Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom polievky starých mám: Z rajských jabĺk, šťavová, ľahká karfiolová

Inšpirácie zo starej kuchárskej knihy.

(Zdroj: fotolia)

Hoci sú tohtoročné veľkonočné sviatky iné ako doposiaľ, nič to nemení na fakte, že sme uprostred takzvaného Veľkého týždňa. Naši predkovia sa počas neho stravovali pôstne až to vyvrcholilo najprísnejším pôstom na Veľký piatok.

A čo jedávali? Nuž, neraz to boli aj podivné veci, avšak polievka považovali za "grunt", teda za základ dobrého stravovania. Mnohé recepty zaznamenala aj spisovateľka Terézia Vansová, ktorá bola aj etnografkou a vydala ich v kuchárskej knihe Recepty prastarej matere, ktorá vyšla v roku 1914. Z originálnych receptov sa dá navariť chutná polievka aj dnes.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

(Text sme ponechali v pôvodnom znení.)

Šťavová polievka

Záhradnú alebo poľnú šťavu (šťovík) pooberať, umyť, dať na sito, aby voda odtiekla; potom rozpražiť kus masla, dať doňho trošku cibuľky, — keď je už žltá, šťavu z vody vystískať, dať do masla, posoliť a nechať zakryté dusiť. Za ten čas žemľu z kôrky obkrojiť, pokrájať na listy a v masle na žlto usmažiť. Keď je šťava mäkká, pridá sa k nej žemľa, málo múkou zasypať, ešte dusiť nechať, potom zaliať polievkou alebo i vodou a nechať dobre rozvariť. Potom cez sito pretrieť — a dať nazpät do nádoby, rozriediť podľa potreby, smotany kyslej podľa ľúbosti. Pred nastolením zručne zabiť niekoľko vajíčok (na každú osobu počíta sa jedno) tak aby sa nerozlialy, nechať zovrieť tak, aby sa bielok uvaril, ale žĺtok mäkký ostal. I tak si môžeme spomôcť, že uvaríme vajíčka okremä na mäkko (2 1/2 minúty), vyberieme ich do studenej vody, pozorne olúpime a do misky položíme. Keď prijde na ne vrelá polievka, tak sa zase prehrejú. Polievka sa konečne žĺtkom „zalegíruje“, t. j. žĺtok sa na miske dobre roztrie — a vrelá polievka naleje — a mieša, aby sa žĺtok neseknul. Ku tejto polievke pridá sa smažená, na kocky pokrájaná žemľa.

SkryťVypnúť reklamu

Polievka z rajských jabĺčiek

Rajské jabĺčka uvaria sa s prídavkom viazaničky zeleného petržľanu. Potom sa precedia, pridá sa polievky, keď tej niet, tak sa zapražia maslovou zápražkou, pritrepú kyslou smotanou s prídavkom málo múky. Osolí a osladí sa podľa ľúbosti. K tejto polievke buď sa uvarí ryža s mliekom a dá sa osobitne na tanier, — alebo vyvaria sa rezance vo vode, dajú do polievkovej misy a na ne naleje sa polievka. Oboje je veľmi dobré a polievka táto veľmi zdravá.

V zime, keď niet čerstvých paradajok, vezme sa fľaša zaváraných, rozumie sa, že nesmú byť prekysnuté.


Karfiolová polievka jednoduchá

Karfiol pokrája sa na malé kúsky a uvarí sa v slanej vode. Pripraží sa svetlou maslovou zápražkou, dá sa do nej drobno krájaný petržľan a podáva sa so žemličkou na kostky pokrájanou a na masle a petruške usmaženou.

SkryťVypnúť reklamu

Cele tak pripraviť sa môže polievka i z chresti (špárgle).

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu