Karamelová zmrzlina
Potrebujeme: 250 ml šľahačkovej smotany, 250 ml plnotučného mlieka, 200 ml vody, 120 g kryštálového cukru, 3 žĺtky
Postup: Do hrnca dáme polovicu cukru a na miernom ohni ho za stáleho miešania rozpustíme - skaramelizujeme. Potom ho zalejeme vodou a varíme, kým sa neroztopia hrudky. Hotový karamel zalejeme mliekom a krátko povaríme. Zvyšný cukor vyšľaháme so žĺtkami do peny, prilejeme k nim karamelové mlieko a všetko spolu vyšľaháme nad parou, kým nezískame hustú zmes. Necháme chladnúť pri izbovej teplote a občas premiešame. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha a postupne do nej primiešavame karamelovú zmes. Zmrzlinu nalejeme do uzatvárateľnej nádoby a dáme na niekoľko hodín do mrazničky.
Punčová zmrzlina
Potrebujeme: 3 šľahačkové smotany, 1 salko, 2 PL hrozienok, rum, punčovú arómu, trošku malinového sirupu (prípadne ružové potravinárske farbivo)
Postup: Hrozienka pokrájame a aspoň na hodinu ich namočíme do rumu. Potom si do misky vylejeme šľahačkové smotany a vymiešame ich dotuha. Postupne do nich zašľaháme salko, punčovú arómu, kvapku malinového sirupu alebo farbivo a napokon pridáme aj namočené hrozienka.
Zmes naložíme do nádoby, uzavrieme a dáme poriadne zmraziť. Je dobré spočiatku zmrzlinu približne každú hodinu premiešať.
Pravá vanilková zmrzlina
Potrebujeme: 250 ml mlieka, 150 g kryštálového cukru, 500 ml šľahačkovej smotany, 1 vanilkový lusk, 6 žĺtkov, zopár kvapiek vanilkového extraktu
Postup: Mlieko nalejeme do hrnca a dáme doň vyškriabanú dužinu vanilkového lusku. Pridáme cukor a polovicu šľahačky. Všetko dáme zohriať na mierny plameň. Druhú polovicu smotany zmiešame so žĺtkami a postupne vlejeme do hrnca k vanilkovému mlieku. Keď zmes začne hustnúť odstavíme ju, podľa chuti a vône pridáme vanilkový extrakt, premiešame a dáme do nádoby, ktorú odložíme na noc do mrazničky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.