Polievka z pečeného karfiolu
Potrebujeme: 1 menší karfiol, 4 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 500 ml smotany na varenie prípadne kokosového mlieka, kurkumu, údenú papriku, šťavu z citróna, soľ, mleté čierne korenie, olej, maslo
Postup: Karfiol očistíme, rozoberieme na ružičky a dáme do misky. Posypeme ich trochou kurkumy, údenou paprikou, soľou a korením. Pokvapkáme olejom a premiešame. Takto okorenený karfiol vysypeme na plech, pridáme k nemu očistený cesnak a dáme na 20 minút upiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
V hrnci roztopíme maslo s niekoľkými kvapkami oleja a orestujeme na ňom nadrobno nakrájané cibule. Z upečeného karfiolu odoberieme zopár ružičiek bokom, ostatné dáme do hrnca, premiešame, prilejeme asi pol litra vody aj smotanu a necháme polievku variť. Podľa potreby ju dochutíme a potom rozmixujeme. Karfiol, ktorý sme si odložili bokom nakrájame na menšie kúsky a na záver ich dáme do polievky. Chuť vyladíme citrónovou šťavou a odstavíme.
Zemiaková polievka s hubami a pohánkou
Potrebujeme: 5 zemiakov, 2 – 3 hrste čerstvých húb (prípadne 1 malú hrsť sušených), 3 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 cibuľu, maslo, mletú rascu, soľ, mleté čierne korenie, vodu, 3 strúčiky cesnaku, majoránku, 3 PL pohánkovej lámanky, petržlenovú vňať
Postup: Koreňovú zeleninu si najskôr očistíme a nakrájame na kocky či kolieska. Očistíme a nakrájame si aj huby a zemiaky. Cibuľu očistíme, ale nekrájame, necháme ju celú.
V hrnci zohrejeme maslo a najskôr na ňom orestujeme koreňovú zeleninu. Pohánku premyjeme a necháme odkvapkať a potom ju dáme do hrnca k zelenine. Spolu ich dobre orestujeme a potom pridáme huby a zemiaky.
Všetko osolíme, okoreníme, prisypeme rascu a zalejeme vodou. Do polievky vhodíme celú cibuľu a varíme, kým všetky suroviny nezmäknú.
Na záver polievku ochutíme pretlačeným cesnakom, majoránkou a v prípade potreby dosolíme a dokoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou.
Krémová pórová polievka
Potrebujeme: 1 veľký pór, 3 zemiaky, 1 cibuľu, maslo, olej, väčšiu šľahačkovú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, štipku tymianu, zeleninový vývar
Postup: Pór nakrájame na kolieska, kúsok z neho si necháme bokom na záver.
Do hrnca dáme olej a orestujeme na ňom nasekanú cibuľu. Po chvíli k nej pridáme na kocky nakrájané zemiaky a pór. Chvíľku restujeme a potom zalejeme vývarom a necháme povariť asi 20 minút. Prilejeme smotanu a všetko podľa potreby dochutíme soľou a korením.
Kúsok póru, ktorý sme si odložili bokom pokrájame na tenučké kolieska, ktoré jemne opečieme na masle a pred podávaním ním posypeme jednotlivé porcie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.