Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Levanduľová zmrzlina, cookies aj džem

Fialovú rastlinku s podmanivou vôňou využijete aj v kuchyni.

(Zdroj: archív/fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Levanduľová zmrzlina

Potrebujeme: 300 ml plnotučného mlieka, 4 PL levanduľových kvetov, 300 ml šľahačkovej smotany, 80 g krupicového cukru

Postup: Do kastróla nalejeme mlieko, pridáme cukor, dobre premiešame, potom dáme do hrnca levanduľu a dáme ho na sporák. Pri miernej teplote zohrievame a miešame, aby sa cukor rozpustil. Dávame však pozor, aby mlieko nevrelo.

Keď je cukor rozpustený, necháme levanduľové mlieko vychladnúť a potom ho dáme na celú noc do chladničky. Na druhý deň zmes precedíme a vlejeme do nej vychladenú šľahačkovú smotanu. Dobre vymiešame a ak chceme, aby mala zmrzlina aj levanduľovú farbu, je potrebné v tejto fáze pridať fialové farbivo, prípadne aj zopár čerstvých kvetov.

SkryťVypnúť reklamu

Tak budeme mať základ na výrobu zmrzliny. Použiť môžeme zmrzlinovač, alebo ju prelejeme do nádoby a dáme do mrazničky. Každú polhodinu ju potom vyberieme, prešľaháme a vrátime späť, až kým nezíska typickú zmrzlinovú konzistenciu.

Levanduľový džem

Potrebujeme: 750 ml vody, 2 šálky čerstvých levanduľových kvetov (1 šálka – 250 ml), ¼ šálky citrónovej šťavy, 4 šálky cukru a 50 g práškového pektínu

Postup: Vodu vylejeme do hrnca a keď začne vrieť, odstavíme ju a vsypeme do nej levanduľové kvety. Necháme odstáť, kým nevychladne. Potom kvety scedíme, pridáme citrónovú šťavu a pektín. Dobre premiešame, aby sa pektín rozpustil.

Dáme na sporák a keď začne vrieť, pridáme cukor. Povaríme asi 2 – 3 minúty zmes rozdelíme do pohárov, ktoré zavrieme a džem sterilizujeme asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Cookies s vôňou levandule

Potrebujeme: 250 g hladkej múky (môže byť aj špaldová), 60 g trstinového cukru, štipku soli, 120 g masla, 1 vajce, 3 PL levanduľových kvetov

Postup: Do misky nasypeme múku aj cukor. Potom pridáme zmäknuté maslo, štipku soli, vajce a levanduľové kvety.

Všetko dobre premiešame a spracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho a okrúhlou formičkou alebo pohárom vykrojíme kolieska.

Poukladáme ich na plech vyložený papierom a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Bylinky

Súvisiace témy: Recepty z Korzára, Zmrzlina

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  2. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  3. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  4. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  2. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  3. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  4. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  5. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  7. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  8. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  1. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí? 7 306
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 638
  3. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 3 072
  4. Keď sa z brigády stane kariéra 2 147
  5. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 859
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 1 816
  7. Bez nich by elektrina netiekla. 1 727
  8. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky 1 337
  1. Rado Surovka: Vážení opozičníci, posrali ste to
  2. Martin Turčan: Prečo sa Matovič dohodol s Ficom
  3. Irena Šimuneková: Martinské hole – kráľovstvo ticha a nekonečných výhľadov
  4. Martin Fronk: Puškin a Slovensko: Láska, ktorá pretrvala storočia
  5. Gabriel Šaffa: Ako Ukrajina zmenila povahu vojny – navždy
  6. Monika Albertiová: Cenzúra v priamom prenose? Prípad Trochu inak s Adelou
  7. Jozef Mačo: A kde je tá alternatíva?
  8. Marek Mačuha: Zmena ústavy - nič prekvapivé
  1. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 914
  2. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 14 964
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 728
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 12 453
  5. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 11 304
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 986
  7. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 341
  8. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 7 214
  1. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
  2. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  3. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  4. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  5. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  6. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  7. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
  8. Radko Mačuha: Už aj Verejné záchody chráni Ústava Slovenskej Republiky.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu