Korzár logo Korzár
Utorok, 29. september, 2020 | Meniny má Michal, MichaelaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Hrnčekový perník, české buchty, sušené slivky

Ak ste ešte nespotrebovali všetky slivky, tu je zopár nápadov.

(Zdroj: archív/fotolia)

Slivkový hrnčekový perník

Potrebujeme: 2 hrnčeky polohrubej múky, ½ hrnčeka slivkovej marmelády, hrsť čerstvých sliviek, ½ hrnčeka oleja, 1 hrnček cukru, 1 perníkový prášok do pečiva, 1 hrnček mlieka, 2 vajíčka, kakao, maslo a múku na vymazanie plechu

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, mlieko a slivkový lekvár. Múku zmiešame s práškom do pečiva aj s kakaom a pridáme k vajíčkam. Vymiešame hladké cesto, do ktorého ešte pridáme nakrájané slivky, vylejeme na maslom potretý a múkou vysypaný plech a upečieme v rúre pri teplote 200 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Po vychladnutí ho môžeme ešte natrieť slivkovým lekvárom a poliať čokoládou, prípadne len posypať práškovým cukrom.

Tradičné české "švestkové" buchty

Potrebujeme na cesto: 1 kocku droždia, malú lyžičku kryštálového cukru, 1 vajce, 3 žĺtky, 300 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, citrónovú kôru, 200 g roztopeného masla.

Na plnku: slivky, práškový cukor, škoricu

Postup: Do veľkej misky si nalejeme trochu mlieka, pridáme lyžičku cukru a droždie. Premiešame, necháme trochu postáť a potom pridáme všetky ostatné ingriediencie na cesto a zvyšok mlieka. Spracujeme ich a cesto necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi jeden centimeter a nakrájame ho na štvorce približne veľké 5x5 centimetrov.

Slivky odkôstkujeme, obalíme ich v práškovom cukre a na každý štvorec dáme jednu. Trochu ich poprášime škoricou a zabalíme do cesta tak, aby nám vznikli buchtičky. Poukladáme ich na plech potretý maslom a každú ešte môžeme trošku potrieť olejom. Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Po vychladnutí buchty posypeme práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Sušené slivky

Postup: Slivky umyjeme, osušíme, prekrojíme ich na polovice a zbavíme kôstok.

Poukladáme ich rezom dole na plech vystlaný papierom na pečenie. Snažíme sa ich rozložiť rovnomerne , aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali a nedotýkali.

Rúru predhrejeme na najnižšiu teplotu, malo by to byť 50 stupňov.

Plech dáme do rúry až keď je nahriata a necháme ich tam sušiť. Môže to trvať 4 až 8 hodín, riadime sa aj tým, ako ovocie vyzerá, sledujeme, či sa scvrkáva a nepripaľuje.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  2. Päť najlepších doplnkov výživy na naberanie svalovej hmoty.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  6. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  7. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  8. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  9. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  10. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  1. Brick Award 2020: Pocta kvalitnej tehlovej architektúre
  2. Union prepláca doplatky za lieky do 18 rokov neobmedzene
  3. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  4. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  5. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  6. Digitalizácia prinesie zmeny v doručovaní dobierok
  7. Silnú imunitu bez týchto troch látok nedosiahnete
  8. Každý komín potrebuje svoj domov!
  9. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  10. Jeseň je ideálny čas pre začatie diéty
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 20 312
  2. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 19 360
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 17 943
  4. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 12 505
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 11 833
  6. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy 10 775
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 661
  8. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 9 542
  9. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 542
  10. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 483
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

V ošetrovateľskom centre v Humennom je 54 prípadov Covid-19

Koronavírus potvrdili u 31 klientov a 23 zamestnancov.

V Ošetrovateľskom centre na Lipovej ulici v Humennom sú na ochorenie Covid – 19 pozitívne testovaní pacienti aj klienti.

Po protidrogovej akcii Firma obvinila polícia sedem ľudí

Drogy mali pašovať z Ukrajiny na Slovensko a tu ich predávať.

Mestský úrad v Prešove zažíva veľké personálne výmeny.
Poslanca Djordjeviča prišla v tomto stave ratovať záchranka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovor s bývalým šéfom New York Times

Thompson z NYT: Buď zmenu prijmete, alebo vás pochová

Najhoršie je, ak si z konferencie zoberiete niečo ako recept: mali by sme urobiť to, čo urobili New York Times. Rozmýšľajte nad vaším vlastným trhom.

Mark Thompson.
Ilustračná fotografia.

Koronavírus: Covid-19 má ďalšiu obeť, biskupom sa nepozdáva zákaz bohoslužieb (minúta po minúte)

Kňažko je s Covid-19 v nemocnici, odhalili ohnisko nákazy v ošetrovateľskom centre v Humennom.

Na bohoslužby v Dóme sv. Alžbety sa dá ísť len s rúškom.
Spojené horské projekty sú bežné, pretože hotel môže prenajímať súkromné apartmány v čase, keď ich nevyužíva majiteľ a tak si na seba dokážu zarobiť.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop