Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Hubová cesnačka, kurča na dubákoch a jablkách, hríbová hrianka

Lesy už opäť voňajú hubami.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hubová cesnačka

Potrebujeme: 300 g čerstvých lesných húb, 3-4 zemiaky, 4 strúčiky cesnaku, zeleninový prípadne mäsový vývar, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, petržlenovú vňať, bravčovú masť alebo olej

Postup: V hrnci zohrejeme masť a najskôr na nej opečieme umyté a na plátky nakrájané huby. Chvíľku ich dusíme a potom k nim pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky. Pokojne môžu byť celkom malé, aby sa počas varenia prirodzene rozvarili.

Pretlačíme 2 strúčiky cesnaku, všetko jemne osolíme a okoreníme a zalejeme vývarom. Necháme variť, kým nebudú huby akurátne. Na záver ešte pretlačíme zvyšný cesnak, nastrúhame trochu čerstvého muškátového orieška a odstavíme. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Hríbová hrianka

Potrebujeme: 3-4 hrste húb, ½ cibule, 1 veľký strúčik cesnaku, maslo, ementál na strúhanie, hodí sa aj raclette syr, štipku šalvie aj tymianu, soľ, mleté čierne korenie, dobrý chlebík

Postup: Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď bude mäkká, pridáme k nej pretlačený cesnak a následne aj nakrájané huby. Osolíme ich, okoreníme, pridáme aj bylinky a dusíme ich vo vlastnej šťave. Ak sa šťava odparí, môžeme ich trošku podliať. Kým sa huby dusia, chlebíky si jemne opečieme.

Hotové huby odstavíme, primiešame k nim štedrú porciu nastrúhaného syra a všetko navrstvíme na pripravené hrianky.

Kurča na dubákoch a jablkách

Potrebujeme: 1 celé kurča, 500 ml kuracieho vývaru, 150 ml suchého bieleho vína, hrsť čerstvých dubákov, 2 jablká, 1 cibuľu, 1 lyžičku medu, maslo, tymian, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie,

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Kurča umyjeme, očistíme, naporciujeme a poukladáme na plech alebo do zapekacej misy. Cibuľu olúpeme, prekrojíme na štvrtinky a dáme ku kurčaťu. Pridáme nakrájané huby a na štvrtiny nakrájané jablká. Všetko osolíme, okoreníme, pridáme asi dva bobkové listy a trochu tymianu.

Na kúsky kuriatka poukladáme plátky masla, podlejeme vínom, zakryjeme a dáme piecť do rúry. Počas pečenia mäso prelievame výpekom, ak ho je málo, trochu podlejeme vodou. Pred koncom pečenia odkryjeme, aby sa nám urobila chrumkavá kôrka.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 581
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu