Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Bravčové s medovou mrkvou, bábovka bez múky, bramboračka

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Česká „bramboračka“

Potrebujeme: 1 veľkú cibuľu, 2 PL masla, olej, 2 PL hladkej múky. 1,5 l silného vývaru (môže byť aj voda a kocka masoxu), 2 mrkvy, 1 petržlen, ¼ zeleru, 4 zemiaky, 2 hrste sušených húb, 3 strúčiky cesnaku, 1 ČL majoránky, sladkú mletú papriku, mletú rascu, petržlenovú vňať, ½ šálky predvarených jačmenných krúp, soľ, celé čierne korenie, bobkový list

Postup: Huby namočíme do vody a necháme postáť. Zeleninu nakrájame na kolieska a kocky, cibuľu nasekáme najemno.

Na rozpustenom masle s trochou oleja v hrnci osmažíme cibuľu. Keď chytí zlatistý nádych pridáme rascu, korenie, bobkový list, mletú papriku a napokon všetko poprášime múkou a krátko orestujeme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zalejeme vývarom alebo vodou s masoxom a dobre premiešame aby nám nezostali v polievke hrudky. Necháme polievku variť.

Keď začne vrieť, pridáme scedené a prekrojené huby, mrkvu, zeler a petržlen. Asi po 20 minútach do polievky dáme nakrájané zemiaky, krúpy a varíme, kým všetko nezmäkne. Na záver do polievky pretlačíme cesnak, majoránku a petržlenovú vňať.

Bravčové kocky s medovými mrkvičkami

Potrebujeme: 1 kg bravčového pliecka, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, malý kúsok zázvoru, olej, plechovku pasírovaných paradajok (passaty), 1 ČL škorice, 100 g sušených marhúľ, 1 PL medu, nové korenie, soľ, mleté čierne korenie.

Na mrkvičky: cca 500 g mrkvy alebo karotky, 3 PL olivového oleja, citrónovú šťavu, celú rascu, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL tekutého medu, petržlenovú vňať

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Do hrnca dáme trochu oleja, zohrejeme ho a orestujeme tam cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme nasekaný cesnak a potom mäso nakrájané na väčšie kocky. Necháme ho zatiahnuť a chvíľku dusíme vo vlastnej šťave. Pridáme nastrúhaný zázvor, škoricu, nové korenie a kto má rád pikantné, tak aj čili a pasírované paradajky.

Potom všetko zalejeme vývarom tak, aby mäso bolo tesne ponorené. Premiešame a zakryté dusíme takmer hodinu. Potom k mäsu pridáme sušené marhule, med, nezabudneme ho osoliť a okoreniť. Povaríme, kým šťava nezhustne a odstavíme.

Mrkvu očistíme, nakrájame na hranolčeky, menšie mrkvičky stačí prekrojiť na polovice. Uvaríme ich v pare tak, aby boli mäkké, no aby si zachovali chrumkavosť. V miske vymiešame olej s citrónovou šťavou, soľou, korením a medom, pridáme rascu, ktorú môžeme predtým nasucho popražiť v panvici, jej vôňa bude intenzívnejšia. Uvarenú mrkvu vložíme do misky so zálievkou a dobre premiešame. Kto chce, môže si ešte pridať prílohu podľa vlastnej chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Bábovka bez múky

Potrebujeme: 5 vajec, 3 Zlaté klasy, hrnček kryštálového cukru, 1 dcl oleja, polovicu kypriaceho prášku, kakao, maslo a hrubú múku na vysypanie formy

Postup. Najprv vo väčšej mise vyšľaháme bielky s cukrom dotuha. Potom k bielkam pridáme rozšľahané žĺtky a zľahka ich tam zamiešame. Pridáme olej a potom zmiešame spolu Zlaté klasy s práškom do pečiva a zapracujeme ich do cesta.

Polovicu cesta vylejeme do vymastenej a vysypanej formy. Do druhej časti primiešame kakao a tiež ho vylejeme do formy. Upečieme v rúre, spočiatku pri teplote 180°C, potom teplotu stíšime na 160 a dopečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 149
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 121
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 921
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 994
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 694
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 059
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 052
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 538
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu