Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Plnené kura, dvojitý čokokoláč, melónové mojito

Sviatočný deň je ako stvorený na lahodné dobroty.

(Zdroj: Archív fotolia)

Pečené kura s tymianom a domácou plnkou

Potrebujeme: 1 celé kura bez drobkov, 1 ČL čerstvého tymianu (alebo inej bylinky podľa chuti), 1 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, olivový olej

Na plnku: 1/2 š masla, 1/2 š nasekanej cibule, 1 nasekaný stopkový zeler, 1 najemno nakrájaný strúčik cesnaku, 4 plátky bieleho chleba, 1/4 ČL soli

Postup: Chlieb nakrájame na asi centimetrové kocky. V hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu, zeler a štipku soli a restujeme asi päť minút do zmäknutia. Pridáme cesnak a restujeme ešte asi minútu, potom zmes odstavíme a preložíme do veľkej misky. Pripojíme k nej chlieb, posolíme a všetko premiešame, aby sa chlieb omastil.

SkryťVypnúť reklamu

Rúru zahrejeme na 200 stupňov a pripravíme si menší a hlbší plech. Kura naplníme plnkou. V malej mištičke zmiešame tymian (alebo inú bylinku) so soľou a mletým čiernym korením. Ak sa nám plnka zvýšila, pridáme ju na spodok plechu, ak sa nezvýšila, na dno plechu dáme mriežku. Nohy kuraťa zaviažeme niťou vhodnou aj do rúry a vložíme ho do plechu na plnku alebo mriežku. Celý povrch mäsa potrieme olivovým olejom a tymianovou zmesou, vrátane časti pod krídlami a stehnami. Takto nachystané kura pečieme v rúre 50 až 60 minút alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 82 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dvojitý čokoládový koláč

Potrebujeme na cesto: 105 g hladkej múky, 35 g kakaa, 3/4 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli, 60 g plnotučného mlieka, 60 g šľahačkovej smotany, 90 g masla izbovej teploty, 150 g kryštálového cukru, 2 veľké vajíčka

SkryťVypnúť reklamu

Na čokoládový maslový krém: 90 g masla izbovej teploty, 1 a 1/4 š preosiateho práškového cukru, 1/4 š kakaa, 2 PL šľahačkovej smotany, štipka soli

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov.Dvadsaťcentimetrový okrúhly alebo štvorcový plech vymastíme, vysypeme a na jeho spodok položíme vystrihnutý papier na pečenie. V malej miske zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Mlieko spojíme spolu so smotanou a dáme bokom. Maslo s cukrom vymiešame na nízkych otáčkach dohladka, kým sa maslo nezačne lepiť na strany misky. Pri stále zapnutom mixéri na nízkych otáčkach budeme pridávať na striedačku suché aj tekuté suroviny v troch dávkach. Potom otáčky trocha zvýšime a ešte krátko premiešame, aby sa vytvorilo pekné cesto. To následne prelejeme do pripravenej panvice, vrch zahladíme a pečieme v rúre 25 až 28 minút, alebo kým sa mierne stlačené cesto nevráti do pôvodnej polohy. Po upečení cesto vyberieme, počkáme 10 minút a preložíme ho na mriežku úplne vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Do misky pridáme všetky suroviny na plnku a šľaháme, kým nebude krém biely a nadýchaný. Potrieme ním vrch koláča a ak sme používali okrúhlu formu, tak aj jeho boky. Vrch môžeme posypať ľubovoľnou posýpkou. Pred podávaním necháme postáť aspoň 2 hodiny.

Melónové mojito

Potrebujeme: 8 veľkých kociek melóna bez kôstok alebo 340 až 450 g melónovej šťavy, šťava z 1 limetky, 1 ČL medu alebo agáve (voliteľné), 15 až 20 mätových lístkov, 90 až 130 ml bieleho rumu (dá sa nahradiť perlivou vodou pre nealkohlickú verziu), perlivá voda bez chuti alebo s limetkovou príchuťou, ľad

Postup: Kúsky melóna rozmixujeme dohladka. Ak v ňom zostávajú väčšie kúsky dužiny, precedíme ho cez jemné sitko do väčšieho pohára. Primiešame k nemu limetkovú šťavu a podľa chuti a potreby aj med alebo agáve. Mätové lístky rozdelíme do dvoch alebo troch vysokých pohárov a koncom drevenej varechy ich popučíme, aby pustili šťavu. Na uľahčenie tohto procesu môžeme pridať troška limetkovej šťavy. Poháre naplníme do troch štvrtín ľadom, pridáme do každého rozmixovaný melón a 45 ml bieleho rumu, prípadne perlivú vodu. Dolejeme doplna perlivou vodou, ideálne s limetkovou príchuťou, pomiešame a podávame.

Zdroj: chocolatemoosey.com, cloudykitchen.com, therealfoodrds.com

Alkohol

Súvisiace témy: Čokoláda, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 520
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 088
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 422
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 241
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 874
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 667
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu