. V druhej miske vymiešame maslo s cukrom do krémovej a nadýchanej konzistencie, potom po jednom pridáme vajíčka. Kyslú smotanu a cmar si zmiešame dohromady a k maslovej zmesi pridávame striedavo spolu so suchou zmesou tak, aby sme začínali aj končili múkou. Cesto premiešame, aby sa všetky suroviny dobre prepojili, ale dávame pozor, aby sme to neprehnali. Nakoniec k nemu prisypeme jablká. Hotové cesto premiestnime do pripraveného plechu, zahladíme vrch a posypeme ho zľahka kryštálovým cukrom. Pečieme v rozohriatej rúre 40 až 45 minút, kým koláč nebude v strede pevný a vrch zlatistý. Ak by sa vrch pripekal prirýchlo, môžeme ho prikryť alobalom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 266
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 488
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 736
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 910
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 633
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 815
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 732
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 593
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 925
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Na úrade dostali termín počas zákazu vychádzania. Prišli, hrozili im pokutou

Rezort vnútra zatvoril svoje pracoviská až v utorok.

Počas utorka pristúpilo ministerstvo k zatvoreniu svojich pracovísk pre verejnosť.

Šiesti poslanci košickej župy odchádzajú z poslaneckého klubu Smeru

Nemôžu vytvoriť svoj vlastný. Chcú zmenu rokovacieho poriadku.

Ján Jakubov bude zrejme predsedom nového poslaneckého klubu strany Hlas.

Kauza správkyne nebankovky SaS Slovensko sa možno vráti na začiatok

Krajský súd zrušil rozsudok okresného, ten bude pokračovať v dokazovaní.

Obžalovaná Kristína Rigová (vpravo) s advokátkou Helenou Knopovou na krajskom súde.

V Medzilaborciach začali stavať stanicu. Stará už bola len na hanbu

Poslúži cestujúcim, ktorí idú vlakom aj autobusom.

Práce na výstavbe vlakovej a autobusovej stanice v Medzilaborciach sa začali.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie nielen môže bolieť, ale možno sa pri čakaní naň nakaziť. Ilustračná fotografia.
Dobré ráno

Dobré ráno: Monika Jankovská sa chce dohodnúť s políciou

Štátna tajomníčka zrejme chce spolupracovať.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Vždy sa dá počítať s vypätím všetkých síl

Krajčí počas testovania videl "silného ducha slovenského národa".

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) počas návštevy odberného miesta. v obci Nižná v okrese Tvrdošín.
Minister obrany Jaroslav Naď.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop