Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Hrnčekový perník, české buchty, sušené slivky

Ak ste ešte nespotrebovali všetky slivky, tu je zopár nápadov.

(Zdroj: archív/fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slivkový hrnčekový perník

Potrebujeme: 2 hrnčeky polohrubej múky, ½ hrnčeka slivkovej marmelády, hrsť čerstvých sliviek, ½ hrnčeka oleja, 1 hrnček cukru, 1 perníkový prášok do pečiva, 1 hrnček mlieka, 2 vajíčka, kakao, maslo a múku na vymazanie plechu

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, mlieko a slivkový lekvár. Múku zmiešame s práškom do pečiva aj s kakaom a pridáme k vajíčkam. Vymiešame hladké cesto, do ktorého ešte pridáme nakrájané slivky, vylejeme na maslom potretý a múkou vysypaný plech a upečieme v rúre pri teplote 200 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Po vychladnutí ho môžeme ešte natrieť slivkovým lekvárom a poliať čokoládou, prípadne len posypať práškovým cukrom.

Tradičné české "švestkové" buchty

Potrebujeme na cesto: 1 kocku droždia, malú lyžičku kryštálového cukru, 1 vajce, 3 žĺtky, 300 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, citrónovú kôru, 200 g roztopeného masla.

Na plnku: slivky, práškový cukor, škoricu

Postup: Do veľkej misky si nalejeme trochu mlieka, pridáme lyžičku cukru a droždie. Premiešame, necháme trochu postáť a potom pridáme všetky ostatné ingriediencie na cesto a zvyšok mlieka. Spracujeme ich a cesto necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi jeden centimeter a nakrájame ho na štvorce približne veľké 5x5 centimetrov.

Slivky odkôstkujeme, obalíme ich v práškovom cukre a na každý štvorec dáme jednu. Trochu ich poprášime škoricou a zabalíme do cesta tak, aby nám vznikli buchtičky. Poukladáme ich na plech potretý maslom a každú ešte môžeme trošku potrieť olejom. Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Po vychladnutí buchty posypeme práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Sušené slivky

Postup: Slivky umyjeme, osušíme, prekrojíme ich na polovice a zbavíme kôstok.

Poukladáme ich rezom dole na plech vystlaný papierom na pečenie. Snažíme sa ich rozložiť rovnomerne , aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali a nedotýkali.

Rúru predhrejeme na najnižšiu teplotu, malo by to byť 50 stupňov.

Plech dáme do rúry až keď je nahriata a necháme ich tam sušiť. Môže to trvať 4 až 8 hodín, riadime sa aj tým, ako ovocie vyzerá, sledujeme, či sa scvrkáva a nepripaľuje.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 621
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 629
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 031
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 932
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 686
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 490
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 876
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 613
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 561
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 478
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Po nehode.

Zo šiestich účastníkov nehody sú dvaja zranení.

27m
Ilustračné foto.

Umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 322 pacientov.

52m
Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

11 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

11 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Plošné testovanie na Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

5 h
Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Marček si odpykáva 25 rokov.

13 h

Vypočujte si nový diel podcastu.

1 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop