Slivkový hrnčekový perník
Potrebujeme: 2 hrnčeky polohrubej múky, ½ hrnčeka slivkovej marmelády, hrsť čerstvých sliviek, ½ hrnčeka oleja, 1 hrnček cukru, 1 perníkový prášok do pečiva, 1 hrnček mlieka, 2 vajíčka, kakao, maslo a múku na vymazanie plechu
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, mlieko a slivkový lekvár. Múku zmiešame s práškom do pečiva aj s kakaom a pridáme k vajíčkam. Vymiešame hladké cesto, do ktorého ešte pridáme nakrájané slivky, vylejeme na maslom potretý a múkou vysypaný plech a upečieme v rúre pri teplote 200 stupňov.
Po vychladnutí ho môžeme ešte natrieť slivkovým lekvárom a poliať čokoládou, prípadne len posypať práškovým cukrom.
Tradičné české "švestkové" buchty
Potrebujeme na cesto: 1 kocku droždia, malú lyžičku kryštálového cukru, 1 vajce, 3 žĺtky, 300 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, citrónovú kôru, 200 g roztopeného masla.
Na plnku: slivky, práškový cukor, škoricu
Postup: Do veľkej misky si nalejeme trochu mlieka, pridáme lyžičku cukru a droždie. Premiešame, necháme trochu postáť a potom pridáme všetky ostatné ingriediencie na cesto a zvyšok mlieka. Spracujeme ich a cesto necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi jeden centimeter a nakrájame ho na štvorce približne veľké 5x5 centimetrov.
Slivky odkôstkujeme, obalíme ich v práškovom cukre a na každý štvorec dáme jednu. Trochu ich poprášime škoricou a zabalíme do cesta tak, aby nám vznikli buchtičky. Poukladáme ich na plech potretý maslom a každú ešte môžeme trošku potrieť olejom. Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Po vychladnutí buchty posypeme práškovým cukrom.
Sušené slivky
Postup: Slivky umyjeme, osušíme, prekrojíme ich na polovice a zbavíme kôstok.
Poukladáme ich rezom dole na plech vystlaný papierom na pečenie. Snažíme sa ich rozložiť rovnomerne , aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali a nedotýkali.
Rúru predhrejeme na najnižšiu teplotu, malo by to byť 50 stupňov.
Plech dáme do rúry až keď je nahriata a necháme ich tam sušiť. Môže to trvať 4 až 8 hodín, riadime sa aj tým, ako ovocie vyzerá, sledujeme, či sa scvrkáva a nepripaľuje.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.