Korzár logo Korzár

Gastronómka: Heslom jesene by mohlo byť cvikla aspoň raz týždenne

Zuzana Sabolová miluje huby a je veľká bojovníčka za kyslú kapustu a fazuľu.

Zuzana Sabolová.Zuzana Sabolová. (Zdroj: TV JOJ)

Ako dieťa síce vyrastala v horskom hoteli v Nízkych Tatrách, no kuchyňa nebola miestom, ktoré by ju v tom čase lákalo. Gastronómia si ju našla až neskôr, ale podmanila si ju úplne. ZUZANA SABOLOVÁ, známa aj ako porotkyňa z televíznej šou Moja mama varí lepšie, sa netají tým, že nie je profesionálny kuchár, veď vyštudovala marketing na Ekonomickej univerzite, no počas pobytu v zahraničí, ešte začiatkom milénia, dostala prvý impulz, že gastronómia sa dá robiť s ľahkosťou, poctivo, čerstvo a zaujímavo. A to sa potom snažila preniesť aj na Slovensko, do svojej reštaurácie, ktorú si tu otvorila a aj do svojej vlastnej kuchyne. A o jedle dokáže hovoriť tak chutne, až sa človeku slinky zbiehajú už pri samotnom rozhovore.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď sa povie "jeseň na tanieri", čím vám toto slovné spojenie zavonia?

- Pre mňa je jeseň najobľúbenejším ročným obdobím. Je to pre mňa vôňa vinohradu, pečených gaštanov a lesa plného húb. A ak sa povie jeseň na tanieri, tak mi zavonia divinový guláš so šípkovou omáčkou alebo mäso pečené s lesnými hubami.

Ktorú z typicky jesenných ingediencií či plodín máte vy najradšej a rada z nej varíte a, samozrejme, si aj doprajete?

- Som z hubárskej rodiny. Takže na jeseň u mňa vyhrávajú hríby. Či v raňajkovej praženici, alebo v polievke. Na manzardke u mojich rodičov sú sitá, na ktorých sušíme huby do vianočnej kapustnice pre celú našu rodinu. Ľúbim vyprážané bedle, aj plávky len tak upečené v pahrebe a poriadne posolené.

Chuť a vkus Slovákov sa už o čosi zmenili, veľkým sezónnym hitom je už aj v našich reštauráciách a domácnostiach napríklad tekvica hokkaido, o ktorej mnohí pred rokmi nechyrovali. Čo by ste vy pretlačili do nášho jedálnička, pretože to ešte celkom dobre nevyužívame, no rozhodne by sme mali?

SkryťVypnúť reklamu

- Myslím, že okrem tekvice sa za posledné roky začala pozornosť venovať aj červenej repe či kvake.

Cvikla je veľmi vhodná na dobrú náladu. Takže „cvikla raz týždenne“ by malo byť heslo jesene. Dá sa pripraviť na všakovaké spôsoby. Či ako párty jedlo, alebo do šalátov. Je z nej vynikajúca polievka a je to vďačná príloha k hlavným mäsovým jedlám. Dá sa použiť do koláčov. Je veľmi všestranná a zdravá.

Jeseň je aj časom jabĺk, hrušiek, hrozna... A tie sú skvelé nielen na sladké pečenie, ale aj v kombinácii s mäsom. Tu však existujú len dva tábory - buď túto kombináciu ľudia milujú, alebo neznášajú. Do ktorej skupiny patríte?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C7AGH na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 620
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 119
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 245
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 586
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu