Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Biftek á la Bonaparte, kuracie filety, marinovaný jelení chrbát

Inšpirujte sa starou kuchárskou knihou Jána Babilona.

(Zdroj: stock adobe)

Ján Babilon sa narodil v roku 1818 v Radvani a po tom, čo sa vyučil za kuchára, pôsobil v Pešti, kde sa vypracoval až na majiteľa reštaurácie. Vyše 20 rokov zhromažďoval recepty a poznatky z gastronómie a tie zhrnul do prvej v slovenčine napísanej kuchárskej knihy. Obsahuje vyše 1500 receptov a dal si záležať na tom, aby pochádzali zo slovenského prostredia.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Biftek a la Bonaparte

Odležané sviečkové mäso sa obreže od žíl, pokrája sa na tenké plátky, vyklepe, posolí a posype miešaným korením. Zo surovej šovdry (šunky) sa odreže koža, odkrojí sa z nej pekný kus i s mastným a pokrája na tenké plátočky.

Skryť Vypnúť reklamu

Očistené surové krumple sa pokrájajú na plátky hrubé ako prst, očistia sa sardely a ôstie sa z nich vyberie. Spodok okrúhlej furmy sa vyloží šovdrou, na ňu sa kladú plátky sviečkového mäsa, potom sardely, celé kapary a vrstva zemiakov, opäť šovdra, plátky sviečkovej, sardely atď., pokým sa furma nenaplní.

Navrch sa naleje dobrej kyslej smotánky a pevne zakryté sa postaví na sporák; aj zvrchu sa dajú žeravé uhlíky, aby sa pieklo rovnako odspodu i odvrchu. Pred podávaním sa celé vyvráti na misu a obleje glásom.

Filé z mladých kureniec so šampiňónmi

Z očistených a dobre na mäso vykŕmených kureniec stiahnuť kožku na prsiach, mäso od kostí vyrezať, rozdvojené mäso na prsiach jedno od druhého oddeliť, pričom vrchné ostane pri krídelku. Obidve časti nožom rozklepať a posoliť, zo šampiňónov nakrájať štvoruhlasté a nie veľmi tenké kúsky, do pŕs nožom zarezať, do zárezu dať šampiňóny, a tak pokračovať aj s ďalšími na jedlo určenými kurencami.

Skryť Vypnúť reklamu

Každý kúsok kuraťa omočiť do rozpusteného masla, rozložiť na ťapšu, zakryť papierom a v chlade odložiť. Zvyšné šampiňóny dať do nádoby, na ne vytlačiť citrónovú šťavu, na ohni zvariť a odložiť. Obkrojky zo šampiňónov pokrájať so zeleným petržlenom, upražiť v masle, pridať kurence a vedno upariť. Kuracie žalúdky a pečeň pokrájať na rezance a pridať k šampiňónom. Keď sú kurence dosť mäkké, scediť z nich masť a naliať na ne podľa potreby bielej omáčky.

Pred podávaním filé z pŕs na prudkom ohni opiecť nabielo, masť z nich scediť, dať na ne pár lyžíc omáčky a citrónovej šťavy, raz spolu zvariť, prichystané stehienka s pár žĺtkami zalegírovať a poklásť na misu. Na to dať filé, do pripravených šampiňónov dať za lyžicu z legírovanej omáčky, toto dať do prostriedka na filé a všetko obliať glásom.

Skryť Vypnúť reklamu

Marinovaný jelení chrbát

Ani tu sa nemôže spotrebovať celý chrbát ako zo srny. Z chrbta treba vyrezať obidva boky, poodrezovať blanu, mäso celkom vyšpikovať slaninou, položiť do nádoby, pridať dve na plátky pokrájané španielske cibule, mrkvu, petržlen, zeler, pór, paštrnák, celé korenie, bobkový list, citrónové kôrky, voňavú kapustu, šťavu z niekoľkých citrónov a hodnú mieru oleja.

Zakryté odložiť na chladné miesto a nechať pár dní stáť, pričom ho treba každý deň obracať, potom vybrať, posoliť, dať do pekáča, na ktorý dáme masti, vložiť do rúry a zakryť papierom. Polievať polievkou a octom a tak opiecť nažltobrunátno.

Mäso pokrájať na filé a poklásť na podlhovastú misu. Do nádoby, v ktorej sa mäso pieklo, pridať pár lyžíc smotánky, rovnaké množstvo omáčky a citrónovú šťavu, na chytrom ohni spolu zvariť, precediť cez sitko na mäso a dookola dať prichystané zemiaky.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  2. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  3. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  4. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  5. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  6. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  7. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  8. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  10. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  1. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  2. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  5. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 450
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 989
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 758
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 162
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 080
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 143
  7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 067
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 977
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 810

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Martin Greguš: Búranie Istropolisu na pokračovanie...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  3. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  4. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  5. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  6. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  7. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  8. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 727
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 425
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 731
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 273
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 922
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 751
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 287
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 177
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestujúci z južnej Afriky čakajú na letisku na výsledok testu na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy nemusia variant zachytiť.


9 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant objavili v Juhoafrickej republike.


a 2 ďalší 7 h

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Martin Greguš: Búranie Istropolisu na pokračovanie...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  3. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  4. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  5. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  6. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  7. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  8. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 727
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 425
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 731
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 273
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 922
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 751
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 287
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 177
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu