Dnes je Zelený štvrtok a podľa tradície by sme si mali navariť niečo zelené. A keďže je už aj čas medvedieho cesnaku, tak dokonale môžeme spojiť tradíciu s jeho lahodnou chuťou a naservírovať si nenáročné, no výborné jedlá.
Vajíčkový šalát s medvedím cesnakom
Potrebujeme: 4 vajíčka, 4 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, 200 g medvedieho cesnaku, cca 5 kyslých uhoriek, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Vajcia uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme, ošúpeme a nakrájame napríklad na kolieska alebo na kocky. K vajíčkam do misky pridáme nakrájané uhorky, nasekaný medvedí cesnak, smotanu, soľ aj korenie. Všetko premiešame, necháme chvíľu postáť a môžeme podávať.
Pečené zemiaky s fetou a cesnakom
Potrebujeme: niekoľko väčších zemiakov, 2 zväzky medvedieho cesnaku, syr feta či podobný syr balkánskeho typu, soľ, olivový olej, mleté čierne korenie
Postup: Zemiaky so šupkou poriadne umyjeme, osušíme, pozdĺžne prekrojíme a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie rezom nahor. Ak máme menšie zemiaky nemusíme ich krájať na polovice, ale môžeme ich len nakrojiť do kríža.
Zemiaky postriekame olejom posolíme aj okoreníme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi na pol hodiny.
Zatiaľ si umyjeme a nakrájame medvedí cesnak a asi na 5 minút ho dáme orestovať do panvice s trochou oleja. Odstavíme ho a vyberieme upečené zemiaky.
Poukladáme ich na taniere, posypeme namrveným syrom a restovaným medvedím cesnakom.
Zelené noky
Potrebujeme: 300 g v šupke uvarených zemiakov, 50 g masla, 100 ml olivového oleja, 50 g hladkej múky, 1 vajíčko, 2 PL petržlenovej vňate, 150 g hrubej múky, soľ, mleté čierne korenie, 150 ml mlieka, cca 200 g medvedieho cesnaku
Postup: Medvedí cesnak, olivový olej a soľ rozmixujeme na hladké pesto a na chvíľu si ho odložíme do chladu.
Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame. Pridáme k nim hrubú múku, aj vajce nasekanú petržlenovú vňať a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, z ktorého postupne robíme valčeky a krájame na noky. Uvaríme ich vo vriacej vode a scedíme.
V kastróle rozpustíme maslo a orestujeme na ňom hladkú múku. Potom postupne prilievame mlieko a poriadne vymiešame hladkú základnú bešamelovú omáčku, do ktorej zamiešame asi polovicu pripraveného pesta.
Dochutíme tak, aby nám vznikla lahodná omáčka, ktorou prelejeme uvarené noky. Pofŕkame ich zvyšným pestom a pokojne môžeme pridať aj strúhaný parmezán.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.