Krúpová polievka s hubami
Potrebujeme: 100 g jačmenných krúp, 1 cibuľu, 4 zemiaky, bravčovú masť, zeleninový vývar, 200 g čerstvých lesných húb, trochu hladkej múky, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie, štipku majoránky
Postup: Do hrnca dáme trochu masti a najskôr na nej popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď bude dobre orestovaná, pridáme k nej očistené a nakrájané huby aj zemiaky. Chvíľku ich spolu pražíme a potom ich poprášime hladkou múkou a zalejeme vývarom.
Pridáme premyté krúpy a všetko spolu varíme do zmäknutia jednotlivých surovín. Ochutíme soľou, korením a pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.
Plnené gazdovské kapsy
Potrebujeme: hrubšie rezne z bravčového karé, údenú slaninu, kyslú kapustu, olej, cibuľu, biele víno, vývar, mletú červenú, prípadne aj pálivú papriku, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Rezne rozkrojíme tak, aby nám vznikla kapsa na plnenie. Slaninu pokrájame na malé kocky a dáme ich vyškvariť na panvicu. Pridajte k nej pokrájanú kyslú kapustu, ktorú osolíme, okoreníme a podlejeme vínom. Potom ju udusíme domäkka, v prípade potreby môžeme podliať trochou vody.
Rezne naplníme dusenou kyslou kapustou, môžeme ich uzavrieť špáradlom a z obidvoch strán ich osolíme a okoreníme. Ak sa nám kapusta zvýši, je to v poriadku, ešte ju využijeme.
Potom kapsy opečieme z oboch strán na panvici a poukladáme na plech alebo do zapekacej misy.
Do výpeku pridáme trochu oleja a opečieme na ňom na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Posypeme ju paprikou a spolu so zvyšnou kapustou ju dáme k mäsu.
Zakryjeme a dáme do vyhriatej rúry asi na 15 minút. Potom plech odkryjeme a mäso dopečieme.
Maková rýchlovka s jablkami
Potrebujeme: 150 g polohrubej múky, 150 g kryštálového cukru, 125 g masla, 150 g mletého maku, 250 g bieleho jogurtu, 500 g jabĺk, 2 vajcia, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor
Postup: V miske vymiešame vajíčka s cukrom, jogurtom a roztopeným maslom. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a makom. Nakoniec pridáme postrúhané jablká, premiešame a vylejeme na plech s papierom na pečenie alebo potretý maslom a vsypaný múkou. Upečieme v rúre pri teplote 200 °C.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.