Korzár logo Korzár
Piatok, 6. august, 2021 | Meniny má JozefínaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom jedlá z bryndze: Gazdovský šalát, bryndzová cuketa, posúch

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Po sviatočných dňoch, ktoré boli plné údeného, koláčov a iných (zvyčajne nezdravých) dobrôt sa už mnohým žiada naservírovať si niečo, čo zlepší naše trávenie. K takým potravinám patrí bryndza. Tá totiž zlepšuje trávenie, znižuje cholesterol a posilňuje imunitu, čo teraz všetci potrebujeme. Tak si z nej pripravte napríklad takéto pochúťky.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gazdovský šalát

Potrebujeme: kocku bryndze, mix šalátových listov, niekoľko reďkoviek, paradajky, jarnú cibuľku, hrsť vlašských orechov, pažítku, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL olivového oleja, citrónovú šťavu

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Reďkovky, cibuľku a paradajky umyjeme, nakrájame a dáme do misy. Aj šalátové listy umyjeme, dobre osušíme, väčšie kúsky potrháme na menšie a dáme k zelenine do misky. Z oleja, citrónovej šťavy, korenia a soli vymiešame zálievku, ktorú pridáme k zelenine. Všetko zľahka premiešame a napokon do šalátu namrvíme bryndzu, posypeme ho orechmi a pažítkou.

Bryndzová cuketa

Potrebujeme: 2 mladé cukety, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, tymian, bryndzu, maslo

Postup: Na masle najskôr orestujeme najemno nasekanú cibuľu a potom k nej pridáme na kocky nakrájanú cuketu. Opekáme ju na silnejšom plameni, aby si cuketa zachovala chrumkavosť, nemala by zmäknúť „na blato“. Posypeme ju korením a pridáme trochu mletej rasce. Keď je cuketa zo všetkých strán opečená namrvíme k nej bryndzu a miešame, aby sa rozpustila. Na záver ju posypeme trochou tymianu a až teraz posolíme, keďže bryndza býva slaná a vopred by sme nevedeli odhadnúť jej intenzitu.

Skryť Vypnúť reklamu

Smotanovo-bryndzový posúch

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 2 ks vajíčka, 1 droždie, 0,1 l oleja, 2-3 dcl mlieka, soľ, cukor (do kvásku), kyslá smotana, bryndza, pažítka alebo kôpor

Postup: Zmiešame hladkú múku s polohrubou, pridáme vajíčka, soľ, olej, prilejeme kvások a vypracujeme cesto. Kvások: kvasnice si rozmrvíme medzi prstami a dáme do trošky vlažného mlieka, s troškou cukru, ktorý nám podporí kvasenie.

Necháme ho nakysnúť na teplejšom mieste. Kyslú smotanu si zmiešame s bryndzou, pridáme nasekanú pažítku alebo kôpor. Plech si vymastíme olejom, poprípade maslom a rozložíme rukami cesto po celom plechu. Zrejme budete mať dosť cesta aj na dva plechy.

Tip: Ak sa nám pri rozťahovaní na plech cesto lepí na ruky, namočíme si prsty do oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom na cesto rozotrieme smotanu s bryndzou a na vrch môžeme pridať čokoľvek, čo máme radi – slaninku, oškvarky, tvrdý syr (eidam), dusenú kyslú kapustu atď. Pečieme cca 15-20 minút pri teplote 160° C – v závislosti od rúry.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  4. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  5. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  6. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  7. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius?
  8. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  9. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  8. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 6 992
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 6 498
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 751
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 728
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 5 383
  6. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius? 3 613
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 3 260
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 198
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 275
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 153
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pretekári počas chodeckého maratónu na 50 km na OH v Tokiu.

Preteky sme sledovali online.


Sportnet 13 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako sa z protestov stala blokáda hlavného mesta.


a 2 ďalší 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop