Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom pôstne jedlá: Fazuľové fašírky, plnené klobúky, pohánkový nákyp

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Fazuľové fašírky

Potrebujeme: 750 g uvarenej alebo konzervovanej čiernej fazule, 1/4 červenej cibule, 1 strúčik cesnaku, 1/2 červenej papriky, hrsť lístkov koriandra, 1/2 ČL rasce, 1/8 ČL kajenskej papriky, 1/2 šálky uvarenej naturálnej ryže, 2 PL oleja

Postup: Cibuľu, cesnak a koriander nakrájame najemno, červenú papriku na malé kúsky. Čiernu fazuľu poriadne scedíme (ak je z konzervy, prepláchneme ju) a rozpučíme ju vidličkou na kašu. Pridáme k nej ostatné suroviny okrem oleja a dobre zamiešame. Vzniknutá hmota by mala byť tvarovateľná. Z nej vyformujeme šesť guľôčok, ktoré sploštíme do tvaru hrubej placky, poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a necháme v chladničke 15 minút až hodinu. Po uplynutí času zahrejeme na panvici olej, pridáme fazuľové fašírky a pečieme ich z oboch strán asi tri - štyri minúty alebo kým nie sú hnedé a chrumkavé. Podávame s ryžou, listovou zeleninou alebo zeleninovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plnené hubové klobúky

Potrebujeme: 680 g väčších šampiňónov, 2 PL olivového oleja, 1/4 š nahrubo nasekanej petržlenovej vňate, 1 malá červená paprika, 1 malá šalotka, 2 strúčiky cesnaku, 1/4 š sušených paradajok. 3/4 š vlašských orechov, 1 š mladého špenátu, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Z húb odkrojíme nožičky, ktoré spolu s červenou paprikou, sušenými paradajkami, cesnakom a šalotkou nakrájame na malé kúsky. Orechy nasekáme nadrobno. Klobúky potrieme olivovým olejom, poukladáme ich na plech výtrusnicou smerom hore a dáme piecť na 8 až 10 minút.V stredne veľkej miske na lyžici olivového oleja pečieme šalotku, papriku, cesnak a sušené paradajky, kým nezmäknú. Potom pridáme petržlenovú vňať, nakrájané huby a orechy a varíme ďalšie 2 až 3 minúty. Nakoniec k zmesi vhodíme špenát a necháme ho zvädnúť. Zmes osolíme a okoreníme. Z panvice, kde sa piekli huby, zlejeme všetku prebytočnú vodu, klobúky naplníme pripravenou zmesou a dáme zapiecť na 10 až 12 minút. Po upečení môžeme posypať čerstvou paprikou a vňaťou, ak sa zvýšila, a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Pohánkový nákyp

Potrebujeme: 200 g lúpanej pohánky, 3 PL oleja, 60 g masla, 1 pretlačený strúčik cesnaku, 1 cibuľu, kúsok póru, oregano, 2 vajcia, 2 PL paradajkového pretlaku, 1 ČL kurkumy, 1 ČL ostrej paprikovej zmesi, 2 PL posekanej petržlenovej vňate, 60 g údeného syra, soľ, 2 PL sójovej omáčky

Postup: Pohánku varíme v osolenej horúcej vode cca 2 minúty, stiahneme z ohňa a asi 20 minút necháme dôjsť. Potom prebytočnú vodu zlejeme.

Na panvici na oleji speníme cibuľu, pór, a cesnak. Potom pridáme sójovú omáčku, oregano, maslo, paradajkový pretlak, kurkumu a paprikovú zmes.

Vajcia pridáme po premiešaní pohánky s vychladnutou zmesou, primiešame aj polovicu postrúhaného syra, presypeme všetko do zapekacej misky vytretej maslom a vrch posypeme zvyškom syra. Pečieme v rúre 30 minút na 190 stupňoch.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: kellystilwell.com, carascravings.com

Diéty

Súvisiace témy: Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu