Korzár logo Korzár
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom jedlá z bryndze: Gazdovský šalát, bryndzová cuketa, posúch

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Po sviatočných dňoch, ktoré boli plné údeného, koláčov a iných (zvyčajne nezdravých) dobrôt sa už mnohým žiada naservírovať si niečo, čo zlepší naše trávenie. K takým potravinám patrí bryndza. Tá totiž zlepšuje trávenie, znižuje cholesterol a posilňuje imunitu, čo teraz všetci potrebujeme. Tak si z nej pripravte napríklad takéto pochúťky.

Gazdovský šalát

Potrebujeme: kocku bryndze, mix šalátových listov, niekoľko reďkoviek, paradajky, jarnú cibuľku, hrsť vlašských orechov, pažítku, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL olivového oleja, citrónovú šťavu

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Reďkovky, cibuľku a paradajky umyjeme, nakrájame a dáme do misy. Aj šalátové listy umyjeme, dobre osušíme, väčšie kúsky potrháme na menšie a dáme k zelenine do misky. Z oleja, citrónovej šťavy, korenia a soli vymiešame zálievku, ktorú pridáme k zelenine. Všetko zľahka premiešame a napokon do šalátu namrvíme bryndzu, posypeme ho orechmi a pažítkou.

Bryndzová cuketa

Potrebujeme: 2 mladé cukety, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, tymian, bryndzu, maslo

Postup: Na masle najskôr orestujeme najemno nasekanú cibuľu a potom k nej pridáme na kocky nakrájanú cuketu. Opekáme ju na silnejšom plameni, aby si cuketa zachovala chrumkavosť, nemala by zmäknúť „na blato“. Posypeme ju korením a pridáme trochu mletej rasce. Keď je cuketa zo všetkých strán opečená namrvíme k nej bryndzu a miešame, aby sa rozpustila. Na záver ju posypeme trochou tymianu a až teraz posolíme, keďže bryndza býva slaná a vopred by sme nevedeli odhadnúť jej intenzitu.

Skryť Vypnúť reklamu

Smotanovo-bryndzový posúch

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 2 ks vajíčka, 1 droždie, 0,1 l oleja, 2-3 dcl mlieka, soľ, cukor (do kvásku), kyslá smotana, bryndza, pažítka alebo kôpor

Postup: Zmiešame hladkú múku s polohrubou, pridáme vajíčka, soľ, olej, prilejeme kvások a vypracujeme cesto. Kvások: kvasnice si rozmrvíme medzi prstami a dáme do trošky vlažného mlieka, s troškou cukru, ktorý nám podporí kvasenie.

Necháme ho nakysnúť na teplejšom mieste. Kyslú smotanu si zmiešame s bryndzou, pridáme nasekanú pažítku alebo kôpor. Plech si vymastíme olejom, poprípade maslom a rozložíme rukami cesto po celom plechu. Zrejme budete mať dosť cesta aj na dva plechy.

Tip: Ak sa nám pri rozťahovaní na plech cesto lepí na ruky, namočíme si prsty do oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom na cesto rozotrieme smotanu s bryndzou a na vrch môžeme pridať čokoľvek, čo máme radi – slaninku, oškvarky, tvrdý syr (eidam), dusenú kyslú kapustu atď. Pečieme cca 15-20 minút pri teplote 160° C – v závislosti od rúry.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  2. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  3. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  6. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  7. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  8. Pomáhajte čítaním
  9. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Budúcnosť M&A v Európe
  2. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  3. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  4. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  5. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  8. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  9. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  10. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 082
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 925
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 627
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 116
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 077
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 071
  7. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 706
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 700
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 596
  10. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 310
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Trávenie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Hrubé črevo, Recepty z Korzára, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kedy advokáti pracujú zadarmo

Vznikol u nás prvý pro bono rebríček.

Stĺpček Jakuba Fila

Figa borová v podaní Igora Matoviča

Krajina si zaslúži mať príčetného premiéra.

Jakub Filo.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop