Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zeleninová polievka, marinovaná divina, banánový chlieb

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Archív fotolia)

Zeleninová polievka

Potrebujeme: 3 PL olivového oleja, 2 PL masla, 2 póry, 3 mrkvy, 3 paštrnáky, 3 stopkové zelery, 2 malé červené zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, 1 ČL sušeného petržlenu, 1 ČL talianskeho korenia, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 400g plechovka lúpaných paradajok, 6 š zeleninového vývaru, 1/2 š hrášku, 1/2 š kukurice, 1 a 1/2 š nadrobno nakrájaného kelu, 1 PL nakrájaného čerstvého petržlenu, trocha citrónovej šťavy

Na talianske korenie: 2 PL sušeného oregana, 2 PL sušenej bazalky, 1 PL sušeného rozmarínu, 2 PL sušeného petržlenu 1 PL sušeného tymianu, 1 PL červených čili vločiek, 1 ČL sušeného cesnaku

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Z pórov budeme potrebovať len biele časti, ktoré rozštvrtíme a nakrájame natenko. Mrkvu, paštrnák a zemiaky ošúpeme a spolu so zelerom nakrájame na malé kúsky. Lúpané paradajky zlejeme, odstránime semiačka a nakrájame na malé kúsky.

Do stredne veľkého hrnca dáme maslo a olej a zohrejeme na miernom ohni. Keď sa maslo roztopí, pridáme pór, mrkvu, paštrnák, zeler a zemiaky. Osolíme a okoreníme a necháme variť asi 3 - 4 minúty. Zeleninu ochutíme talianskym korením, sušeným petržlenom a sušeným cesnakom, zamiešame a pridáme nakrájané paradajky spolu s vývarom. Polievku privedieme k varu, potom plameň stiahneme na minimum a necháme zakrytú variť asi 15 minút alebo kým zelenina nebude mäkká, no stále pevná. Sporák v tomto bode vypneme a do polievky zamiešame hrášok, kukuricu, petržlen, kel a trocha citrónovej šťavy. Podľa chuti môžeme pridať viac soli a čierneho korenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Marinovaná sviečkovica z diviny

Potrebujeme: 2 sviečkovice z diviny, 2 PL masla

Na marinádu: 1/2 š olivového oleja, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL worčesterovej omáčky, 2 PL červeného vínneho octu, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 1 PL mletého čierneho korenia, 1 ČL údenej papriky, 1 PL bourbonu (voliteľné)

Postup: Všetky suroviny na marinádu zmiešame dohromady. Mäso vložíme do zatváracieho plastového vrecka na mrazenie a polejeme ho pripravenou marinádou. Vrecko zatvoríme a dáme do chladničky na približne 4 hodiny (minimálne 2, maximálne 8 hodín). Každú hodinu ho pretočíme, aby sa mäso marinovalo rovnomerne. Po uplynutí času vyberieme divinu z vrecka. Panvicu zahrejeme na miernom ohni, pridáme maslo, a keď začne peniť, vložíme mäso. Pečieme ho z oboch strán, kým nedosiahne želanú úroveň prepečenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Banánový chlieb

Potrebujeme: 1 a 3/4 š múky, 1 ČL jedlej sódy , 1 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli, 1/2 š zmäknutého masla, 3/4 š cukru 2 veľké vajíčka, 2 - 3 veľké prezreté banány rozpučené na kašu, 2 PL čerstvej citrónovej šťavy, vanilkový extrakt alebo cukor.

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a bochníkovú formu s rozmermi 23 x 12 centimetrov vymastíme a vysypeme múkou. V stredne veľkej miske zmiešame múku, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ. V inej miske vyšľaháme maslo s cukrom dopenista, potom pridáme po jednom vajíčka a dobre vymiešame. Teraz prídu na rad rozpučené banány, citrónová šťava a vanilkový extrakt, ktoré taktiež vmiešame do masla. Ak cesto bude vyzerať zrazene, je to v poriadku.

Do zmesi pridáme múčnu zmes a vmiešame ju na nízkych otáčkach. Dávame pozor, aby sme ju nepremixovali. Cesto prelejeme do pripravenej formy a pečieme asi 40 až 45 minút alebo kým z koláča nevytiahneme špáradlo čisté. Po upečení ho necháme chladnúť vo forme asi 10 minút, potom ho preložíme na mriežku a necháme vyhladnúť úplne.

Zdroj: thecozyapron.com, spendwithpennies.com, foxvalleyfoodie.com, onceuponachef.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Aj matematika sa dá skrotiť
  6. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  7. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 418
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 013
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 417
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 036
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 397
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 382
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 975
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 913
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 713
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 612
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Čokoláda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Polaček aj Hreha sú spokojní. Parlament zakázal privatizáciu vodární

Primátor Košíc by privítal i povinné zverejňovanie zmlúv.

O hrozbe skrytej privatizácie VVS debatovali starostovia i primátori na pracovnom stretnutí akcionárov v Košiciach koncom augusta.

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.

Alžírčan cestuje do Nemecka už dva roky. Zadržali ho v Stakčíne

Ukrýval sa v nákladiaku. Dostal ročný zákaz vstupu do Únie.

Ilustračné foto.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Testovanie na nový koronavírus.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop