Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom na chate: Hubové zemiaky, Kamilin nákyp, nežná fazuľovica

V kotlíku či starej peci chutia jedlá výborne.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chalupársky nákyp Kamily Magálovej

Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 300 g zemiakov, 2 údené klobásky, 4 vajcia, 250 ml hustej kyslej smotany, 50 g údeného tvrdého syra, olej, soľ, mleté čierne korenie, celú rascu, mletú údenú červenú papriku, lístky tymianu

Postup: V šupke uvarené zemiaky po vychladnutí očistíme a pokrájame na kolieska. Kyslú kapustu 5 až 7 minút podusíme v panvici na oleji. Odstavíme a necháme vychladnúť. Údenú klobásku nakrájame na kolieska. Celé vajcia rozšľaháme, zmiešame s kyslou smotanou, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.

Skryť Vypnúť reklamu

Polovicu vychladnutej kapusty rozložíme do olejom vymastenej zapekacej misy a polejeme niekoľkými lyžicami vaječnej zmesi. Dochutíme tymianom, rascou, mletým čiernym korením a mletou údenou červenou paprikou. Uložíme kolieska zemiakov, ktoré posolíme, posypeme rascou a polejeme niekoľkými lyžicami vaječnej zmesi. Pridáme kolieska údenej klobásky, na ktoré dáme zvyšnú kapustu a povrch prelejeme zvyšnou vaječnou zmesou. Môžeme ešte dochutiť červenou údenou paprikou, soľou, čiernym korením. Posypeme nahrubo nastrúhaným syrom, dáme do rúry vyhriatej na 180° C a zapekáme asi 30 minút. Hotové pokrájame a dozdobíme lístkami tymianu.

Hubové zemiaky

Potrebujeme: 1 kg surových zemiakov, 2 veľké cibule, 250 g čerstvých šampiňónov, hrsť lesných sušených húb, 200 g syra gouda, vetvičku tymianu, olej, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Pripravíme si veľký pekáč, potrieme ho olejom a postupne doň čistíme a krájame suroviny. Ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska, šampiňóny na plátky alebo na štvrtinky, cibuľu na polkolieska. Pridáme vopred namočené a vyžmýkané sušené huby a všetko osolíme a okoreníme. Rukami dobre premiešame pridáme tymian a dáme piecť do poriadne vyhriatej rúry. Keď zemiaky zmäknú, jedlo oriadne posypeme syrom a dáme ešte na chvíľu zapiecť

Mikulíkova nežná fazuľovica

Potrebujeme: údené koleno, fazuľu, 50 g sušených húb, 3 zemiaky, 2 gombasecké alebo maďarské klobásy, 4 mrkvy, 50 g sušených sliviek, 2 cibule, 8 klinčekov, 1 šľahačkovú smotanu, trochu koňaku, hladkú múku, 2 kocky slepačieho bujónu, feferónku, soľ

Postup: Do veľkého hrnca alebo kotlíka dáme variť údené koleno. Keď bude mäkké, vyberieme ho a pokrájame na kúsky, ktoré zatiaľ odložíme bokom.

Skryť Vypnúť reklamu

Fazuľu, ktorú sme si deň vopred namočili, dáme do vývaru z kolena, pridáme namočené huby, slepačí bujón, korenie, klobásy, celé cibule, do ktorých sme napichali klinčeky, mrkvu pokrájanú na kocky, zemiaky pokrájané na kocky, slivky pokrájané na štvrtiny.

Po desiatich minútach klobásu vyberieme, nakrájame na kocky a vrátime späť. Pridáme aj údené mäso. Keď je fazuľa mäkká, smotanu zamiešame s múkou a zahustíme ňou polievku. Pri podávaní dáme na tanier lyžicu koňaku a potom fazuľovú polievku.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 237
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 247
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 711
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 198
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 146
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 652
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 997
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 736
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 687
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 570
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Prázdniny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Príroda, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

8 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

8 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Marček si odpykáva 25 rokov.

10 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

8 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop