Jahodové tiramisu s tvarohom
Potrebujeme: dlhé piškóty, 180 ml šľahačkovej smotany, 250 g tvarohu, 250 g mascarpone, 2 PL práškového cukru, 100 ml pomarančovej šťavy, pomarančovú kôru, vanilku. Na jahodovú náplň 2 PL práškového cukru, 250 g jahôd, 2 PL pomarančovej šťavy, 2 PL koňaku
Postup: Tvaroh, mascarpone, pomarančovú šťavu aj kôru vymiešame spolu s cukrom. Šľahačku si vymiešame dotuha a postupne ju po častiach jemne zamiešame do tvarohovej zmesi.
Jahody umyjeme, dáme ich do misky spolu s cukrom, pomarančovou šťavou aj koňakom a vidličkou ich popučíme a premiešame.
Do nádoby poukladáme piškóty, ktoré ešte môžeme trochu pokvapkať pomarančovou šťavou a natrieme na ne jahodovú zmes. Na to dáme tvarohový krém a postup opakujeme, kým sa nám neminú suroviny. Poslednú vrstvu by mal tvoriť krém. Potom dáme tiramisu aspoň na 4 hodiny do chladničky. Pred podávaním dezert ozdobíme čerstvými jahodami.
Francúzsky toast s jahodami
Potrebujeme: cca 8 plátkov toastového chleba, 250 ml šľahačkovej smotany, 1 vanilkový cukor, 250 ml mlieka, 5 vajec, po štipke soli, škorice a muškátového oriečka, maslo, práškový cukor, 300 g jahôd
Postup: Z 200 ml smotany vyšľaháme tuhú šľahačku a dáme ju vychladiť. Zvyšnú smotanu vylejeme do misky, pridáme k nej mlieko, vajcia, soľ, muškátový oriešok aj škoricu a vyšľaháme zmes, do ktorej budeme máčať chleby z oboch strán a potom ich upečieme na masle na panvici.
Upečené chleby poukladáme na plech vyložený papierom a dáme na pár minút do rúry vyhriatej na 100 stupňov.
Očistené a umyté jahody prekrojíme a zmiešame v miske s vanilkovým cukrom.
Hotové toasty poprášime cukrom, ozdobíme jahodami aj šľahačkou a kráľovské raňajky sú hotové.
Tvarohové lievance s jahodami
Potrebujeme: 250 g tvarohu, 250 g polohrubej múky, 2 vajíčka, 200 ml mlieka, 2 PL cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 balíčka prášku do pečiva, štipku soli, slnečnicový alebo kokosový olej na pečenie, jahody
Postup: Zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom a obyčajným cukrom. Pridáme vajíčka, múku a nakoniec mlieko. Vymiešame hladké cesto a necháme ho chvíľu postáť. Zatiaľ si nakrájame na malé kúsky alebo na plátky jahody a pripravíme si ich k pečeniu
Panvicu rozohrejeme, potrieme ju olejom a lyžicou na ňu dávkujeme cesto. Na každú kôpku cesta položíme zopár jahodových kúskov, jemne ich do cesta zatlačíme a upečieme z oboch strán. Zvyšné jahody si môžeme rozmixovať na pyré a polievať nimi upečené lievance.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.