Korzár logo Korzár
Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom mafiny: Klasické, zdravé cuketové aj mäsové s batatmi

Pripravte si obľúbený koláč inak.

(Zdroj: Archív)

Klasické vanilkové mafiny

Potrebujeme: 1/2 š roztopeného a vychladnutého masla, 1 a 1/2 š hladkej múky, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL jedlej sódy, 1/4 ČL soli, 1 š kryštálového cukru, 2 veľké vajíčka, 1 balenie vanilkového cukru (alebo 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu), 1/2 š mlieka, 1/4 š kyslej smotany

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech na mafiny s 12 jamkami vystelieme papierovými košíčkami. Vo veľkej miske vymiešame spolu hladkú múku, prášok do pečiva, jedlu sódu a soľ. Do menšej misky dáme kryštálový a vanilkový cukor, vajíčka, mlieko a smotanu. Všetko spolu vymiešame dohladka, potom pridáme maslo. Múčnu zmes pridáme k tekutým surovinám a všetko spolu prepojíme - s miešaním to však netreba preháňať. Cestom naplníme pripravené košíčky do dvoch tretín a pečieme v rozohriatej rúre 16 až 20 minút, alebo kým z cesta nevytiahneme čisté špáradlo. Upečené mafiny necháme vychladnúť a podľa chuti môžeme na záver ozdobiť obľúbenou polevou.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravé cuketové mufiny s čokoládou

Potrebujeme: 3 vajíčka, 1 a 1/4 š cukru, 1/3 š repkového oleja, 1/3 š vanilkového jogurtu, 2 a 1/2 š strúhanej cuketu, 1 balenie vanilkového cukru, 60 g nesladenej čokolády na varenie, 1/4 š kakaa, 1 š celozrnnej múky, 3/4 š bielej hladkej múky, 1/4 š ľanovej múky alebo najemno pomletých ľanových semiačok, 1 ČL jedlej sódy, 1 ČL soli, 1 ČL škorice, 3/4 š nadrobno posekanej horkej čokolády

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a dva plechy na 12 mafinov vyložíme papierovými košíčkami. V jednej miske zmiešame vajíčka, cukor, vanilkový cukor, jogurt a prebytočnej vody zbavenú cuketu. Čokoládu na varenie roztopíme a pridáme do zmesi. V druhej miske skombinujeme zvyšné suché suroviny a prisypeme ich k zmesi s cuketou. Nakoniec zľahka primiešame nasekanú horkú čokoládu. Hotové cesto rozdelíme do pripravených košíčkov tak, aby boli plné približne do dvoch tretín. Vložíme ich do rozohriatej rúry a pečieme asi 25 až 30 minút, alebo kým nezostane špáradlo čisté

Skryť Vypnúť reklamu

Mäsové barbecue mafiny s batatovým krémom

Potrebujeme na muffiny: 680 g mletého hovädzieho mäsa, 2 ČL olivového alebo kokosového oleja, 1 malá najemno nasekaná cibuľa, 3 olúpané a najemno nasekané strúčiky cesnaku, 1/2 š barbecue omáčky, 1 ČL sušeného tymianu, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia

Na batatový krém: 2 stredne veľké, olúpané a na kocky nakrájané bataty, 1 PL masla alebo kokosového oleja, 1/4 ČL soli

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech na mafiny dobre vymastíme. Mleté mäso dáme do stredne veľkej misky. V malej rajnici zahrejme olej, pridáme cibuľu a restujeme, kým nezačne mäknúť, potom pridáme cesnak, taktiež orestujeme a po polminúte vypneme. Zmes premiestnime z rajnice k mäsu, pripojíme k nemu aj barbecue omáčku, soľ, mleté čierne korenie a sušený tymian a pomocou rúk alebo varechy dobre premiešame. Mäsovú zmes rozdelíme rovnomerne do pripravených jamiek plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre si 20 minút, kým sa mäso neprepečie.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým bataty olúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme na pare do zmäknutia, trvať by to malo 10 až 12 minút. Zemiaky potom rozmixujeme spolu s maslom alebo kokosovým olejom a soľou na pyré, prípadne ich veľmi dobre popučíme vidličkou alebo pučidlom. Takto pripraveným pyré naplníme cukrárenské vrecko a ozdobíme vrch mäsových mafinov. Podľa chuti môžeme vrch pokvapkať ešte zvyšnou barbecue omáčkou.

Zdroj: twosugarbugs.com, sumptuousspoonfuls.com, therealfoodrds.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  4. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  3. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  4. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  5. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  8. 26 years of providing you with essential information
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 20 949
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 007
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 375
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 7 013
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 002
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 719
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 148
  8. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 142
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 010
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 5 671
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Potraviny, Čokoláda, Recepty z Korzára, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.

Predčasné voľby by vyhovovali Hlasu a Smeru.

14m
Premiér Igor Matovič.

Kollár pozval partnerov na rokovania.

9 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Matovič to predsa len prehnal

Peter Tkačenko

V OĽaNO si vyberú medzi Matovičom a Slovenskom.

6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop