Cuketové fašírky
Potrebujeme: 1 stredne veľkú cuketu, 200 g chudej bravčovej salámy, 100 g ovsených vločiek, 100 g syra gouda, 2 strúčiky cesnaku, trochu strúhanky, 1 vajíčko, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ
Postup: Očistenú cuketu rozpolíme, zbavíme ju jadierok a nastrúhame na hrubom strúhadle. Trochu ju posolíme a necháme odstáť, aby pustila šťavu, ktorú potom zlejeme. Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhaný syr aj salámu, pretlačený cesnak, vajíčko aj korenie a všetko premiešame. Potom pridávame vločky a ak je zmes ešte veľmi tekutá, zahustíme ju strúhankou.
Mokrými rukami vytvarujeme fašírky, ktoré môžeme ešte obaliť v strúhanke a upečieme na panvici na oleji, prípadne na plechu v rúre.
Cuketové knedličky so syrovou omáčkou
Potrebujeme: dve mladé cukety, 250 g polohrubej múky, 1 PL solamylu, 1 vajce, 300 g v šupke uvarených zemiakov, 50 g hladkej múky. Na omáčku: maslo, 1 PL hladkej múky, vývar, 200 tvrdého syra, napríklad gouda alebo čedar, smotanu alebo mlieko, soľ, mleté čierne korenie, pažítku
Postup: V šupke predvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhame alebo prelisujeme. Cuketu tiež očistíme, zbavíme jadierok a nastrúhame najemno. Osolíme ju a necháme postáť, keď pustí vodu, vyžmýkame ju a pridáme k zemiakom. K tomu pridáme polohrubú aj hladkú múku, solamyl aj vajce a rýchlo vymiešame cesto. Snažíme sa nemiešať dlho, aby cesto pri dlhej manipulácii nezredlo.
Pracovnú dosku posypeme múkou, z cesta urobíme valčeky, ktoré potom nakrájame na menšie knedličky a tie uvaríme v osolenej vode. Stačí, keď vyplávajú na povrch a môžeme ich povyberať deravou naberačkou.
Zatiaľ si pripravíme omáčku. V kastróle roztopíme asi lyžicu masla, prisypeme múku a urobíme zápražku, ktorú zalejeme mliekom a vmiešame do nej nastrúhaný syr. Keď sa roztopí, dochutíme ju soľou, korením, muškátovým orieškom a na záver prisypeme nasekanú pažítku.
Pikantná cuketová nátierka
Potrebujeme: 1 stredne veľkú cuketu, 50 g strúhaného syra, 2 strúčiky cesnaku, trochu sójovej omáčky, 1 menšiu cibuľu, čili papričku, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, trochu dijonskej horčice, maslo
Postup: Ak má cuketa hladkú a peknú šupku, stačí ju umyť, odrezať konce a nastrúhať nahrubo. V panvici zohrejeme olej, na ňom opražíme nadrobno nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak a čili papričku. Pridáme strúhanú cuketu a chvíľu ju dusíme. Napokon pridáme trošku horčice, sójovú omáčku a strúhaný syr. Premiešame, odstavíme a natierame na chlieb či pečivo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.