Zemiaky na rozmarínových pierkach
Potrebujeme: nové maličké zemiaky, olivový olej, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, tvrdšie vetvičky rozmarínu, balzamikový krém
Postup: Zemiaky v šupke dobre umyjeme a osušíme, ak sú väčšie, môžeme ich prekrojiť na polovičky, malé zemiačiky necháme celé. Dáme ich do misky a pridáme k nim olej, pretlačený cesnak, soľ a korenie.
Vetvičky rozmarínu ošúpeme tak, aby sme získali „paličky“, ktorým na konci necháme trochu zelených lístkov, aby vyzerali ako „husacie pierka“.
Špic vetvičiek zaostríme, aby sme na ne mohli ľahko napichnúť zemiaky. Vzniknuté špízy ugrilujeme zo všetkých strán. Keď budú hotové, poukladáme ich na podnos a pokvapkáme hustým balzamikovým krémom.
Zemiaky a´la Taliansko
Potrebujeme: Zemiaky, mozzarellu, cherry paradajky, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej
Postup: Zemiaky nešúpeme, len ich umyjeme a osušíme, popicháme vidličkou a potrieme zo všetkých strán olejom. Potom ich dáme upiecť na gril. Môžeme ich aj zabaliť do alobalu.
Keď sú zemiaky mäkké, vyberieme ich, prekrojíme na polovicu tak, aby na jednej strane zostali spojené a do vzniknutej medzery dáme olivový olej, soľ, korenie, plátky mozzarelly a paradajky. Opäť ich zabalíme do alobalu a dáme na gril nastavený na vyššiu teplotu asi na 10 minút.
Zemiakové špízy
Potrebujeme: maličké zemiaky, údenú prerastanú slaninu, soľ, korenie, olej
Postup: Slaninu nakrájame na kúsky veľké približne ako zemiaky. Tie umyjeme, osušíme a prekrojíme na polovice s tým, že vždy medzi dve prekrojené časti dáme kúsok slaniny a spojíme ich naspäť. Takto pripravené slaninové zemiaky napichneme na grilovacie ihly potrieme olejom, posolíme, posypeme korením a ugrilujeme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.