Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom pre mamy: Lávový koláč, lahodná pena, nepečený tart

Nič nepovie ľúbim ťa lepšie ako čokoláda.

(Zdroj: Archív fotolia)

Lávový čokoládový koláč

Potrebujeme: 1/2 š masla, 120 g čokolády na varenie, 1 š práškového cukru, 2 celé vajíčka, 2 vaječné žĺtky, 6 PL múky, štipka soli

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov a 4 zapekacie nádoby na souflé štedro vymastíme, vysypeme kakaom a položíme na plech. Do veľkej misky vhodnej do mikrovlnky vložíme maslo a čokoládu a dáme zohriať na 1 minútu. Potom čokoládu premiešame a ak ešte treba, vložíme ju opäť do mikrovlnky zohriať. Keď je zmes hladká, vmiešame do nej práškový cukor a následne vajíčka a žĺtky, ktoré v kréme dobre vymiešame. Nakoniec prisypeme múku. Cesto rovnomerne rozdelíme do pripravených nádob a pečieme v rure 12 až 13 minút alebo kým nie sú kraje pevné a stred mäkký, no nie tekutý. Koláče necháme chladnúť asi 2 minúty, potom opatrne nožom oddelíme cesto od stien nádoby a preklopíme na tanier. Posypeme práškovým cukrom a ihneď podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Lahodná čokoládová pena

Potrebujeme: 3 vajíčka, 125 g horkej čokolády, 125 ml šľahačkovej smotany, 10 g masla, 35 g krupicového cukru, šľahačka a hoblinky čokolády na ozdobu

Postup: Z vajec oddelíme žĺtky a bielky. Bielky necháme ohriať na izbovú teplotu, žĺtky vyšľaháme dopenista. Čokoládu a maslo roztopíme v mikrovlnke, vymiešame hladký krém a necháme ho vychladiť na vlažnú teplotu. Smotanu vyšľaháme dotuha. K bielkam pridáme cukor a taktiež vyšľaháme.

Žĺtka prelejeme k smotane a zľahka ručne zamiešame, maximálne však osem ráz. Vlažnú, ale stále tekutú čokoládu pridáme k smotane a zamiešame taktiež maximálne osem ráz. Z bielok odoberieme štvrtinu, ktorú pridáme k čokoláde a vmiešame tak aby nezostali hrudky (maximálne 10 ráz). Celú zmes prelejeme do nádoby k zvyšku bielok a opäť miešame tak, aby nezostali žiadne hrudky (maximálne 12 ráz). Vzniknutú penu rozdelíme do 4 pohárov a necháme v chladničke aspoň 5 hodín tuhnúť. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou a hoblinkami čokolády.

Skryť Vypnúť reklamu

Nepečený čokoládový tart

Potrebujeme na cesto: 24 čokoládových sušienok (napríklad Oreo), 6 PL (85 g) roztopeného masla

Na plnku: 1 š (170 g) nahrubo nasekanej horkej čokolády, 1 š (170 g) nahrubo nasekanej mliečnej čokolády, 1 š (240 ml) šľahačkovej smotany, 1/4 š (56 g) masla nakrájaného na malé kúsky

Postup: Sušienky rozmixujeme na konzistenciu mokrého piesku, preložíme ich do misky a vmiešame roztopené maslo. Vzniknutú hmotu vtlačíme do tortovej formy alebo formy na tart s priemerom 23 centimetrov tak, aby bola rovnomerne rozložená po dne aj po stranách. Formu vložíme do chladničky asi na 30 minút. V prípade, že by sme chceli cesto piecť, už vychladené ho dáme na 5 až 6 minút do rúry rozohriatej na 180 stupňov a následne ho necháme úplne vychladnúť. Upečené cesto bude chrumkavejšie.

Skryť Vypnúť reklamu

V stredne veľkej tepluvzdornej miske zmiešame oba druhy čokolády. V malom hrnci zohrievame smotanu s maslom, kým nezačne jemne vrieť. Potom ju odstavíme a polejeme ňou čokoládu. Počkáme asi minútu, gumenou stierkou zmes vymiešame dohladka, vlejeme ju do formy a celý koláč vložíme stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc. Najlepšie je piecť koláč deň vopred.

Zdroj: carlsbadcravings.com, recipetineats.com, prettysimplesweet.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Aj matematika sa dá skrotiť
  3. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  7. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 418
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 013
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 417
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 036
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 397
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 382
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 975
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 913
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 713
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 612
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Čokoláda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Polaček aj Hreha sú spokojní. Parlament zakázal privatizáciu vodární

Primátor Košíc by privítal i povinné zverejňovanie zmlúv.

O hrozbe skrytej privatizácie VVS debatovali starostovia i primátori na pracovnom stretnutí akcionárov v Košiciach koncom augusta.

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.

Alžírčan cestuje do Nemecka už dva roky. Zadržali ho v Stakčíne

Ukrýval sa v nákladiaku. Dostal ročný zákaz vstupu do Únie.

Ilustračné foto.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Testovanie na nový koronavírus.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop