Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom jedlá z bryndze: Gazdovský šalát, bryndzová cuketa, posúch

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Po sviatočných dňoch, ktoré boli plné údeného, koláčov a iných (zvyčajne nezdravých) dobrôt sa už mnohým žiada naservírovať si niečo, čo zlepší naše trávenie. K takým potravinám patrí bryndza. Tá totiž zlepšuje trávenie, znižuje cholesterol a posilňuje imunitu, čo teraz všetci potrebujeme. Tak si z nej pripravte napríklad takéto pochúťky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gazdovský šalát

Potrebujeme: kocku bryndze, mix šalátových listov, niekoľko reďkoviek, paradajky, jarnú cibuľku, hrsť vlašských orechov, pažítku, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL olivového oleja, citrónovú šťavu

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Reďkovky, cibuľku a paradajky umyjeme, nakrájame a dáme do misy. Aj šalátové listy umyjeme, dobre osušíme, väčšie kúsky potrháme na menšie a dáme k zelenine do misky. Z oleja, citrónovej šťavy, korenia a soli vymiešame zálievku, ktorú pridáme k zelenine. Všetko zľahka premiešame a napokon do šalátu namrvíme bryndzu, posypeme ho orechmi a pažítkou.

Bryndzová cuketa

Potrebujeme: 2 mladé cukety, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, tymian, bryndzu, maslo

Postup: Na masle najskôr orestujeme najemno nasekanú cibuľu a potom k nej pridáme na kocky nakrájanú cuketu. Opekáme ju na silnejšom plameni, aby si cuketa zachovala chrumkavosť, nemala by zmäknúť „na blato“. Posypeme ju korením a pridáme trochu mletej rasce. Keď je cuketa zo všetkých strán opečená namrvíme k nej bryndzu a miešame, aby sa rozpustila. Na záver ju posypeme trochou tymianu a až teraz posolíme, keďže bryndza býva slaná a vopred by sme nevedeli odhadnúť jej intenzitu.

SkryťVypnúť reklamu

Smotanovo-bryndzový posúch

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 2 ks vajíčka, 1 droždie, 0,1 l oleja, 2-3 dcl mlieka, soľ, cukor (do kvásku), kyslá smotana, bryndza, pažítka alebo kôpor

Postup: Zmiešame hladkú múku s polohrubou, pridáme vajíčka, soľ, olej, prilejeme kvások a vypracujeme cesto. Kvások: kvasnice si rozmrvíme medzi prstami a dáme do trošky vlažného mlieka, s troškou cukru, ktorý nám podporí kvasenie.

Necháme ho nakysnúť na teplejšom mieste. Kyslú smotanu si zmiešame s bryndzou, pridáme nasekanú pažítku alebo kôpor. Plech si vymastíme olejom, poprípade maslom a rozložíme rukami cesto po celom plechu. Zrejme budete mať dosť cesta aj na dva plechy.

Tip: Ak sa nám pri rozťahovaní na plech cesto lepí na ruky, namočíme si prsty do oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Potom na cesto rozotrieme smotanu s bryndzou a na vrch môžeme pridať čokoľvek, čo máme radi – slaninku, oškvarky, tvrdý syr (eidam), dusenú kyslú kapustu atď. Pečieme cca 15-20 minút pri teplote 160° C – v závislosti od rúry.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu