Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom podľa Lucie Súkenikovej: Pizza na dva spôsoby, grilované špízy

Inšpirácie odporúča známa foodblogerka.

Grilované špízy s quinoa šalátom.Grilované špízy s quinoa šalátom. (Zdroj: Archív L. S.)

Foodblogerka Lucia Súkeniková o sebe hovorí ako o milovníčke dobrého jedla. Najradšej relaxuje s varechou v ruke a nerobí jej problém miešať tradičné a netradičné chute dohromady, až z toho vznikne úplne nový recept. Rada pripravuje zdravé jedlá, ale nevyhýba sa ani klasickej slovenskej kuchyni.

Súvisiaci článok Foodblogerka: Príprava jedla je obrad, dávam ním všetku lásku Čítajte 

Jej recepty sú vyskladané zo sezónnych a plnohodnotných potravín, ktoré pozháňa aj doma na dedine, prípadne v obchode zo zdravou výživou v neďalekom meste. Či už na záhradnú párty alebo na malé pohostenie pre priateľov či rodinu odporúča prichystať kváskovú pizzu, hoci ponúka aj nekváskovú verziu, grilované špízy s quinoa šalátom a ako sladkú bodku rebarborový koláč.

SkryťVypnúť reklamu

Pizza v kváskovej aj nekváskovej verzii

Kvásková pizza

Potrebujeme na rozkvas: 100 g hladkej pšeničnej múky, 80 ml vody, 1 PL kvásku

Na druhý deň: 500 g hladkej pšeničnej múky, 300 ml vody, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžičky soli

Postup: Prvé tri suroviny zmiešame v miske dohromady, prekryjeme fóliou alebo nepriedušným vrchnákom a necháme vykvasiť 9 až 12 hodín, ideálne cez noc. Na druhý deň k zmesi pridáme zvyšné suroviny. Všetko spolu zmiesime, opäť prekryjeme fóliou alebo nepriedušným vrchnákom a necháme kysnúť asi 4 hodiny. Potom, čo cesto narastie, ho rozdelíme na toľko častí, koľko chceme kusov pizze a akú hrubú ju chceme mať. Ak chceme cesto na celý plech, stačí ho rozdeliť na 2 časti. Prstami ho roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie, obložíme podľa chuti a hneď pečieme v rúre na minimálne 200 stupňov. Dĺžka pečenia záleží od rúry a od toho, ako veľmi chceme pizzu prepečenú. Cesto netreba nechať kysnúť na plechu. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.

SkryťVypnúť reklamu

Nekvásková rýchla a mäkká pizza

Potrebujeme: 1/2 šálky vlažnej vody, 1/2 lyžice cukru, 1/2 kocky droždia, 300 g hladkej múky, 4 lyžice olivového oleja, 2 štipky soli

Postup: Do vlažnej vody, pridáme pol lyžice cukru a rozdrobené kvasnice. Počkáme, kým nám vznikne kvások (kvások z kvasníc je iný ako kvások v prvej pizzi). Do misky nasypeme múku, pridáme soľ, olej a kvasnicový kvások. Rukou urobíme hladké cesto a necháme ho pod utierkou odpočívať a kysnúť asi pol hodinu. Potom cesto roztiahneme na plech, obložíme podľa chuti a dáme piecť do rúry na 200 stupňov. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grilované špízy s quinoa šalátom

Potrebujeme: 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa zo stehna (alebo pol na pol hovädzie a bravčové), 3 plátky slaniny (môžete vynechať, ale je to chutnejšie), 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, kúsok čili papričky (podľa chuti), soľ, mleté čierne korenie, bylinky – rozmarín, ligurček, olej

SkryťVypnúť reklamu

Na šalát: 1 šálku quinoy, 2 kapie, 1 menšiu cibuľu, 5 veľkých paradajok, 5 cherry paradajok (použila som žlté), cuketu, ligurček, soľ, korenie

Postup: Mäso si zomelieme doma na mlynčeku alebo v mixéri s nožmi v tvare S (tak to robím ja), preložíme ho do misy, posolíme, okoreníme. V tom istom mixéri si rozmixujeme aj slaninu (bez kože) a pridáme ju k mäsu. Na oleji si orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak a pridáme ich do mäsovej zmesi. Zostáva už iba pridať čili a bylinky, množstvo nechávam na vás a vašej chuti. Celú zmes necháme asi 30 minút postáť, potom z nej tvarujeme placky na hamburgery alebo nimi obalíme ražníky. Rozpálime gril, mriežku potrieme slaninou, aby sa nám mäso neprichytávalo a ugrilujeme. Kým nám mäsová zmes odpočíva, pripravíme šalát.

Quinou prepláchneme a uvaríme v osolenej vode asi 15 minút. Potom ju zlejeme a necháme odtiecť. Na grile opečieme papriku až do čierna, potom ju stiahneme z čiernej kože a nakrájame na pásiky. Paradajky ugrilujeme vcelku. Potom ich nakrájame a pridáme k paprike. Cuketu nakrájame na kolieska a ugrilujeme tiež. Pridáme i quinou, ochutíme bylinkami, soľou a korením, kvalitným panenským olejom a podávame k mäsu.

Rebarborový koláč á la Swarovski

Potrebujeme: 6 vajec, 250 ml mlieka 1/2 kocky droždia, 7 lyžíc práškového cukru 1 vanilkový cukor, cca 4 stonky rebarbory, 250 g polohrubej múky, 120 g masla

Postup: Recept je na klasický veľký plech. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Do misy k žĺtkom dáme zmäknuté maslo a rozmiešame. V šálke si urobíme kvások – do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a polovicu droždia. Počkáme, kým nakysne, a potom ho pridáme k vajíčkovo-maslovej zmesi. Pridáme múku a dobre zamiešame, konzistencia by mala byť tekutá asi ako pri bublanine. Viac cukru do korpusu nejde.

Zmes nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo vystelieme papierom na pečenie) a rozotrieme ju do všetkých kútov, použila som klasický veľký plech. Na zmes potom poukladáme očistenú a nadrobno nakrájanú rebarboru. Posypeme vanilkovým cukrom a necháme 15 minút podkysnúť. Potom koláč dáme piecť do rúry z oboch strán na 180 stupňov. Kým sa koláč pečie, vyšľaháme bielky a keď sú tuhé, pridáme po lyžiciach zvyšný cukor (6 lyžíc). Koláč po 10 – 15 minútach, keď už sa mierne zapiekol, vyberieme z rúry a natrieme naň hustý sneh. Rovnomerne rozotrieme a dáme dopekať už iba so spodným ohrevom. Pečieme podľa potreby ešte aspoň 10 – 15 minút.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 755
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 542
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 447
  4. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 573
  5. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 466
  6. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 413
  7. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 184
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 020
  1. Jozef Varga: Krkavci / 57. /
  2. Jozef Ďanovský: Aký vzťah k Bohu, taký vzťah k človeku
  3. Věra Tepličková: Zasa tie hnusné médiá alebo Keď je grófka ne/spravodlivo odsúdená
  4. Martina Paulenová: Ako som si zlým vlakovým spojením medzi Žilinou a Martinom nenechala pokaziť náladu
  5. Peto Jurco: Bezpečnosť nad zlato
  6. Igor Borišek: Koniec sveta 2/4
  7. Matúš Pavle: Ako pomôcť Ozbrojeným silám Ukrajiny (ukrajinskej armáde)
  8. Marek Tocimák: Prelomenie
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 260
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 895
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 543
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 162
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 153
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 651
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 561
  8. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 9 181
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jozef Varga: Krkavci / 57. /
  2. Jozef Ďanovský: Aký vzťah k Bohu, taký vzťah k človeku
  3. Věra Tepličková: Zasa tie hnusné médiá alebo Keď je grófka ne/spravodlivo odsúdená
  4. Martina Paulenová: Ako som si zlým vlakovým spojením medzi Žilinou a Martinom nenechala pokaziť náladu
  5. Peto Jurco: Bezpečnosť nad zlato
  6. Igor Borišek: Koniec sveta 2/4
  7. Matúš Pavle: Ako pomôcť Ozbrojeným silám Ukrajiny (ukrajinskej armáde)
  8. Marek Tocimák: Prelomenie
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 260
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 895
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 543
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 162
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 153
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 651
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 561
  8. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 9 181
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

VÝSLEDKY VOLIEB 2024
SkryťZatvoriť reklamu