Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Levanduľová zmrzlina, cookies aj džem

Fialovú rastlinku s podmanivou vôňou využijete aj v kuchyni.

(Zdroj: archív/fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Levanduľová zmrzlina

Potrebujeme: 300 ml plnotučného mlieka, 4 PL levanduľových kvetov, 300 ml šľahačkovej smotany, 80 g krupicového cukru

Postup: Do kastróla nalejeme mlieko, pridáme cukor, dobre premiešame, potom dáme do hrnca levanduľu a dáme ho na sporák. Pri miernej teplote zohrievame a miešame, aby sa cukor rozpustil. Dávame však pozor, aby mlieko nevrelo.

Keď je cukor rozpustený, necháme levanduľové mlieko vychladnúť a potom ho dáme na celú noc do chladničky. Na druhý deň zmes precedíme a vlejeme do nej vychladenú šľahačkovú smotanu. Dobre vymiešame a ak chceme, aby mala zmrzlina aj levanduľovú farbu, je potrebné v tejto fáze pridať fialové farbivo, prípadne aj zopár čerstvých kvetov.

SkryťVypnúť reklamu

Tak budeme mať základ na výrobu zmrzliny. Použiť môžeme zmrzlinovač, alebo ju prelejeme do nádoby a dáme do mrazničky. Každú polhodinu ju potom vyberieme, prešľaháme a vrátime späť, až kým nezíska typickú zmrzlinovú konzistenciu.

Levanduľový džem

Potrebujeme: 750 ml vody, 2 šálky čerstvých levanduľových kvetov (1 šálka – 250 ml), ¼ šálky citrónovej šťavy, 4 šálky cukru a 50 g práškového pektínu

Postup: Vodu vylejeme do hrnca a keď začne vrieť, odstavíme ju a vsypeme do nej levanduľové kvety. Necháme odstáť, kým nevychladne. Potom kvety scedíme, pridáme citrónovú šťavu a pektín. Dobre premiešame, aby sa pektín rozpustil.

Dáme na sporák a keď začne vrieť, pridáme cukor. Povaríme asi 2 – 3 minúty zmes rozdelíme do pohárov, ktoré zavrieme a džem sterilizujeme asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Cookies s vôňou levandule

Potrebujeme: 250 g hladkej múky (môže byť aj špaldová), 60 g trstinového cukru, štipku soli, 120 g masla, 1 vajce, 3 PL levanduľových kvetov

Postup: Do misky nasypeme múku aj cukor. Potom pridáme zmäknuté maslo, štipku soli, vajce a levanduľové kvety.

Všetko dobre premiešame a spracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho a okrúhlou formičkou alebo pohárom vykrojíme kolieska.

Poukladáme ich na plech vyložený papierom a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Bylinky

Súvisiace témy: Recepty z Korzára, Zmrzlina

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu