Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom guláš: Pivný hovädzí, slovinský Bograč, rybací s cuketou

Víkend je ako stvorený na párty.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pivný hovädzí guláš

Potrebujeme: 1 kg hovädzej nožiny, bravčovú masť, 4 veľké cibule, cca 750 ml svetlého piva, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, mletú červenú papriku, 3 strúčiky cesnaku, mletú rascu, 2-3 zemiaky

Postup: Mäso nakrájame na kocky a cibuľu na malé kúsky. V kotlíku alebo v hrnci roztopíme asi dve lyžice masti a najskôr na nej opečieme cibuľu. Keď bude dobre orestovaná, posypeme ju paprikou aj mletou rascou a potom pridáme mäso. Osolíme ho, okoreníme a necháme nech sa zatiahne. Chvíľu ho dusíme vo vlastnej šťave a potom začneme striedavo podlievať vodou a pivom. Keď mäso začne mäknú, dáme do hrnca zemiaky nakrájané na celkom maličké kúsočky, aby sa úplne rozvarili, čím nám guláš pekne zahustia. Guláš dovaríme a tesne pred koncom do neho dáme pretlačený cesnak a ešte ho dochutíme podľa potreby soľou a korením.

SkryťVypnúť reklamu

Pečený rybací guláš s cuketou

Potrebujeme: 1,5 kg rybieho filé, 5-6 zemiakov, 2 mrkvy, 1 cuketu, 1 veľkú cibuľu, 2 červené papriky, olej, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, tymian

Postup: Zemiaky aj mrkvu si predvaríme do polomäkka v osolenej vode. Môžeme ich variť neošúpené, potom ich očistíme a nakrájame na kolieska.

Pekáč alebo zapekaciu misu potrieme olejom a dáme do neho vrstvu zemiakov a mrkvy, nakrájanú cuketu aj cibuľu a papriku. Všetko osolíme, okoreníme, posypeme rascou aj trochou tymianu a premiešame. Ryby nakrájame na kocky, tiež ich osolíme a okorením a pridáme ku zelenine. Všetko podlejeme vodou, zakryjeme alobalom a dáme do dobre vyhriatej rúry asi na pol hodiny. Potom alobal odkryjeme a ešte dopečieme cca 10 minút.

Slovinský Bograč guláš

Potrebujeme: ½ kg hovädzej klžky, ½ kg bravčového stehna, ½ kg diviny, 1,5 kg cibule, 1 kg zemiakov, 1 hlávku cesnaku, 1,5 dl suchého bieleho vína, 1,5 dl červeného vína, 2 väčšie bobkové listy, 2 PL mletej červenej papriky, 10 guličiek čierneho korenia, lyžičku mletej rasce, nové korenie, majoránku, feferónku, soľ, lyžicu bravčovej masti

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Cibuľu nakrájame najemno a na masti ju zvoľna dusíme aspoň pol hodiny. Mala by sa dusiť tak, aby zmäkla, ale aby nezhnedla. Mäso umyjeme, vysušíme a nakrájame na kocky. Zemiaky nakrájané na kocky uvaríme zvlášť.

K cibuli pridáme hovädzie mäso, najemno nakrájanú polovicu cesnaku a všetko korenie. Osolíme a pomaly dusíme asi 20 minút. Medzitým z oboch druhov vína prilejeme asi pol deci. Pridáme divinu, znovu podlejeme časťou vína a dusíme ďalších 20 minút. Teraz by už malo mäso aj cibuľa pustiť celkom dosť vlastnej šťavy.

Pridáme bravčové, zvyšok vína a za pravidelného miešania na miernom ohni dusíme ešte asi hodinu. Nakoniec pridáme predvarené zemiaky, dochutíme a odstavíme.

Zdroj: https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/bograc-tisti-pravi/

Víkend

Súvisiace témy: Recepty, recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu