Korzár logo Korzár
Sobota, 10. apríl, 2021 | Meniny má IgorKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom pre mamy: Lávový koláč, lahodná pena, nepečený tart

Nič nepovie ľúbim ťa lepšie ako čokoláda.

(Zdroj: Archív fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lávový čokoládový koláč

Potrebujeme: 1/2 š masla, 120 g čokolády na varenie, 1 š práškového cukru, 2 celé vajíčka, 2 vaječné žĺtky, 6 PL múky, štipka soli

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov a 4 zapekacie nádoby na souflé štedro vymastíme, vysypeme kakaom a položíme na plech. Do veľkej misky vhodnej do mikrovlnky vložíme maslo a čokoládu a dáme zohriať na 1 minútu. Potom čokoládu premiešame a ak ešte treba, vložíme ju opäť do mikrovlnky zohriať. Keď je zmes hladká, vmiešame do nej práškový cukor a následne vajíčka a žĺtky, ktoré v kréme dobre vymiešame. Nakoniec prisypeme múku. Cesto rovnomerne rozdelíme do pripravených nádob a pečieme v rure 12 až 13 minút alebo kým nie sú kraje pevné a stred mäkký, no nie tekutý. Koláče necháme chladnúť asi 2 minúty, potom opatrne nožom oddelíme cesto od stien nádoby a preklopíme na tanier. Posypeme práškovým cukrom a ihneď podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Lahodná čokoládová pena

Potrebujeme: 3 vajíčka, 125 g horkej čokolády, 125 ml šľahačkovej smotany, 10 g masla, 35 g krupicového cukru, šľahačka a hoblinky čokolády na ozdobu

Postup: Z vajec oddelíme žĺtky a bielky. Bielky necháme ohriať na izbovú teplotu, žĺtky vyšľaháme dopenista. Čokoládu a maslo roztopíme v mikrovlnke, vymiešame hladký krém a necháme ho vychladiť na vlažnú teplotu. Smotanu vyšľaháme dotuha. K bielkam pridáme cukor a taktiež vyšľaháme.

Žĺtka prelejeme k smotane a zľahka ručne zamiešame, maximálne však osem ráz. Vlažnú, ale stále tekutú čokoládu pridáme k smotane a zamiešame taktiež maximálne osem ráz. Z bielok odoberieme štvrtinu, ktorú pridáme k čokoláde a vmiešame tak aby nezostali hrudky (maximálne 10 ráz). Celú zmes prelejeme do nádoby k zvyšku bielok a opäť miešame tak, aby nezostali žiadne hrudky (maximálne 12 ráz). Vzniknutú penu rozdelíme do 4 pohárov a necháme v chladničke aspoň 5 hodín tuhnúť. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou a hoblinkami čokolády.

Skryť Vypnúť reklamu

Nepečený čokoládový tart

Potrebujeme na cesto: 24 čokoládových sušienok (napríklad Oreo), 6 PL (85 g) roztopeného masla

Na plnku: 1 š (170 g) nahrubo nasekanej horkej čokolády, 1 š (170 g) nahrubo nasekanej mliečnej čokolády, 1 š (240 ml) šľahačkovej smotany, 1/4 š (56 g) masla nakrájaného na malé kúsky

Postup: Sušienky rozmixujeme na konzistenciu mokrého piesku, preložíme ich do misky a vmiešame roztopené maslo. Vzniknutú hmotu vtlačíme do tortovej formy alebo formy na tart s priemerom 23 centimetrov tak, aby bola rovnomerne rozložená po dne aj po stranách. Formu vložíme do chladničky asi na 30 minút. V prípade, že by sme chceli cesto piecť, už vychladené ho dáme na 5 až 6 minút do rúry rozohriatej na 180 stupňov a následne ho necháme úplne vychladnúť. Upečené cesto bude chrumkavejšie.

Skryť Vypnúť reklamu

V stredne veľkej tepluvzdornej miske zmiešame oba druhy čokolády. V malom hrnci zohrievame smotanu s maslom, kým nezačne jemne vrieť. Potom ju odstavíme a polejeme ňou čokoládu. Počkáme asi minútu, gumenou stierkou zmes vymiešame dohladka, vlejeme ju do formy a celý koláč vložíme stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc. Najlepšie je piecť koláč deň vopred.

Zdroj: carlsbadcravings.com, recipetineats.com, prettysimplesweet.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  2. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  3. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  4. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  6. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  8. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov?
  9. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen?
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou
  1. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  2. Ranný rituál plný zdravia pre celú rodinu
  3. Koľko ovocia by ste mali denne zjesť? Máme odpoveď
  4. Wüstenrot poisťovňa dosiahla čistý zisk 1,8 milióna eur
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  6. Skúšanie a monitorovanie technických systémov na FVT
  7. Prekonalo Vaše dieťa COVID-19?
  8. Za 16 rokov pomohli Prešovskému kraju získať milióny eur
  9. Slovník investora 04: Kto môže investovať
  10. Na čo si dať pozor pri zateplení fasády
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 28 595
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 772
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 22 629
  4. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen? 20 448
  5. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 13 687
  6. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 13 309
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 13 072
  8. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 9 020
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 6 608
  10. Najprv eštebák, potom oligarcha. Aká bola Širokého éra? 6 411
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Čokoláda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Veľkokapacitné očkovacie centrum v Prešove.

Počet prihlásených z celej župy sa takmer zdvojnásobil.

2 h
Dvestovka ho vyjde draho.

Polícia namerala vodiča mercedesu v rámci objektívnej zodpovednosti.

6 h
Očkovať sa už môžu ľudia od 45 rokov.

Ak budú voľné kapacity, vakcínu dostanú už v nedeľu v Košiciach i v Prešove.

5 h
Domaša Valkov.

Cieľom je vytvoriť atraktívny turistický okruh.

5 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vizualizácia projektu Metropolis.

Metropolis zapadol prachom.

10 h

Ako vidí spätne reláciu s Cibulkovou?

9. apr
Dnes píše Matúš Ritomský

Dovoľme si hovoriť o konci pandémie

Publicista Matúš Ritomský.

Na prekonanie poslednej fázy pandémie potrebujeme rozumný optimizmus.

8. apr
Očkovanie proti Covidu-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 370-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 10 487 obetí.

15 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop