Korzár logo Korzár
Sobota, 27. november, 2021 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Ponúknite hosťom podnos hojnosti, bude to dokonalá párty či oslava

Pripravte si bylinkový dressing, zlatý humus aj francúzsky cibuľový dip.

(Zdroj: stock adobe)

Menu tradičných rodinných osláv sa od seba až tak nelíši. Obvykle sa na stoloch objaví mäsová, syrová či zeleninová misa a nejaké pečivo, prípadne obložené chlebíčky. Ak ale hľadáte niečo, čím by ste na hostí urobili dojem, nezašpinilo by to veľa riadu a pritom by na jednom mieste bola naservírovaná klasika i exotika, vyskúšajte miesto tradičných mís pripraviť jeden veľký podnos plný hojnosti.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takto sa to podarí

- Začíname vždy od tých najväčších vecí na podnose a postupne pridávame menšie časti. Na vytvorenie podnosu priam pretekajúceho hojnosťou sa budeme snažiť vyplniť každé voľné miesto, takže orechy, semienka či bobuľové ovocie si necháme až úplne na záver.

Skryť Vypnúť reklamu

- Ako prvé na plochu položíme misky a poháre. Nie je nutné, aby boli rovnaké, práve naopak, nesúrodosť dodá podnosu na rozmanitosti. Môžete ich umiestniť uprostred, na okraje aj náhodne rozložiť po ploche. V druhom prípade vytvoríme na podnose štruktúru a rozdelíme ho na menšie časti.

- Na vzniknuté väčšie prázdne časti poukladáme celý syr. Plátky alebo malé kocky sú síce jednoduchšie na konzumáciu, ale syrové bloky vytvoria bohatší, trojrozmerný vizuál. Ak sa teda rozhodnete syr nekrájať, pridajte k podnosu aj vhodné nože. Prípadne môžete predkrojiť zopár kúskov a zvyšok nechať vcelku.

- Ak chcete na podnos zakomponovať aj čerstvé bylinky či listovú zeleninu, ako špenát či rukolu, môžete z nich vytvoriť perinku pre syrové bloky, prípadne reťaz, ktorá ich bude ovíjať. Takýmto spôsobom tiež vyplníte prázdne miesta v ich okolí.

Skryť Vypnúť reklamu

- Krekry alebo malé kolieska pečiva poukladáme do poloblúkov okolo misiek a syrov. Taktiež môžu rámovať napríklad okraj podnosu.

- Postupne pridávame podľa fantázie ďalšie jedlá či pochutiny. Nie je dôležité, aby boli rovnaké druhy jedál pohromade, práve naopak. Cieľom je dosiahnuť skôr neupravený, rustikálny vzhľad, ktorý nabudí dojem pretekajúcej hojnosti aj na malej ploche. Poriadkumilovné povahy však môžu pripraviť aj osvedčené syrové, mäsové, zeleninové a ovocné sekcie.

- Zeleninu a ovocie pred servírovaním umyte a ošúpte, ak treba, prípadne rozpoľte, aby ste zjednodušili ich konzumáciu. Takto pripravené plody navyše vytvoria priateľnejší vzhľad.

- Nakoniec prichádzajú na rad bobule, orechy, prípadne semienka. Tie sa môžu pokojne nahrnúť na kôpky, ktoré trojrozmernému vzhľadu len pomôžu.

Skryť Vypnúť reklamu

- Ako bonus na záver môže prísť aj sladká bodka v podobe čokolády. Nalámte ju nahrubo na nerovnomerné kúsky a poukladajte ich na okraj podnosu.

- Podnos môže byť aj tematický, napríklad vegetariánsky, vegánsky, raw, čokoládový, palacinkový, grilovačkový, raňajkový... Fantázii sa medze nekladú. Základné pravidlá zostávajú rovnaké, obmieňajú sa len použité druhy jedál.

Francúzsky cibuľový dip

Potrebujeme: 2 PL masla, 3 veľké natenko nakrájané cibule, soľ a mleté čierne korenie, 1 PL čerstvého tymianu, 1/4 š suchého sherry 220 g créme fraiche, 1/2 šálky (š) gréckeho jogurtu, 1 PL nastrúhanej citrónovej kôry, 1/4 š nasekanej pažítky, opečené kolieska bagety na servírovanie

Postup: Vo veľkej panvici na strednej teplote roztopíme maslo. Pridáme cibuľu, osolíme a okoreníme a varíme zakryté za častého miešania asi 8 až 10 minút, alebo kým cibuľa nebude mäkká. Potom teplotu zvýšime a varíme opäť za častého miešania 30 až 40 minút, kým cibuľa nenadobudne tmavohnedý odtieň. Ak sa nám pripaľuje alebo panvica hnedne, pridáme cca 2 lyžice vody. K zhnednutej cibuli primiešame tymian a minútu povaríme. Potom prilejeme sherry a necháme ju úplne vypariť. Cibuľu následne odstavíme a necháme vychladnúť.

