Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Hrnčekový perník, české buchty, sušené slivky

Ak ste ešte nespotrebovali všetky slivky, tu je zopár nápadov.

(Zdroj: archív/fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slivkový hrnčekový perník

Potrebujeme: 2 hrnčeky polohrubej múky, ½ hrnčeka slivkovej marmelády, hrsť čerstvých sliviek, ½ hrnčeka oleja, 1 hrnček cukru, 1 perníkový prášok do pečiva, 1 hrnček mlieka, 2 vajíčka, kakao, maslo a múku na vymazanie plechu

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, mlieko a slivkový lekvár. Múku zmiešame s práškom do pečiva aj s kakaom a pridáme k vajíčkam. Vymiešame hladké cesto, do ktorého ešte pridáme nakrájané slivky, vylejeme na maslom potretý a múkou vysypaný plech a upečieme v rúre pri teplote 200 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Po vychladnutí ho môžeme ešte natrieť slivkovým lekvárom a poliať čokoládou, prípadne len posypať práškovým cukrom.

Tradičné české "švestkové" buchty

Potrebujeme na cesto: 1 kocku droždia, malú lyžičku kryštálového cukru, 1 vajce, 3 žĺtky, 300 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, citrónovú kôru, 200 g roztopeného masla.

Na plnku: slivky, práškový cukor, škoricu

Postup: Do veľkej misky si nalejeme trochu mlieka, pridáme lyžičku cukru a droždie. Premiešame, necháme trochu postáť a potom pridáme všetky ostatné ingriediencie na cesto a zvyšok mlieka. Spracujeme ich a cesto necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi jeden centimeter a nakrájame ho na štvorce približne veľké 5x5 centimetrov.

Slivky odkôstkujeme, obalíme ich v práškovom cukre a na každý štvorec dáme jednu. Trochu ich poprášime škoricou a zabalíme do cesta tak, aby nám vznikli buchtičky. Poukladáme ich na plech potretý maslom a každú ešte môžeme trošku potrieť olejom. Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Po vychladnutí buchty posypeme práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Sušené slivky

Postup: Slivky umyjeme, osušíme, prekrojíme ich na polovice a zbavíme kôstok.

Poukladáme ich rezom dole na plech vystlaný papierom na pečenie. Snažíme sa ich rozložiť rovnomerne , aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali a nedotýkali.

Rúru predhrejeme na najnižšiu teplotu, malo by to byť 50 stupňov.

Plech dáme do rúry až keď je nahriata a necháme ich tam sušiť. Môže to trvať 4 až 8 hodín, riadime sa aj tým, ako ovocie vyzerá, sledujeme, či sa scvrkáva a nepripaľuje.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 581
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu