Avokádovo-morčacie rolky
Zdravé, chutné, farebné a praktické na konzumáciu. Slaná roláda z wrapovej placky je ideálna na zasýtenie hladošov počas náročného školského dňa.
Potrebujeme: 2 veľké wrapy alebo tortilly, 1/2 šálky (š) avokádovej nátierky podľa vlastnej chuti (postačí napríklad aj popučené avokádo), 225 g údenej morčacej šunky, 1 a 1/4 š špenátových lístkov, 4 plátky obľúbeného syra, 3 plátky dochrumkava opečenej slaniny
Postup: Wrapy si rozložíme a celé ich natrieme obľúbenou avokádovou nátierkou. Postupne navrstvíme asi na dve tretiny plochy morčaciu šunku, umyté a osušené lístky špenátu, plátky syra a slaninu. Wrap začneme napevno rolovať na strane, kde sú všetky ingrediencie a skončíme tam, kde je len avokádová nátierka. Vzniknutú roládu pokrájame na hrubšie kolieska a poukladáme napríklad do desiatového boxu či inej dózičky. Aby sa pri prenose rolky nerozbaľovali, môžeme ich upevniť špáradlom, ktoré prepichneme skrz kolieska.
Tip: Náplň roliek môžeme obmieňať podľa fantázie a chuti, vegetariáni či vegáni môžu vyskúšať napríklad nátierku z hummusu a natenko nakrájanú zeleninu. Na dodanie farby vyskúšajte špenátové wrapy.
Ovsené kocky s jablkami
Miesto sladkej buchty s množstvom aditív vyskúšajte radšej vlastnoručne pečenú zdravú alternatívu.
Potrebujeme: 2 a 1/2 šálky ovsených vločiek, 1 ČL prášku do pečiva, 1 a 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL soli, 2 PL roztopeného kokosového oleja alebo masla, 1/2 š medu, 1 a 3/4 š mlieka (pre bezlaktózovú verziu je možné použiť mandľové), 2 vajíčka, 2 malé dozreté banány (alebo jeden veľký), 2 malé jablká, napríklad Granny Smith, 1/4 š nasekaných orechov.
Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V miske zmiešame vločky, prášok do pečiva, škoricu a soľ. Maslo alebo kokosový olej roztopíme, pridáme med, mlieko a vajíčka a všetko spolu vymiešame. Tekutú zmes pridáme k suchým surovinám. Jablká olúpeme, odstránime jadierka a pokrájame na malé kúsky. Banány popučíme na kašu a spolu s jablkami a orechmi pridáme do cesta. Všetko premiešame, dáme na vymastený štvorcový plech s rozmermi 20 x 20 alebo 23 x 23 centimetrov, rovnomerne roztiahneme po celom dne a pečieme asi 30 minút. Hotovú maškrtu pokrájame na menšie kocky, ktoré po vychladení môžeme skladovať v chladničke asi 5 dní, ale je možné ich aj zamraziť.
Jablkové sendviče
Niekedy sa sladkým chutiam jednoducho nedá odolať. A cukor je pre fungovanie mozgu dôležitý. Preto je lepšie dopriať deťom i sladké, no v zdravej miere a forme.
Potrebujeme: 1 väčšie jablko, orechové maslo, nutelu alebo hustý grécky jogurt, granolu alebo obľúbenú mü sli zmes, drobné ovocie
Postup: Jablko umyjeme, odstránime z prostriedku jadrovník a nakrájame na tenšie kolieska. Reznú plochu jablka natrieme obľúbeným orechovým maslom, gréckym jogurtom v malej miere alebo trochou nutely. Na vrch posypeme dokola mü sli alebo drobné kúsky ovocia a prikryjeme druhým plátkom jablka. Náplň by nemala byť veľmi nahrubo, aby nám netiekla z krajov von a aby sa jablko nezlomilo.
Zdroj: itisakeeper.com, dinneratthezoo.com, kristineskitchenblog.co, healthy-liv.com, garnishwithlemon.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.