Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Krúpová polievka s hubami, gazdovská kapsa, rýchly makový koláč

Sezónne inšpirácie do každej kuchyne.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krúpová polievka s hubami

Potrebujeme: 100 g jačmenných krúp, 1 cibuľu, 4 zemiaky, bravčovú masť, zeleninový vývar, 200 g čerstvých lesných húb, trochu hladkej múky, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie, štipku majoránky

Postup: Do hrnca dáme trochu masti a najskôr na nej popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď bude dobre orestovaná, pridáme k nej očistené a nakrájané huby aj zemiaky. Chvíľku ich spolu pražíme a potom ich poprášime hladkou múkou a zalejeme vývarom.

Pridáme premyté krúpy a všetko spolu varíme do zmäknutia jednotlivých surovín. Ochutíme soľou, korením a pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Plnené gazdovské kapsy

Potrebujeme: hrubšie rezne z bravčového karé, údenú slaninu, kyslú kapustu, olej, cibuľu, biele víno, vývar, mletú červenú, prípadne aj pálivú papriku, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Rezne rozkrojíme tak, aby nám vznikla kapsa na plnenie. Slaninu pokrájame na malé kocky a dáme ich vyškvariť na panvicu. Pridajte k nej pokrájanú kyslú kapustu, ktorú osolíme, okoreníme a podlejeme vínom. Potom ju udusíme domäkka, v prípade potreby môžeme podliať trochou vody.

Rezne naplníme dusenou kyslou kapustou, môžeme ich uzavrieť špáradlom a z obidvoch strán ich osolíme a okoreníme. Ak sa nám kapusta zvýši, je to v poriadku, ešte ju využijeme.

Potom kapsy opečieme z oboch strán na panvici a poukladáme na plech alebo do zapekacej misy.

SkryťVypnúť reklamu

Do výpeku pridáme trochu oleja a opečieme na ňom na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Posypeme ju paprikou a spolu so zvyšnou kapustou ju dáme k mäsu.

Zakryjeme a dáme do vyhriatej rúry asi na 15 minút. Potom plech odkryjeme a mäso dopečieme.

Maková rýchlovka s jablkami

Potrebujeme: 150 g polohrubej múky, 150 g kryštálového cukru, 125 g masla, 150 g mletého maku, 250 g bieleho jogurtu, 500 g jabĺk, 2 vajcia, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor

Postup: V miske vymiešame vajíčka s cukrom, jogurtom a roztopeným maslom. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a makom. Nakoniec pridáme postrúhané jablká, premiešame a vylejeme na plech s papierom na pečenie alebo potretý maslom a vsypaný múkou. Upečieme v rúre pri teplote 200 °C.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 95 400
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 975
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 650
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 844
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 245
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 716
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu