Korzár logo Korzár
Pondelok, 21. september, 2020 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom jedlá z medvedieho cesnaku: Zelené noky, svieži vajíčkový šalát

Inšpirácie na Zelený štvrtok.

Dnes je Zelený štvrtok a podľa tradície by sme si mali navariť niečo zelené. A keďže je už aj čas medvedieho cesnaku, tak dokonale môžeme spojiť tradíciu s jeho lahodnou chuťou a naservírovať si nenáročné, no výborné jedlá.

Vajíčkový šalát s medvedím cesnakom

Potrebujeme: 4 vajíčka, 4 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, 200 g medvedieho cesnaku, cca 5 kyslých uhoriek, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Vajcia uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme, ošúpeme a nakrájame napríklad na kolieska alebo na kocky. K vajíčkam do misky pridáme nakrájané uhorky, nasekaný medvedí cesnak, smotanu, soľ aj korenie. Všetko premiešame, necháme chvíľu postáť a môžeme podávať.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečené zemiaky s fetou a cesnakom

Potrebujeme: niekoľko väčších zemiakov, 2 zväzky medvedieho cesnaku, syr feta či podobný syr balkánskeho typu, soľ, olivový olej, mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky so šupkou poriadne umyjeme, osušíme, pozdĺžne prekrojíme a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie rezom nahor. Ak máme menšie zemiaky nemusíme ich krájať na polovice, ale môžeme ich len nakrojiť do kríža.

Zemiaky postriekame olejom posolíme aj okoreníme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi na pol hodiny.

Zatiaľ si umyjeme a nakrájame medvedí cesnak a asi na 5 minút ho dáme orestovať do panvice s trochou oleja. Odstavíme ho a vyberieme upečené zemiaky.

Poukladáme ich na taniere, posypeme namrveným syrom a restovaným medvedím cesnakom.

Skryť Vypnúť reklamu

Zelené noky

Potrebujeme: 300 g v šupke uvarených zemiakov, 50 g masla, 100 ml olivového oleja, 50 g hladkej múky, 1 vajíčko, 2 PL petržlenovej vňate, 150 g hrubej múky, soľ, mleté čierne korenie, 150 ml mlieka, cca 200 g medvedieho cesnaku

Postup: Medvedí cesnak, olivový olej a soľ rozmixujeme na hladké pesto a na chvíľu si ho odložíme do chladu.

Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame. Pridáme k nim hrubú múku, aj vajce nasekanú petržlenovú vňať a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, z ktorého postupne robíme valčeky a krájame na noky. Uvaríme ich vo vriacej vode a scedíme.

V kastróle rozpustíme maslo a orestujeme na ňom hladkú múku. Potom postupne prilievame mlieko a poriadne vymiešame hladkú základnú bešamelovú omáčku, do ktorej zamiešame asi polovicu pripraveného pesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Dochutíme tak, aby nám vznikla lahodná omáčka, ktorou prelejeme uvarené noky. Pofŕkame ich zvyšným pestom a pokojne môžeme pridať aj strúhaný parmezán.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Využívajte nonstop služby právnika s poistením právnej ochrany
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  3. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  7. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  8. Home (ale aj) Office
  9. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  10. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  1. Nadácia COOP Jednota rozdá obciam a mestám 156 000 eur, hlasovať
  2. Využívajte nonstop služby právnika s poistením právnej ochrany
  3. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  4. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  5. Poznanie
  6. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  7. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  8. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  9. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  10. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 34 691
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 34 212
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 21 350
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 14 658
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 11 540
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 11 238
  7. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 11 023
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 751
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 368
  10. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 068
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vydierania volavkou sa Kollár nebojí. Ak bude pekná, vyspím sa s ňou, tvrdí

Český bezpečnostný expert tvrdí, že sa Kollárovi tieto slová môžu vypomstiť.

Predseda NR SR Boris Kollár.
Peter Krupa a Marian Kotleba na súde v Pezinku.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo ďalšie úmrtie na koronavírus (minúta po minúte)

Slovensko eviduje celkovo 6 677 prípadov nákazy koronavírusom. Pandémia si doteraz vyžiadala 40 obetí.

Ilustračná fotografia.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop