Korzár logo Korzár
Štvrtok, 2. december, 2021 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zeleninová polievka, marinovaná divina, banánový chlieb

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Archív fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninová polievka

Potrebujeme: 3 PL olivového oleja, 2 PL masla, 2 póry, 3 mrkvy, 3 paštrnáky, 3 stopkové zelery, 2 malé červené zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, 1 ČL sušeného petržlenu, 1 ČL talianskeho korenia, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 400g plechovka lúpaných paradajok, 6 š zeleninového vývaru, 1/2 š hrášku, 1/2 š kukurice, 1 a 1/2 š nadrobno nakrájaného kelu, 1 PL nakrájaného čerstvého petržlenu, trocha citrónovej šťavy

Na talianske korenie: 2 PL sušeného oregana, 2 PL sušenej bazalky, 1 PL sušeného rozmarínu, 2 PL sušeného petržlenu 1 PL sušeného tymianu, 1 PL červených čili vločiek, 1 ČL sušeného cesnaku

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Z pórov budeme potrebovať len biele časti, ktoré rozštvrtíme a nakrájame natenko. Mrkvu, paštrnák a zemiaky ošúpeme a spolu so zelerom nakrájame na malé kúsky. Lúpané paradajky zlejeme, odstránime semiačka a nakrájame na malé kúsky.

Do stredne veľkého hrnca dáme maslo a olej a zohrejeme na miernom ohni. Keď sa maslo roztopí, pridáme pór, mrkvu, paštrnák, zeler a zemiaky. Osolíme a okoreníme a necháme variť asi 3 - 4 minúty. Zeleninu ochutíme talianskym korením, sušeným petržlenom a sušeným cesnakom, zamiešame a pridáme nakrájané paradajky spolu s vývarom. Polievku privedieme k varu, potom plameň stiahneme na minimum a necháme zakrytú variť asi 15 minút alebo kým zelenina nebude mäkká, no stále pevná. Sporák v tomto bode vypneme a do polievky zamiešame hrášok, kukuricu, petržlen, kel a trocha citrónovej šťavy. Podľa chuti môžeme pridať viac soli a čierneho korenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Marinovaná sviečkovica z diviny

Potrebujeme: 2 sviečkovice z diviny, 2 PL masla

Na marinádu: 1/2 š olivového oleja, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL worčesterovej omáčky, 2 PL červeného vínneho octu, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 1 PL mletého čierneho korenia, 1 ČL údenej papriky, 1 PL bourbonu (voliteľné)

Postup: Všetky suroviny na marinádu zmiešame dohromady. Mäso vložíme do zatváracieho plastového vrecka na mrazenie a polejeme ho pripravenou marinádou. Vrecko zatvoríme a dáme do chladničky na približne 4 hodiny (minimálne 2, maximálne 8 hodín). Každú hodinu ho pretočíme, aby sa mäso marinovalo rovnomerne. Po uplynutí času vyberieme divinu z vrecka. Panvicu zahrejeme na miernom ohni, pridáme maslo, a keď začne peniť, vložíme mäso. Pečieme ho z oboch strán, kým nedosiahne želanú úroveň prepečenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Banánový chlieb

Potrebujeme: 1 a 3/4 š múky, 1 ČL jedlej sódy , 1 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli, 1/2 š zmäknutého masla, 3/4 š cukru 2 veľké vajíčka, 2 - 3 veľké prezreté banány rozpučené na kašu, 2 PL čerstvej citrónovej šťavy, vanilkový extrakt alebo cukor.

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a bochníkovú formu s rozmermi 23 x 12 centimetrov vymastíme a vysypeme múkou. V stredne veľkej miske zmiešame múku, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ. V inej miske vyšľaháme maslo s cukrom dopenista, potom pridáme po jednom vajíčka a dobre vymiešame. Teraz prídu na rad rozpučené banány, citrónová šťava a vanilkový extrakt, ktoré taktiež vmiešame do masla. Ak cesto bude vyzerať zrazene, je to v poriadku.

Do zmesi pridáme múčnu zmes a vmiešame ju na nízkych otáčkach. Dávame pozor, aby sme ju nepremixovali. Cesto prelejeme do pripravenej formy a pečieme asi 40 až 45 minút alebo kým z koláča nevytiahneme špáradlo čisté. Po upečení ho necháme chladnúť vo forme asi 10 minút, potom ho preložíme na mriežku a necháme vyhladnúť úplne.

Zdroj: thecozyapron.com, spendwithpennies.com, foxvalleyfoodie.com, onceuponachef.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  2. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  3. Vieme čo je úspech. Pomôžeme ho dosiahnuť aj vám
  4. Tento rok turizmu neprial
  5. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  8. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  9. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  1. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  2. Tento rok turizmu neprial
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  4. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  8. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  9. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  10. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 762
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 757
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 993
  4. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 7 796
  5. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 681
  6. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 256
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 733
  8. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 4 973
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 2 210
  10. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 087

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Mojim rovesňíkom!
  2. Ctirad Klimčík: O študentoch
  3. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov
  4. Věra Tepličková: Vydrž, Prťka alebo Ako nezatvoriť školu, v ktorej sa motá už len jeden zdravý učiteľ
  5. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  6. Štefan Vidlár: Hňupík Hulík
  7. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  8. Mária Drahošová: Upratovanie v sebe. Ako na to?
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 10 026
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 772
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 964
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 058
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 985
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 617
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 548
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 453
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Obvinený Jozef Brhel prichádza vypovedať na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Na výsluch prišiel z Kanárskych ostrovov.


11 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Čo robí pandémia so Slovenskom.


a 2 ďalší 6 h

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Mojim rovesňíkom!
  2. Ctirad Klimčík: O študentoch
  3. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov
  4. Věra Tepličková: Vydrž, Prťka alebo Ako nezatvoriť školu, v ktorej sa motá už len jeden zdravý učiteľ
  5. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  6. Štefan Vidlár: Hňupík Hulík
  7. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  8. Mária Drahošová: Upratovanie v sebe. Ako na to?
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 10 026
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 772
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 964
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 058
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 985
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 617
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 548
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 453
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu