Mexická polievka
Potrebujeme: 1 plechovku sterilizovanej červenej fazule, 1 plechovka bielej fazule, 1 plechovka sterilizovanej kukurice, kúsok slaniny, 2 mrkvy, 3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 1 kúsok stonkového zeleru, 3 zemiaky, plechovku sterilizovaných paradajok, malý paradajkový pretlak, čili papričku, mletú rascu, koriander, mletú štipľavú papriku, tabasco, soľ, mleté čierne korenie, olej
Postup: Do väčšieho hrnca dáme na kocky pokrájanú slaninu a opečieme ju. Ak je výpeku zo slaniny málo, prilejeme trochu oleja. Potom k slanine prihodíme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju. Potom pridáme nakrájanú zeleninu, čili a pretlačený cesnak. Premiešame, pridáme koriander, rascu, korenie, mletú papriku a soľ. Ak sú paradajky v plechovke celé, najskôr ich pokrájame. Ak sú už nakrájané, vlejeme ich celé aj so šťavou. Pridáme aj pretlak, podlejeme horúcou vodou a necháme všetko variť, kým zelenina nezmäkne.
Potom pridáme fazuľu a kukuricu, necháme zovrieť a odstavíme. Zakvapkáme tabascom a môžeme podávať.
Huby plnené bryndzou
Potrebujeme: väčšie šampiňóny (ideálne portobello), 1 menšiu cibuľu, anglickú slaninu, bryndzu, vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, maslo, petržlenovú vňať
Postup: Šampiňóny očistíme, odrežeme nožičky a osolíme ich zo všetkých strán. Nožičky pokrájame. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme ich. Trochu slaniny si odložíme bokom, k ostatnej pridáme najemno nasekanú cibuľu a nakrájané hubové nožičky.
Zmes podusíme a potom ju necháme vychladnúť. Vmiešame k nej bryndzu, vajce a nasekanú petržlenovú vňať. Podľa potreby osolíme a okoreníme a naplníme huby.
Poukladáme ich do pekáča vymasteného maslom, na vrch dáme kúsky praženej slaniny, ktorú sme si predtým odložili a dáme na cca 15 minút zapiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
Tvarohovo-černicová pena
Potrebujeme. 1 smotanu na šľahanie, 250 ml tučného hrudkovitého tvarohu, bielka z 2 vajec, 1 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, černice, kryštálový cukor
Postup: Černice dáme rozvariť s cukrom, jeho množstvo záleží od toho, aké sú černice sladké. Necháme ich chvíľku variť, ak robíme dezert pre dospelých, môžeme pridať aj trochu alkoholu.
Šľahačku vymiešame s 1 lyžicou práškového cukru dotuha. Bielka dobre vyšľaháme tiež s 1 lyžicou práškového cukru. Ku šľahačke primiešame tvaroh a potom jemne zamiešame bielkový sneh.
Do pohárov naložíme vychladnutý černicový rozvar, na to dáme vrstvu peny a ozdobíme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.