Korzár logo Korzár
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Špagetový koláč, cuketovo-citrónové cestoviny, grilovaná broskyňa

Inšpirácie podľa Jamieho Olivera.

Špagetový koláč

Potrebujeme: balenie špagiet, 500 ml šľahačkovej smotany 4 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, 60 g strúhaného syra čedar, 60 g strúhaného aromatického syra, napríklad hermelín alebo niva, 2 hrste nasekaných špenátových listov, 1 najemno nasekanú čili papričku, 140 g sušených paradajok, maslo

Postup: Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a špagety uvaríme v osolenej vode. Môžeme použiť aj varené a nijako neochutené špagety z predchádzajúceho dňa, Vo väčšej miske vyšľaháme vajíčka so smotanou, potom pridáme nastrúhaný čedar, asi polovicu aromatického syra, špenát, čili a nakrájané sušené paradajky. Všetko dobre premiešame a potom zmes osolíme a okoreníme. Napokon pridáme varené špagety a všetko ešte raz jemne premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrúhlu formu na tortu potrieme maslom a vylejeme do nej špagetovú zmes. Pekne ju uhladíme a dáme piecť do rúry asi na pol hodiny. Keď už bude povrch chrumkavý a zlatistý, posypeme koláč zvyškom syra a formu vrátime na pár minút do rúry, aby sa syr zapiekol.

Cuketovo-citrónové cestoviny

Potrebujeme: balenie cestovín – najlepšie sa hodia linguine, 2 cukety – môže byť jedna zelená a jedna žltá, menší zväzok čerstvej mäty, parmezán, 1 citrón, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej

Postup: Cestoviny uvaríme vo vriacej vode podľa návodu na obale, potom ich scedíme a hrnček vody z varenia si odložíme. Medzitým nakrájame cukety po dĺžke na plátky a potom ešte na dlhé „slíže“.

Do veľkej panvice dáme lyžicu oleja a keď a zohreje, za stáleho miešania na ňom osmažíme cuketu. Asi po štyroch minútach pridáme nasekané lístky mäty. Cestoviny scedíme a tiež ich dáme do panvice. Podlejeme ich trochou vody z varenia a pridáme asi 20 g strúhaného parmezánu. Následne do omáčky vytlačíme šťavu z celého citrónu a pridáme aj trošičku strúhanej kôry.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobre premiešame a chute doladíme soľou a korením. Cestoviny naservírujeme na taniere, kde ich ešte posypeme parmezánom a zakvapneme olivovým olejom.

Grilovaná broskyňa s prosciuttom

Potrebujeme: 4 zrelé broskyne, pár lístkov čerstvého rozmarínu, olivový olej, morskú soľ, čerstvo namleté čierne korenie, 1 PL červeného vínneho octu, olivový olej, 1 PL bieleho jogurtu, plátky prosciutta alebo sušenej šunky, 2 plné hrste rukoly, trochu estragónu a čerstvý nadrobený kozí syr

Postup: Rozpálime gril alebo grilovaciu panvicu. Broskyne rozdelíme na polovice, vyberieme kôstku a dáme ich do misky s nasekaným rozmarínom. Pokvapkáme ich olivovým olejom, posypeme trochou soli a korenia.

Potom dáme broskyne na panvicu alebo na gril a opekáme ich z každej strany pár minút. Nesmie sa spáliť.

Skryť Vypnúť reklamu

Do misky dáme vínny ocot a olivový olej v pomere 1:3. Pridáme jogurt, štipku soli aj korenia a dôkladne prešľaháme.

Na taniere naaranžujeme plátky šunky, na to dáme grilované broskyne, k nim uložíme rukolu ochutenú jogurtovým dressingom a všetko posypeme kozím syrom a pokvapkáme olivovým olejom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 287
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 256
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 9 811
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 925
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 918
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 077
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 600
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 487
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 443
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 624
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Obyvateľov osady v Zbudskom Dlhom testovali

Odberný tím nepotreboval asistenciu ani armády, ani polície.

Odberný tím chodil testovať aj po domoch.
Testovanie ľudí bez domova na Bosákovej ulici.

Veterinár napísal Krajčímu. Nechápe, prečo nemôže testovať

Stretol sa aj s prípadom, že tyčinky do nosa ľuďom vkladal masér.

Veterinár najprv Ag testy vyhodnocoval, potom už nemohol.
Dávid Demečko.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Moldava

Koronavírus: Vláda rokuje o celoplošnom testovaní, Za ľudí je proti (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 222-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 417 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Veronika Remišová.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila štvrtá.

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop