Cviklové čipsy
Potrebujeme: 2-3 cvikly strednej veľkosti, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie a kto má rád bylinky, môže použiť svoje obľúbené
Postup: Cviklu ošúpeme, nakrájame na tenučké kolieska a dáme ich do misky. Pokvapkáme ich olejom, dobre osolíme napríklad hrubozrnnou soľou, okoreníme a posypeme bylinkami. Premiešame a poukladáme na olejom potretý plech v jednej vrstve.
Plech dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme, kým okraje cvikly nezačnú hnednúť, Potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.
Cviklové carpaccio
Potrebujeme: 2 cvikly, 4 PL olivového oleja, 2 PL trstinového cukru, 1 PL balsamicového octu, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL sójovej omáčky, 1 strúčik cesnaku, soľ, korenie
Postup: Cviklu umyjeme, zabalíme do alobalu a dáme piecť do rúry, kým nebude mäkká. Potom ju vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame na tenké plátky a poukladáme na tanier.
Z oleja, cukru, balzamika, citrónovej šťavy, sójovej omáčky a pretlačeného cesnaku urobíme zálievku. Polejeme ním pečenú cviklu, ktorú ešte posolíme a okoreníme. Ochutenú cviklu necháme chvíľu postáť v chlade a potom ju podávame napríklad s cottage syrom či kozím syrom, prosciutom, orechmi alebo šalátovými lístkami.
Šalát z pečenej cvikly
Potrebujeme: 300 g cvikly, 2 červené cibule, 2 ČL rímskej rasce, olivový olej, balenie balkánskeho syra, listy červeného mangoldu, prípadne iný šalát. 2 PL balzamikového octu, píniové oriešky, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Cviklu predvaríme v šupke do polomäkka. Potom ju očistíme, pokrájame na kúsky a dáme do zapekacej misy. Pridáme k nej očistenú a nakrájanú cibuľu.
Olivový olej zohrejeme a opečieme na ňom rímsku rascu, aby sa uvoľnila jej vôňa a chuť. Olej s rascou zlejeme z panvice do misky, primiešame k nim balzamiko, soľ a korenie. Cviklu s cibuľou prelejeme marinádou, zakryjeme dáme piecť do rúry asi na 20-30 minút. Päť minút pred koncom odkryjeme.
Zatiaľ si pripravíme šalátové listy, pridáme k nim nakrájaný balkánsky syr a píniové oriešky a napokon pečenú cviklu s cibuľou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.