Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom polievky: Zemiaková s pohánkou, z pečeného karfiolu, pórová

Inšpirácie do každej kuchyne.

(Zdroj: AP)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka z pečeného karfiolu

Potrebujeme: 1 menší karfiol, 4 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 500 ml smotany na varenie prípadne kokosového mlieka, kurkumu, údenú papriku, šťavu z citróna, soľ, mleté čierne korenie, olej, maslo

Postup: Karfiol očistíme, rozoberieme na ružičky a dáme do misky. Posypeme ich trochou kurkumy, údenou paprikou, soľou a korením. Pokvapkáme olejom a premiešame. Takto okorenený karfiol vysypeme na plech, pridáme k nemu očistený cesnak a dáme na 20 minút upiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

V hrnci roztopíme maslo s niekoľkými kvapkami oleja a orestujeme na ňom nadrobno nakrájané cibule. Z upečeného karfiolu odoberieme zopár ružičiek bokom, ostatné dáme do hrnca, premiešame, prilejeme asi pol litra vody aj smotanu a necháme polievku variť. Podľa potreby ju dochutíme a potom rozmixujeme. Karfiol, ktorý sme si odložili bokom nakrájame na menšie kúsky a na záver ich dáme do polievky. Chuť vyladíme citrónovou šťavou a odstavíme.

Zemiaková polievka s hubami a pohánkou

Potrebujeme: 5 zemiakov, 2 – 3 hrste čerstvých húb (prípadne 1 malú hrsť sušených), 3 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 cibuľu, maslo, mletú rascu, soľ, mleté čierne korenie, vodu, 3 strúčiky cesnaku, majoránku, 3 PL pohánkovej lámanky, petržlenovú vňať

Postup: Koreňovú zeleninu si najskôr očistíme a nakrájame na kocky či kolieska. Očistíme a nakrájame si aj huby a zemiaky. Cibuľu očistíme, ale nekrájame, necháme ju celú.

SkryťVypnúť reklamu

V hrnci zohrejeme maslo a najskôr na ňom orestujeme koreňovú zeleninu. Pohánku premyjeme a necháme odkvapkať a potom ju dáme do hrnca k zelenine. Spolu ich dobre orestujeme a potom pridáme huby a zemiaky.

Všetko osolíme, okoreníme, prisypeme rascu a zalejeme vodou. Do polievky vhodíme celú cibuľu a varíme, kým všetky suroviny nezmäknú.

Na záver polievku ochutíme pretlačeným cesnakom, majoránkou a v prípade potreby dosolíme a dokoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou.

Krémová pórová polievka

Potrebujeme: 1 veľký pór, 3 zemiaky, 1 cibuľu, maslo, olej, väčšiu šľahačkovú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, štipku tymianu, zeleninový vývar

Postup: Pór nakrájame na kolieska, kúsok z neho si necháme bokom na záver.

Do hrnca dáme olej a orestujeme na ňom nasekanú cibuľu. Po chvíli k nej pridáme na kocky nakrájané zemiaky a pór. Chvíľku restujeme a potom zalejeme vývarom a necháme povariť asi 20 minút. Prilejeme smotanu a všetko podľa potreby dochutíme soľou a korením.

SkryťVypnúť reklamu

Kúsok póru, ktorý sme si odložili bokom pokrájame na tenučké kolieska, ktoré jemne opečieme na masle a pred podávaním ním posypeme jednotlivé porcie.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu