Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Hubové pirohy, zemiaky plnené hríbami, voňavý lesný závin

Sezóna hubačiek sa začala.

(Zdroj: archív/fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiaky plnené syrom a hubami

Potrebujeme: zemiaky, slaninu, 1 malú cibuľu, zmes lesných húb, čerstvý rozmarín, olej, soľ, mleté čierne korenie, syr s modrou plesňou

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke do polomäkka. Slaninu nakrájame na malé kocky a dáme ju opiecť na panvicu. Pridáme nakrájanú cibuľu a keď zmäkne vsypeme do panvice nakrájané huby. Všetko spolu chvíľku podusíme, podľa potreby osolíme a okoreníme.

Predvarené zemiaky prekrojíme na polovice a vnútro trochu vyberieme malou lyžičkou (tieto kúsky nevyhadzujeme).

Skryť Vypnúť reklamu

Polovičky zemiakov naplníme hubovou plnkou a poukladáme na plech. K nim môžeme poukladať aj menšie kúsky, ktoré sme vybrali z vnútra.

Najskôr dáme na 20 minút piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Potom na zemiaky namrvíme syr a ešte dáme zapiecť asi na 5 minút.

Hubové zemiakové pirohy

Potrebujeme na cesto: 1 kg v šupke uvarených zemiakov, cca 300 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ. Na náplň: 400 g lesných húb, 1 cibuľu, mletú rascu, soľ, mleté čierne korenie, maslo

Postup: Uvarené a ošúpané zemiaky nastrúhame najemno, osolíme, pridáme vajce a postupne prisypávame toľko múky, aby nám vzniklo primerane tuhé cesto.

Rozvaľkáme ho a nakrájame na štvorce.

Na panvici si rozpustíme maslo a najskôr na ňom orestujeme nakrájanú cibuľu. Potom pridáme huby a korenie a podusíme ich.

Skryť Vypnúť reklamu

Hubovú zmes rozdelíme na nakrájané cesto, ktoré preložíme a zatlačíme vidličkou ako pirohy.

Tie následne dáme variť do osolenej vody asi na 10 minút. Ako príloha sa hodí restovaná cibuľka, či dusená kapusta.

Lesný závin

Potrebujeme: lístkové cesto, 1 cibuľu, 300 g lesných húb, maslo, mletú rascu, soľ, mleté čierne korenie, vajíčko, strúhanku

Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, podobne aj huby nakrájame na malé kúsky. Na rozpustenom masle orestujeme najskôr cibuľu a potom aj huby, ktoré osolíme a okoreníme a podusíme.

Lístkové cesto rozvaľkáme, poriadne ho posypeme strúhankou a naložíme na neho vychladnutú hubovú náplň.

Stočíme závin, ktorý potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom, popicháme vidličkou, aby mohla vyjsť para a upečieme v rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 657
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 669
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 978
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 903
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 644
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 471
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 860
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 596
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 543
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 465
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Po nehode.

Zo šiestich účastníkov nehody sú dvaja zranení.

47m
Ilustračné foto.

Umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 322 pacientov.

1 h
Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

12 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

12 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Denník SME odhadol, aký bude očkovací kalendár.

18 h
Plošné testovanie na Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

6 h
Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Marček si odpykáva 25 rokov.

14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop