Polievka z grilovanej papriky
Potrebujeme: 4 hrubé červené papriky, 1 uhorku, červenú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, čerstvú bazalku, soľ, tabasco, mleté čierne korenie, zeleninový vývar, paradajkový pretlak
Postup: Umyté papriky poukladáme na gril a necháme ich poriadne opiecť. Keď už bude ich povrch čierny, zložíme ich z grilu a necháme celkom krátko ochladnúť, potom hneď čiernu vrstvu zlúpeme.
Kúsky paprík dáme do misky, najlepšie sklenenej, pridáme uhorku, nasekanú cibuľu aj cesnak a rozmixujeme ponorným mixérom. Prilejeme toľko vývaru, akú hustú polievku chceme a pridáme asi lyžicu – dve pretlaku. Chuť polievky vyladíme koreninami a tabaskom a necháme dobre vychladiť. Pred podávaním ju posypeme nasekanou bazalkou.
Plesnivec s ostrou náplňou
Potrebujeme: syry s bielou plesňou, 1 cibuľu, nakladanú kápiu, olej, čili korenie, 4-5 strúčikov cesnaku, grilovacie korenie
Postup: Do misky dáme trochu oleja, zmiešame ho s pretlačeným cesnakom aj čili korením a vytvoríme si pikantnú marinádu. Do nej namočíme kolieska cibule a kápiu a necháme chvíľu postáť.
Syry prekrojíme na polovice, na spodnú časť položíme marinovanú cibuľu a kápiu, priklopíme druhou časťou a povrch pokvapkáme olejom, v ktorom sa zelenina marinovala. Posypeme grilovacím korením, každý syr zabalíme do alobalu a dáme asi na 10 minút na rozpálený gril.
Karfiolový šalát
Potrebujeme: 1 menšiu hlávku karfiolu, 3 vajíčka, plátky anglickej slaniny alebo sušenej šunky, 1 kyslú pochúťkovú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať
Postup: Karfiol uvaríme v osolenej vode tak, aby si ešte stále zachoval chrumkavosť. Vajíčka uvaríme natvrdo. Vychladnutý karfiol rozoberieme na celkom malé ružičky a dáme ich do misky. Vajíčka ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme ku karfiolu. Šalát zmiešame so smotanou, niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy a petržlenovou vňaťou. Osolíme, okoreníme a na záver pridáme ako chrumkavý element opečené kúsky slaniny alebo prosciutta.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.