Korzár logo Korzár
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom jedlá z bryndze: Gazdovský šalát, bryndzová cuketa, posúch

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Po sviatočných dňoch, ktoré boli plné údeného, koláčov a iných (zvyčajne nezdravých) dobrôt sa už mnohým žiada naservírovať si niečo, čo zlepší naše trávenie. K takým potravinám patrí bryndza. Tá totiž zlepšuje trávenie, znižuje cholesterol a posilňuje imunitu, čo teraz všetci potrebujeme. Tak si z nej pripravte napríklad takéto pochúťky.

Gazdovský šalát

Potrebujeme: kocku bryndze, mix šalátových listov, niekoľko reďkoviek, paradajky, jarnú cibuľku, hrsť vlašských orechov, pažítku, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL olivového oleja, citrónovú šťavu

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Reďkovky, cibuľku a paradajky umyjeme, nakrájame a dáme do misy. Aj šalátové listy umyjeme, dobre osušíme, väčšie kúsky potrháme na menšie a dáme k zelenine do misky. Z oleja, citrónovej šťavy, korenia a soli vymiešame zálievku, ktorú pridáme k zelenine. Všetko zľahka premiešame a napokon do šalátu namrvíme bryndzu, posypeme ho orechmi a pažítkou.

Bryndzová cuketa

Potrebujeme: 2 mladé cukety, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, tymian, bryndzu, maslo

Postup: Na masle najskôr orestujeme najemno nasekanú cibuľu a potom k nej pridáme na kocky nakrájanú cuketu. Opekáme ju na silnejšom plameni, aby si cuketa zachovala chrumkavosť, nemala by zmäknúť „na blato“. Posypeme ju korením a pridáme trochu mletej rasce. Keď je cuketa zo všetkých strán opečená namrvíme k nej bryndzu a miešame, aby sa rozpustila. Na záver ju posypeme trochou tymianu a až teraz posolíme, keďže bryndza býva slaná a vopred by sme nevedeli odhadnúť jej intenzitu.

Skryť Vypnúť reklamu

Smotanovo-bryndzový posúch

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 2 ks vajíčka, 1 droždie, 0,1 l oleja, 2-3 dcl mlieka, soľ, cukor (do kvásku), kyslá smotana, bryndza, pažítka alebo kôpor

Postup: Zmiešame hladkú múku s polohrubou, pridáme vajíčka, soľ, olej, prilejeme kvások a vypracujeme cesto. Kvások: kvasnice si rozmrvíme medzi prstami a dáme do trošky vlažného mlieka, s troškou cukru, ktorý nám podporí kvasenie.

Necháme ho nakysnúť na teplejšom mieste. Kyslú smotanu si zmiešame s bryndzou, pridáme nasekanú pažítku alebo kôpor. Plech si vymastíme olejom, poprípade maslom a rozložíme rukami cesto po celom plechu. Zrejme budete mať dosť cesta aj na dva plechy.

Tip: Ak sa nám pri rozťahovaní na plech cesto lepí na ruky, namočíme si prsty do oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom na cesto rozotrieme smotanu s bryndzou a na vrch môžeme pridať čokoľvek, čo máme radi – slaninku, oškvarky, tvrdý syr (eidam), dusenú kyslú kapustu atď. Pečieme cca 15-20 minút pri teplote 160° C – v závislosti od rúry.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 777
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 755
  3. Aká je chémia vôní 13 324
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 787
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 671
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 221
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 737
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 414
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 122
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 997
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Trávenie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Hrubé črevo, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Gröhling by mohol na revanš blokovať Matovičov plán, ale neurobí to

Do Vianoc otvoria aj školu, kam chodia Matovičove dcéry.

Lídri strán po rokovaní u prezidentky.
Dobré ráno

Dobré ráno: Lučanský mal brať úplatky. Kedy sa skončí zatýkanie?

Čo to vypovedá o štáte v ktorom sme žili?

Prokurátor Maroš Žilinka.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop