Bravčové s fazuľou
Potrebujeme: 2 kg vykostených bravčových rebier, 5 cibúľ, 500 g bielej sušenej fazule (je potrebné ju vopred namočiť), 2 dl červeného vína, 250 ml paradajkového pretlaku, olej, soľ, mletú červenú papriku, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 3 údené klobásy, muškátový oriešok
Postup: V kotlíku zohrejeme olej a na ňom orestujeme nakrájané cibule. Keď začne chytať zlatistú farbu, posypeme ju červenou paprikou a poriadne miešame, aby nám nezhorkla. Potom do kotlíka dáme nakrájané mäso a popražíme ho, aby dobre zatiahlo zo všetkých strán.
Až potom mäso osolíme, okoreníme, pretlačíme 2 strúčiky cesnaku a nastrúhame muškátový oriešok.
Mäso podlejeme vínom a keď sa trochu odparí, vsypeme do hrnca fazule. Primiešame paradajkový pretlak, podlejeme vodou a varíme, kým nie sú mäso aj fazule mäkké.
Pred koncom pridáme do kotlíka na kolieska nakrájané klobásy, pretlačíme zvyšné dva strúčiky cesnaku a v prípade potreby chute doladíme soľou a korením či štipkou cukru.
Halászlé
Potrebujeme: 1,5 kg rôznych rýb (kapor, pstruh, zubáč), olej, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 čerstvé zelené papriky, 2 paradajky, soľ, mleté čierne korenie, sladkú červenú papriku, feferónky
Postup: Najskôr si nachystáme ryby. Oddelíme si hlavy a plutvy, ryby vyfiletujeme a nakrájame na kúsky, ktoré si osolíme a zatiaľ necháme bokom.
Cibuľu nakrájame najemno, papriky a paradajky na pásiky.
V kotlíku zohrejeme olej a na ňom orestujeme cibuľu, ktorú potom posypeme paprikou a zarestujeme. Do kotlíka dáme hlavy, plutvy a veľké kosti rýb, prilejeme toľko vody, aby boli ponorené a necháme variť aspoň hodinu, aby sme získali silný rybí vývar.
Keď budú kosti a hlavy dobre vyvarené vyberieme ich z kotlíka a vložíme tam nakrájané kúsky rýb, papriku a paradajky.
Varíme na silnejšom ohni asi 20 minút, no miešame len veľmi opatrne, aby sme rybie mäso nerozbili. Na záver pridáme pretlačený cesnak a trochu feferónky, ostatné nakrájame nadrobno, aby si hostia mohli dokoreniť jedlo podľa vlastnej chute.
Kovbojská pochúťka
Potrebujeme: 4 konzervy červených sterilizovaných fazúľ, 1 konzervu bielych fazúľ v pikantnom náleve, údený bôčik, niekoľko tenkých údených klobások, 2 veľké cibule, 4 čerstvé papriky, drvené paradajky v konzerve, trochu kečupu, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Bôčik nakrájame na kocky a dáme do kotlíka, kde ich poriadne vyškvaríme. Potom k bôčiku pridáme nakrájanú cibuľu a papriku a chvíľku restujeme. Napokon tam vlejeme aj s nálevom bielu fazuľu a tiež červenú, ktorú ale scedíme. K fazuliam dáme na prekrojené údené klobásky, drvené paradajky a prípadne aj trochu kečupu. Všetko spolu krátko povaríme, dochutíme a podávame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.