Šošovicový šalát s jarnou zeleninou
Potrebujeme: 2 š uvarenej šošovice, 3 š jarnej zeleniny podľa chuti (reďkovka, zelená fazuľka, špargľa, hrášok, špenát...), 3 PL najemno nakrájanej jarnej cibuľky, 1 - 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 1/4 š mätových lístkov alebo kôpru, 2 PL olivového oleja, kôra a šťava z 1 citróna, soľ a mleté čierne korenie
Jogurtová omáčka (voliteľná): 1 š bieleho gréckeho jogurtu, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL čerstvého kôpru alebo mäty, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 1/4 ČL soli
Postup: Šošovicu uvaríme v slanej vode al detne. Zeleninu zľahka ugrilujeme alebo uvaríme na pare - ak používame reďkovku, môže zostať aj v surovom stave. Ak použijeme špenát, necháme ho zvädnúť na panvici s trochou olivového oleja spolu so šalotkou alebo cesnakom.
Šošovicu, zeleninu, jarnú cibuľku, cesnak a mätu dáme do misky. Pridáme olivový olej, citrónovú šťavu a kôru z polovice citróna, soľ a korenie.
Jogurtovú omáčku pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Pridáme ju k šalátu a podávame.
(feastinandhome.com)
Opekaná bageta s reďkovkou
Potrebujeme: Bagetu pokrájanú na hrubšie kolieska, 2 PL krémového syra, 1 ČL kôpru, 2 natenko nakrájané reďkovky, 1/2 ČL čerstvej citrónovej šťavy, nasekaná pažítka (voliteľné)
Postup: Bagetu opečieme v rúre alebo v hriankovači dochrumkava. Každý kúsok natrieme krémovým syrom, vrch posypeme kôprom, na ktorý poukladáme reďkovku a vrch pokvapkáme citrónovou šťavou. Podľa chuti môžeme ešte posypať pažítkou.
(killingthyme.net)
Hráškový hummus
Potrebujeme: 200 g mrazeného hráčku, 120 g sterilizovaného cíceru, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL sezamovej pasty tahini, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Hrášok prepláchneme teplou vodou a necháme odkvapkať. Potom ho dáme do mixéra, pridáme k nemu cícer a aj všetky ostatné ingrediencie. Rozmixujeme dohladka a na záver ochutíme soľou a korením. Ideálne sa hodí na opečené bagetky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.