Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Krkovička na syre a smotane, štuchané zemiaky s jarnou cibuľkou

Inšpirácie na nedeľný obed.

(Zdroj: archív fotolia)

Zeleninová polievka so syrom

Potrebujeme: 3 veľké zemiaky, 1 pór, ½ zeleru, 4 mrkvy, 1 cibuľu, maslo, kurací alebo hovädzí vývar, 1 bobkové list, 2 klinčeky, soľ, čierne korenie, 150 g strúhaného tvrdého syra

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Zemiaky, pór, zeler, mrkvu očistíme a pokrájame na malé kúsky. Cibuľu pokrájame nadrobno a osmažíme ju na roztopenom masle. Potom k nej pridáme nakrájanú zeleninu a všetko spolu dobre orestujeme. Potom ju zalejeme vývarom, pridáme bobkový list a necháme pomaly variť asi pol hodiny. Potom polievku osolíme, okoreníme a pridáme . Varíme ešte asi 10 minút a napokon nasypeme do polievky približne polovicu syra. Povaríme ešte asi dve minúty a podávame tak, že každú porciu ozdobíme strúhaným syrom.

SkryťVypnúť reklamu

Krkovička s pochúťkovou smotanou

Potrebujeme: bravčovú krkovičku, soľ, mleté čierne korenie, horčicu, kyslú pochúťkovú smotanu, strúhaný syr, olej, sladkú červenú papriku

Postup: Umytú a očistenú krkovičku nakrájame na rezne, ktoré trochu naklepeme a potom ich z oboch strán osolíme a okoreníme. Plátky mäsa potrieme horčicou a opečieme ich na panvici na horúcom oleji, aby sa mäso dobre zatiahlo. Poukladáme ich na plech s vyššími okrajmi, podlejeme troškou vody, zakryjeme napríklad alobalom a dáme piecť do rúry. Asi po 15 minútach vymiešame smotanu so štipkou soli, mletou červenou paprikou, prípadne môžeme pridať aj štipku sušeného cesnaku. Smotanou polejeme všetko mäso a dáme späť do vyhriatej rúry. Pred koncom ešte mäso posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť bez alobalu. Ako príloha sa ideálne hodí zemiaková kaša, prípadne takzvané „štuchané“ zemiaky.

SkryťVypnúť reklamu

Štuchané zemiaky s jarnou cibuľkou

Potrebujeme: zemiaky, zväzok jarnej cibuľky, kúsok slaniny, hnedý cukor, soľ, mleté čierne korenie, drvenú rascu

Zemiaky ošúpeme, pokrájame a dáme variť do osolenej vody. Zatiaľ si pokrájame jarné cibuľky a bielu časť osmažíme na troche oleja. Keď budú cibuľky zlatistej farby, pridáme k nim asi pol lyžičky hnedého cukru a na malé kúsky nakrájanú slaninu. Pražíme, kým sa slanina nevyškvarí

Dovtedy sa uvaria zemiaky, takže ich scedíme a popučíme klasickým spôsobom. Nemixujeme, pri takzvaných štuchaných zemiakoch majú zostať malé kúsky. Opraženú cibuľu so slaninou pridáme k zemiakom, všetko premiešame, dochutíme drvenou rascou, prípadne aj soľou a korením a podávame ako prílohu, alebo pokojne aj ako samostatné jedlo na večeru.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu