Korzár logo Korzár

Recepty z Korzára: Pripravte si pocitvú vanilkovú, punčovú či karamelovú zmrzlinu

Prázdniny nemôžu byť bez tejto pochúťky.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Karamelová zmrzlina

Potrebujeme: 250 ml šľahačkovej smotany, 250 ml plnotučného mlieka, 200 ml vody, 120 g kryštálového cukru, 3 žĺtky

Postup: Do hrnca dáme polovicu cukru a na miernom ohni ho za stáleho miešania rozpustíme - skaramelizujeme. Potom ho zalejeme vodou a varíme, kým sa neroztopia hrudky. Hotový karamel zalejeme mliekom a krátko povaríme. Zvyšný cukor vyšľaháme so žĺtkami do peny, prilejeme k nim karamelové mlieko a všetko spolu vyšľaháme nad parou, kým nezískame hustú zmes. Necháme chladnúť pri izbovej teplote a občas premiešame. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha a postupne do nej primiešavame karamelovú zmes. Zmrzlinu nalejeme do uzatvárateľnej nádoby a dáme na niekoľko hodín do mrazničky.

SkryťVypnúť reklamu

Punčová zmrzlina

Potrebujeme: 3 šľahačkové smotany, 1 salko, 2 PL hrozienok, rum, punčovú arómu, trošku malinového sirupu (prípadne ružové potravinárske farbivo)

Postup: Hrozienka pokrájame a aspoň na hodinu ich namočíme do rumu. Potom si do misky vylejeme šľahačkové smotany a vymiešame ich dotuha. Postupne do nich zašľaháme salko, punčovú arómu, kvapku malinového sirupu alebo farbivo a napokon pridáme aj namočené hrozienka.

Zmes naložíme do nádoby, uzavrieme a dáme poriadne zmraziť. Je dobré spočiatku zmrzlinu približne každú hodinu premiešať.

Pravá vanilková zmrzlina

Potrebujeme: 250 ml mlieka, 150 g kryštálového cukru, 500 ml šľahačkovej smotany, 1 vanilkový lusk, 6 žĺtkov, zopár kvapiek vanilkového extraktu

Postup: Mlieko nalejeme do hrnca a dáme doň vyškriabanú dužinu vanilkového lusku. Pridáme cukor a polovicu šľahačky. Všetko dáme zohriať na mierny plameň. Druhú polovicu smotany zmiešame so žĺtkami a postupne vlejeme do hrnca k vanilkovému mlieku. Keď zmes začne hustnúť odstavíme ju, podľa chuti a vône pridáme vanilkový extrakt, premiešame a dáme do nádoby, ktorú odložíme na noc do mrazničky.

Prázdniny

Súvisiace témy: Recepty z Korzára, Zmrzlina

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Chcela v Prešove dobrú kávu. Dnes praží pre desiatky kaviarní
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  7. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  1. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. LESY SR obnovili 100 km lesných ciest
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  7. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  8. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 15 999
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 4 006
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 781
  4. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 3 760
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 3 172
  6. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 2 806
  7. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 2 744
  8. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 553
  1. Anton Kovalčík: Cirkev a pápež Pius XII. v a po Druhej svetovej vojne - poučenie.
  2. Vladimír Bojničan: Kultúrne vojny – zákerný boj o návrat dogmatického tmárstva do demokratickej Európy a aj na naše ťažko skúšané Slovensko
  3. Vladimír Krátky: Len aby tá umelá intelegencia neklamala ... .
  4. Jana Venhartová: A opäť ten jedlý hmyz
  5. Robert Štepaník: diel 129 - rubrika: čerstvejšie než treska
  6. Jozef Stasík: Slovensko - výkladná skriňa otvorenej trhovej ekonomiky
  7. Patrik Benčík: Perpetuum mobile daňového konania
  8. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 15 821
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 11 672
  3. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 638
  4. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 368
  5. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky. 5 305
  6. Martin Fronk: Maďarský Karibik 4 716
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 706
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 651
  1. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  2. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  3. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  4. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  5. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  6. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  7. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  8. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kovalčík: Cirkev a pápež Pius XII. v a po Druhej svetovej vojne - poučenie.
  2. Vladimír Bojničan: Kultúrne vojny – zákerný boj o návrat dogmatického tmárstva do demokratickej Európy a aj na naše ťažko skúšané Slovensko
  3. Vladimír Krátky: Len aby tá umelá intelegencia neklamala ... .
  4. Jana Venhartová: A opäť ten jedlý hmyz
  5. Robert Štepaník: diel 129 - rubrika: čerstvejšie než treska
  6. Jozef Stasík: Slovensko - výkladná skriňa otvorenej trhovej ekonomiky
  7. Patrik Benčík: Perpetuum mobile daňového konania
  8. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 15 821
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 11 672
  3. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 638
  4. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 368
  5. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky. 5 305
  6. Martin Fronk: Maďarský Karibik 4 716
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 706
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 651
  1. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  2. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  3. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  4. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  5. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  6. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  7. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  8. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu