Sýta šošovicová polievka
Potrebujeme: 1 PL olivového oleja, 1 nasekaná žltá cibuľa, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 1 veľká mrkva nakrájaná na malé kúsky, 1 pokrájaný stopkový zeler, 2 š (375 - 400 g) šošovice, 3 veľké alebo 4 menšie nakrájané paradajky, 2 stredne veľké zemiaky nakrájané na kocky, 2 l kuracieho vývaru, 2 ČL vegety, 2 ČL sladkej papriky alebo 1 ČL údenej papriky, 1 ČL mletej rasce, 1/4 š čerstvej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Vo veľkom hrnci zahrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu dosklovita. Pridáme cesnak a o minútu neskôr aj mrkvu a zeler a všetko spolu varíme asi 8 minút do zmäknutia. K zelenine potom primiešame šošovicu a za občasného miešania ju necháme variť zopár minút. V prípade potreby pridáme lyžicu oleja.
Do hrnca následne prisypeme nasekané paradajky a varíme domäkka. Za nimi budú nasledovať zemiaky, ktoré necháme variť opäť približne 5 minút. Potom okrem soli a čierneho korenia vmiešame všetky ostatné suroviny. Plameň zvýšime a polievku necháme vrieť asi tri minúty. Potom teplotu znížime, hrniec zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania pokračujeme vo varení asi 40 až 50 minút, alebo kým šošovica a zemiaky nebudú uvarené.
Na zahustenie polievky použijeme pučidlo na zemiaky alebo ponorný mixér, s ktorým zmes krátko premixujeme. Na záver ju dochutíme soľou a mletým čiernym korením a podľa chuti aj čerstvou petržlenovou vňaťou.
Klobásou plnené šampiňóny
Potrebujeme: 680 g šampiňónov, 225 g pikantnej bravčovej klobásy, 2 PL olivového oleja, 1/4 nasekanej cibule, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 225 g krémového syra, 1 vaječný žĺtok, 1 strúhaného syra, 2 PL čerstvej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Zo šampiňónov oddelíme hlúbiky a nakrájame najemno. V stredne veľkej panvici opečieme klobásu dohneda, prebytočný tuk zlejeme a dáme ju bokom vychladnúť. Do toho istého hrnca potom pridáme olivový olej, cesnak a nakrájané hlúbiky. Varíme asi tri minúty, kým huby nezmäknú a tiež dáme bokom vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V stredne veľkej miske zmiešame krémový syr a žĺtok, potom pridáme nastrúhaný syr a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, následne vychladenú klobásu a nakoniec aj hlúbiky. Zmesou okopisto naplníme pripravené klobúky a pečieme v rúre na olejom potretom plechu asi 25 minút alebo kým zvrchu nie sú jemne hnedé.
Domáca zmrzlina z mrazeného lesného ovocia
Potrebujeme: 4 š zmesi mrazeného bobuľového ovocia, 1 š cukru, 1 š obľúbeného mlieka, 2 š 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 balenie vanilkového cukru
Postup: Všetky suroviny dáme do kuchynského robota a mixujeme, kým nevznikne hladká zmes. Ochutnáme a podľa potreby pridáme viac cukru. Správne ochutenú zmes premiestnime do uzatvárateľnej nádoby vhodnej do mrazničky a necháme tuhnúť aspoň dve hodiny. Pre krémovejšiu konzistenciu zmrzlinu počas tuhnutia občasne zamiešame
Zdroj: cafedelites.com, therecipecritic.com, chewoutloud.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.