Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom jedlá z medvedieho cesnaku: Zelené noky, svieži vajíčkový šalát

Inšpirácie na Zelený štvrtok.

Dnes je Zelený štvrtok a podľa tradície by sme si mali navariť niečo zelené. A keďže je už aj čas medvedieho cesnaku, tak dokonale môžeme spojiť tradíciu s jeho lahodnou chuťou a naservírovať si nenáročné, no výborné jedlá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vajíčkový šalát s medvedím cesnakom

Potrebujeme: 4 vajíčka, 4 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, 200 g medvedieho cesnaku, cca 5 kyslých uhoriek, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Vajcia uvaríme natvrdo, potom ich ochladíme, ošúpeme a nakrájame napríklad na kolieska alebo na kocky. K vajíčkam do misky pridáme nakrájané uhorky, nasekaný medvedí cesnak, smotanu, soľ aj korenie. Všetko premiešame, necháme chvíľu postáť a môžeme podávať.

SkryťVypnúť reklamu

Pečené zemiaky s fetou a cesnakom

Potrebujeme: niekoľko väčších zemiakov, 2 zväzky medvedieho cesnaku, syr feta či podobný syr balkánskeho typu, soľ, olivový olej, mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky so šupkou poriadne umyjeme, osušíme, pozdĺžne prekrojíme a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie rezom nahor. Ak máme menšie zemiaky nemusíme ich krájať na polovice, ale môžeme ich len nakrojiť do kríža.

Zemiaky postriekame olejom posolíme aj okoreníme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi na pol hodiny.

Zatiaľ si umyjeme a nakrájame medvedí cesnak a asi na 5 minút ho dáme orestovať do panvice s trochou oleja. Odstavíme ho a vyberieme upečené zemiaky.

Poukladáme ich na taniere, posypeme namrveným syrom a restovaným medvedím cesnakom.

SkryťVypnúť reklamu

Zelené noky

Potrebujeme: 300 g v šupke uvarených zemiakov, 50 g masla, 100 ml olivového oleja, 50 g hladkej múky, 1 vajíčko, 2 PL petržlenovej vňate, 150 g hrubej múky, soľ, mleté čierne korenie, 150 ml mlieka, cca 200 g medvedieho cesnaku

Postup: Medvedí cesnak, olivový olej a soľ rozmixujeme na hladké pesto a na chvíľu si ho odložíme do chladu.

Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame. Pridáme k nim hrubú múku, aj vajce nasekanú petržlenovú vňať a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, z ktorého postupne robíme valčeky a krájame na noky. Uvaríme ich vo vriacej vode a scedíme.

V kastróle rozpustíme maslo a orestujeme na ňom hladkú múku. Potom postupne prilievame mlieko a poriadne vymiešame hladkú základnú bešamelovú omáčku, do ktorej zamiešame asi polovicu pripraveného pesta.

SkryťVypnúť reklamu

Dochutíme tak, aby nám vznikla lahodná omáčka, ktorou prelejeme uvarené noky. Pofŕkame ich zvyšným pestom a pokojne môžeme pridať aj strúhaný parmezán.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu