Korzár logo Korzár
Pondelok, 8. marec, 2021 | Meniny má Alan, AlanaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Plnené kura, dvojitý čokokoláč, melónové mojito

Sviatočný deň je ako stvorený na lahodné dobroty.

(Zdroj: Archív fotolia)

Pečené kura s tymianom a domácou plnkou

Potrebujeme: 1 celé kura bez drobkov, 1 ČL čerstvého tymianu (alebo inej bylinky podľa chuti), 1 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, olivový olej

Na plnku: 1/2 š masla, 1/2 š nasekanej cibule, 1 nasekaný stopkový zeler, 1 najemno nakrájaný strúčik cesnaku, 4 plátky bieleho chleba, 1/4 ČL soli

Postup: Chlieb nakrájame na asi centimetrové kocky. V hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu, zeler a štipku soli a restujeme asi päť minút do zmäknutia. Pridáme cesnak a restujeme ešte asi minútu, potom zmes odstavíme a preložíme do veľkej misky. Pripojíme k nej chlieb, posolíme a všetko premiešame, aby sa chlieb omastil.

Skryť Vypnúť reklamu

Rúru zahrejeme na 200 stupňov a pripravíme si menší a hlbší plech. Kura naplníme plnkou. V malej mištičke zmiešame tymian (alebo inú bylinku) so soľou a mletým čiernym korením. Ak sa nám plnka zvýšila, pridáme ju na spodok plechu, ak sa nezvýšila, na dno plechu dáme mriežku. Nohy kuraťa zaviažeme niťou vhodnou aj do rúry a vložíme ho do plechu na plnku alebo mriežku. Celý povrch mäsa potrieme olivovým olejom a tymianovou zmesou, vrátane časti pod krídlami a stehnami. Takto nachystané kura pečieme v rúre 50 až 60 minút alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 82 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dvojitý čokoládový koláč

Potrebujeme na cesto: 105 g hladkej múky, 35 g kakaa, 3/4 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli, 60 g plnotučného mlieka, 60 g šľahačkovej smotany, 90 g masla izbovej teploty, 150 g kryštálového cukru, 2 veľké vajíčka

Skryť Vypnúť reklamu

Na čokoládový maslový krém: 90 g masla izbovej teploty, 1 a 1/4 š preosiateho práškového cukru, 1/4 š kakaa, 2 PL šľahačkovej smotany, štipka soli

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov.Dvadsaťcentimetrový okrúhly alebo štvorcový plech vymastíme, vysypeme a na jeho spodok položíme vystrihnutý papier na pečenie. V malej miske zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Mlieko spojíme spolu so smotanou a dáme bokom. Maslo s cukrom vymiešame na nízkych otáčkach dohladka, kým sa maslo nezačne lepiť na strany misky. Pri stále zapnutom mixéri na nízkych otáčkach budeme pridávať na striedačku suché aj tekuté suroviny v troch dávkach. Potom otáčky trocha zvýšime a ešte krátko premiešame, aby sa vytvorilo pekné cesto. To následne prelejeme do pripravenej panvice, vrch zahladíme a pečieme v rúre 25 až 28 minút, alebo kým sa mierne stlačené cesto nevráti do pôvodnej polohy. Po upečení cesto vyberieme, počkáme 10 minút a preložíme ho na mriežku úplne vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Do misky pridáme všetky suroviny na plnku a šľaháme, kým nebude krém biely a nadýchaný. Potrieme ním vrch koláča a ak sme používali okrúhlu formu, tak aj jeho boky. Vrch môžeme posypať ľubovoľnou posýpkou. Pred podávaním necháme postáť aspoň 2 hodiny.

Melónové mojito

Potrebujeme: 8 veľkých kociek melóna bez kôstok alebo 340 až 450 g melónovej šťavy, šťava z 1 limetky, 1 ČL medu alebo agáve (voliteľné), 15 až 20 mätových lístkov, 90 až 130 ml bieleho rumu (dá sa nahradiť perlivou vodou pre nealkohlickú verziu), perlivá voda bez chuti alebo s limetkovou príchuťou, ľad

Postup: Kúsky melóna rozmixujeme dohladka. Ak v ňom zostávajú väčšie kúsky dužiny, precedíme ho cez jemné sitko do väčšieho pohára. Primiešame k nemu limetkovú šťavu a podľa chuti a potreby aj med alebo agáve. Mätové lístky rozdelíme do dvoch alebo troch vysokých pohárov a koncom drevenej varechy ich popučíme, aby pustili šťavu. Na uľahčenie tohto procesu môžeme pridať troška limetkovej šťavy. Poháre naplníme do troch štvrtín ľadom, pridáme do každého rozmixovaný melón a 45 ml bieleho rumu, prípadne perlivú vodu. Dolejeme doplna perlivou vodou, ideálne s limetkovou príchuťou, pomiešame a podávame.

Zdroj: chocolatemoosey.com, cloudykitchen.com, therealfoodrds.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  4. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  5. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  6. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  7. Nové číslo Historickej revue
  8. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. Metropolis sa stane ikonickou stavbou, jej obyvatelia budú pyšní
  2. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  3. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  4. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  5. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  6. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  7. Nové číslo Historickej revue
  8. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  9. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  10. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 25 949
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 15 335
  3. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 13 168
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 12 861
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 10 914
  6. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 8 675
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 8 447
  8. Nové číslo Historickej revue 8 250
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 8 135
  10. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní? 6 979
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Čokoláda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Druhá sankcia je skoro štyrikrát vyššia.

17 h
ZSSK obmedzuje niektoré spoje aj na východnom Slovensku.

K zmenám pristúpili kvôli pandémii.

5 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.

Takto to ďalej nejde. Ľudsky ani politicky.

7. mar
Komentár Zuzany Kepplovej

Politiku už nerobia džentlmeni

Zuzana Kepplová.

Prečo sme sklamaní z Matoviča.

34m

Poslanec Šípoš prišiel s argumentom, že je jedno, aký Matovič je, pretože dôležité sú len a len výsledky.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop