Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom mafiny: Klasické, zdravé cuketové aj mäsové s batatmi

Pripravte si obľúbený koláč inak.

(Zdroj: Archív)

Klasické vanilkové mafiny

Potrebujeme: 1/2 š roztopeného a vychladnutého masla, 1 a 1/2 š hladkej múky, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL jedlej sódy, 1/4 ČL soli, 1 š kryštálového cukru, 2 veľké vajíčka, 1 balenie vanilkového cukru (alebo 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu), 1/2 š mlieka, 1/4 š kyslej smotany

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech na mafiny s 12 jamkami vystelieme papierovými košíčkami. Vo veľkej miske vymiešame spolu hladkú múku, prášok do pečiva, jedlu sódu a soľ. Do menšej misky dáme kryštálový a vanilkový cukor, vajíčka, mlieko a smotanu. Všetko spolu vymiešame dohladka, potom pridáme maslo. Múčnu zmes pridáme k tekutým surovinám a všetko spolu prepojíme - s miešaním to však netreba preháňať. Cestom naplníme pripravené košíčky do dvoch tretín a pečieme v rozohriatej rúre 16 až 20 minút, alebo kým z cesta nevytiahneme čisté špáradlo. Upečené mafiny necháme vychladnúť a podľa chuti môžeme na záver ozdobiť obľúbenou polevou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravé cuketové mufiny s čokoládou

Potrebujeme: 3 vajíčka, 1 a 1/4 š cukru, 1/3 š repkového oleja, 1/3 š vanilkového jogurtu, 2 a 1/2 š strúhanej cuketu, 1 balenie vanilkového cukru, 60 g nesladenej čokolády na varenie, 1/4 š kakaa, 1 š celozrnnej múky, 3/4 š bielej hladkej múky, 1/4 š ľanovej múky alebo najemno pomletých ľanových semiačok, 1 ČL jedlej sódy, 1 ČL soli, 1 ČL škorice, 3/4 š nadrobno posekanej horkej čokolády

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a dva plechy na 12 mafinov vyložíme papierovými košíčkami. V jednej miske zmiešame vajíčka, cukor, vanilkový cukor, jogurt a prebytočnej vody zbavenú cuketu. Čokoládu na varenie roztopíme a pridáme do zmesi. V druhej miske skombinujeme zvyšné suché suroviny a prisypeme ich k zmesi s cuketou. Nakoniec zľahka primiešame nasekanú horkú čokoládu. Hotové cesto rozdelíme do pripravených košíčkov tak, aby boli plné približne do dvoch tretín. Vložíme ich do rozohriatej rúry a pečieme asi 25 až 30 minút, alebo kým nezostane špáradlo čisté

SkryťVypnúť reklamu

Mäsové barbecue mafiny s batatovým krémom

Potrebujeme na muffiny: 680 g mletého hovädzieho mäsa, 2 ČL olivového alebo kokosového oleja, 1 malá najemno nasekaná cibuľa, 3 olúpané a najemno nasekané strúčiky cesnaku, 1/2 š barbecue omáčky, 1 ČL sušeného tymianu, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia

Na batatový krém: 2 stredne veľké, olúpané a na kocky nakrájané bataty, 1 PL masla alebo kokosového oleja, 1/4 ČL soli

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech na mafiny dobre vymastíme. Mleté mäso dáme do stredne veľkej misky. V malej rajnici zahrejme olej, pridáme cibuľu a restujeme, kým nezačne mäknúť, potom pridáme cesnak, taktiež orestujeme a po polminúte vypneme. Zmes premiestnime z rajnice k mäsu, pripojíme k nemu aj barbecue omáčku, soľ, mleté čierne korenie a sušený tymian a pomocou rúk alebo varechy dobre premiešame. Mäsovú zmes rozdelíme rovnomerne do pripravených jamiek plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre si 20 minút, kým sa mäso neprepečie.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým bataty olúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme na pare do zmäknutia, trvať by to malo 10 až 12 minút. Zemiaky potom rozmixujeme spolu s maslom alebo kokosovým olejom a soľou na pyré, prípadne ich veľmi dobre popučíme vidličkou alebo pučidlom. Takto pripraveným pyré naplníme cukrárenské vrecko a ozdobíme vrch mäsových mafinov. Podľa chuti môžeme vrch pokvapkať ešte zvyšnou barbecue omáčkou.

Zdroj: twosugarbugs.com, sumptuousspoonfuls.com, therealfoodrds.com

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
Súvisiace témy: Čokoláda, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu