Pečené papriky plnené zeleninou
Potrebujeme: hrubostenné papriky, cherry paradajky, cuketu, 1 červenú cibuľu, trochu pohánky, bazalku, parmezán, olivový olej, kto má rád, môže si pridať čierne olivy alebo huby, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Všetku zeleninu dôkladne umyjeme, papriky prekrojíme na polovice a vyrežeme žilky. Stopku môžeme nechať, paprikové misky budú vďaka nej lepšie držať tvar. Poukladáme ich do olejom postriekanej zapekacej misky.
Paradajky, cuketu, cibuľu, prípadne aj huby alebo olivy nakrájame a dáme do misky. Zeleninovú zmes osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, pohánku a strúhaný parmezán. Premiešame a naplníme pripravené papriky.
Pečieme asi 15-20 minút. Servírujte s čerstvým alebo opekaným pečivom.
Tradičná plnená paprika s paradajkovou omáčkou
Potrebujeme: 500 g mletého bravčového pliecka, 2 poháre ryže, niekoľko paprík, 1 cibuľu, 2 vajíčka, paradajkový pretlak, olej, polohrubú múku, soľ, mletú sladkú papriku, mleté čierne korenie, bobkový list, nové korenie
Postup: Ryžu uvaríme do polomäkka, prípadne ju aspoň prepláchneme vriacou vodou. Mleté mäso dáme do misky a pridáme k nemu najemno nasekanú cibuľu, uvarenú ryžu a vajcia. Osolíme, okoreníme a poprášime červenou paprikou. Premiešame a necháme postáť.
Z paprík odkrojíme konce so semienkami, vyčistíme vnútorné rebrá. Mäso ešte ochutnáme, ak je to potrebné dosolíme a dokoreníme a naplníme ním papriky. Ak máme málo paprík, vytvarujeme guľky.
Do väčšieho hrnca dáme olej, keď sa zohreje prisypeme múku a urobíme zápražku, do ktorej pridáme 2 bobkové listy, 3-4 guľôčky nového korenia a paradajkový pretlak. Množstvo pretlaku závisí od množstva paprík, pri väčšom množstve dáme aj dva pretlaky.
Premiešame, podlejeme dostatočným množstvom vody, okoreníme aj osolíme, kto chce sladšiu omáčku, pridá trochu cukru. Keď začne omáčka vrieť, dáme do nej nachystanú plnenú papriku a mäsové guľky. Prikryjeme a necháme variť asi 30 minút a môžeme servírovať.
Pečená paprika plnená šunkou a syrom
Potrebujeme: papriky (najlepšie hrubostenné), kyslú smotanu, šunku, tvrdý syr, vajíčko, syr s bielou plesňou, plátky slaniny alebo sušenej šunky, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Ak máme hrubé papriky, odkrojíme z nich stopku aj s časťou, kde sú semienka, aby sme si z nich vytvorili „poháriky“.
Do misky dáme na malé kocky pokrájanú šunku aj camembert, nahrubo nastrúhaný tvrdý syr, vajíčko a toľko lyžíc kyslej smotany, aby nám vznikla primerane hustá zmes. Až v tejto fáze náplň osolíme a okoreníme, keďže šunka aj syry sú slané.
Zmesou naplníme papriky, poukladáme ich do zapekacej misky, na každú položíme plátok šunky a vrátime späť vrchnú časť so stopkou, ktorá ju prikryje ako klobúčik.
Dáme približne na pol hodiny do vyhriatej rúry, potom klobúčik zložíme, aby sa slanina zapiekla do chrumkava.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.