Pivný hovädzí guláš
Potrebujeme: 1 kg hovädzej nožiny, bravčovú masť, 4 veľké cibule, cca 750 ml svetlého piva, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, mletú červenú papriku, 3 strúčiky cesnaku, mletú rascu, 2-3 zemiaky
Postup: Mäso nakrájame na kocky a cibuľu na malé kúsky. V kotlíku alebo v hrnci roztopíme asi dve lyžice masti a najskôr na nej opečieme cibuľu. Keď bude dobre orestovaná, posypeme ju paprikou aj mletou rascou a potom pridáme mäso. Osolíme ho, okoreníme a necháme nech sa zatiahne. Chvíľu ho dusíme vo vlastnej šťave a potom začneme striedavo podlievať vodou a pivom. Keď mäso začne mäknú, dáme do hrnca zemiaky nakrájané na celkom maličké kúsočky, aby sa úplne rozvarili, čím nám guláš pekne zahustia. Guláš dovaríme a tesne pred koncom do neho dáme pretlačený cesnak a ešte ho dochutíme podľa potreby soľou a korením.
Pečený rybací guláš s cuketou
Potrebujeme: 1,5 kg rybieho filé, 5-6 zemiakov, 2 mrkvy, 1 cuketu, 1 veľkú cibuľu, 2 červené papriky, olej, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, tymian
Postup: Zemiaky aj mrkvu si predvaríme do polomäkka v osolenej vode. Môžeme ich variť neošúpené, potom ich očistíme a nakrájame na kolieska.
Pekáč alebo zapekaciu misu potrieme olejom a dáme do neho vrstvu zemiakov a mrkvy, nakrájanú cuketu aj cibuľu a papriku. Všetko osolíme, okoreníme, posypeme rascou aj trochou tymianu a premiešame. Ryby nakrájame na kocky, tiež ich osolíme a okorením a pridáme ku zelenine. Všetko podlejeme vodou, zakryjeme alobalom a dáme do dobre vyhriatej rúry asi na pol hodiny. Potom alobal odkryjeme a ešte dopečieme cca 10 minút.
Slovinský Bograč guláš
Potrebujeme: ½ kg hovädzej klžky, ½ kg bravčového stehna, ½ kg diviny, 1,5 kg cibule, 1 kg zemiakov, 1 hlávku cesnaku, 1,5 dl suchého bieleho vína, 1,5 dl červeného vína, 2 väčšie bobkové listy, 2 PL mletej červenej papriky, 10 guličiek čierneho korenia, lyžičku mletej rasce, nové korenie, majoránku, feferónku, soľ, lyžicu bravčovej masti
Postup: Cibuľu nakrájame najemno a na masti ju zvoľna dusíme aspoň pol hodiny. Mala by sa dusiť tak, aby zmäkla, ale aby nezhnedla. Mäso umyjeme, vysušíme a nakrájame na kocky. Zemiaky nakrájané na kocky uvaríme zvlášť.
K cibuli pridáme hovädzie mäso, najemno nakrájanú polovicu cesnaku a všetko korenie. Osolíme a pomaly dusíme asi 20 minút. Medzitým z oboch druhov vína prilejeme asi pol deci. Pridáme divinu, znovu podlejeme časťou vína a dusíme ďalších 20 minút. Teraz by už malo mäso aj cibuľa pustiť celkom dosť vlastnej šťavy.
Pridáme bravčové, zvyšok vína a za pravidelného miešania na miernom ohni dusíme ešte asi hodinu. Nakoniec pridáme predvarené zemiaky, dochutíme a odstavíme.
Zdroj: https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/bograc-tisti-pravi/
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.