K studenej cibuli pridáme créme fraiche, jogurt a citrónovú kôru, vymiešame dohladka a prisypeme asi za lyžicu pažítky. Zmes necháme odstáť 30 minút, aby sa chute prepojili. Pred podávaním posypeme vrch zvyšnou pažítkou. Podávame s opečenou bagetou.

Poznámka: Créme fraiche je francúzsky kyslý šľahačkový krém, ktorý sa ľahko dá vyrobiť aj doma. Stačí si zmiešať 2 š šľahačkovej smotany (aspoň 33 %) s 3 lyžicami cmaru (so živými kultúrami). Zmes dáme do pohára, zľahka ho prikryjeme gázou alebo inou priedušnou látkou, ktorú zaistíme špagátom. Krém necháme odstáť pri izbovej teplote 24 hodín, potom dáme odležať do chladničky na ďalších 24 hodín.

Bylinkový dip k surovej zelenine

Potrebujeme: 220 g čerstvého kozieho syra izbovej teploty, 1/2 š ricotty, 1 najemno nakrájaná jarná cibuľka, 1/2 malého strúčika cesnaku nastrúhaného najemno, 1/4 š nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, 1/4 š nasekanej čerstvej mäty, 2 PL nasekanej čerstvej pažítky, 2 ČL najemno postrúhanej citrónovej kôry, 2 PL citrónovej šťavy soľ a mleté čierne korenie,

Postup: Kozí syr a ricottu rozmixujeme dohladka. Pridáme jarnú cibuľku a cesnak, neskôr aj bylinky, citrónovú kôru a šťavu, osolíme a okoreníme a všetko dobre premiešame. Vrch posypeme zvyšnými bylinkami. Podávame s nakrájanou čerstvou zeleninou.

Zlatý hummus

Potrebujeme: 440 g konzervu cícera, 3 PL olivového oleja, 2 PL nálevu z cícera, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL tahini, 3/4 ČL soli, 1/2 ČL mletej kurkumy, 1/4 ČL mletého muškátového orieška, 1 veľký strúčik cesnaku

Postup: Z cíceru zlejeme nálev, ktorý si odložíme na neskôr. Všetky ingrediencie dáme do kuchynského robota alebo do mixéra a miešame, kým nevznikne hladká zmes. Ak chceme zmes tekutejšiu, pridáme viac cícerového nálevu. Servírujeme s obľúbenou zeleninou alebo krekrami.

Zdroj: allrecipes.com, goodhousekeeping.com, healthynibblesandbits.com, minimalistbaker.com. inspiredbycharm.com, purewow.com, recipetineats.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  2. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  3. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  4. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  5. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  6. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  7. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  8. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  9. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  10. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  1. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  4. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  5. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  6. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  9. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  10. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 27 122
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 9 058
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 7 532
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 4 176
  5. Neapolu odpustíte chaos, decentné Sorrento je únikom do pohody 3 247
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 2 978
  7. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 658
  8. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 345
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 861
  10. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 1 800

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postkoloniálna Teória.
  2. Tomáš Tenczer: Pár vecí, čo mať na pamäti, keď US akcie padajú o 1.000 bodov
  3. Igor Borišek: Island - časť 3. Geotermálne zóny
  4. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku
  5. Martin Sukupčák: Matovič a Kollár darujú svoj majetok štátu
  6. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XC - Šimonovany Vodný hrad
  7. Marek Mačuha: Škodí viac Fico alebo Matovič?
  8. Marián Lukáč: Blog č. 55- Online podujatie: Sebapoznanie- Čo som zachytil z webináru
  1. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 070
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 7 147
  3. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 398
  4. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 6 340
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 764
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 4 954
  7. Monika Vojčíkova: Len vydržte dezoláti, len vydržte! 4 496
  8. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 3 838
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Kollár a Igor Matovič.

Na úroveň vakcinácie má rovnako veľký vplyv aj podpora od populárnych politikov.


9 h
Peter Schutz

Povinnému očkovaniu proti covidu sa nevyhneme.


12 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


6 h
Michaela Danišová

Najnáročnejšou prácou je učenie, vraví.


25. nov

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postkoloniálna Teória.
  2. Tomáš Tenczer: Pár vecí, čo mať na pamäti, keď US akcie padajú o 1.000 bodov
  3. Igor Borišek: Island - časť 3. Geotermálne zóny
  4. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku
  5. Martin Sukupčák: Matovič a Kollár darujú svoj majetok štátu
  6. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XC - Šimonovany Vodný hrad
  7. Marek Mačuha: Škodí viac Fico alebo Matovič?
  8. Marián Lukáč: Blog č. 55- Online podujatie: Sebapoznanie- Čo som zachytil z webináru
  1. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 070
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 7 147
  3. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 398
  4. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 6 340
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 764
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 4 954
  7. Monika Vojčíkova: Len vydržte dezoláti, len vydržte! 4 496
  8. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 3 838
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu