Pórový nákyp
Potrebujeme: 500 g póru, 2 staršie žemle, 4 vajíčka, 2 mrkvy, maslo, tymian, 250 ml šľahačkovej smotany, 120 g strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Žemle nakrájame na čo najmenšie kúsočky, pór prekrojíme najskôr po dĺžke a potom na pásiky a mrkvu tiež nasekáme na kocky.
V hlbšej panvici roztopíme maslo a orestujeme na ňom nakrájaný pór s mrkvou, pridáme lístky tymianu a odstavíme.
V miske zmiečame smotanu so žĺtkami, pridáme vychladnutý pór s mrkvou, kúsky žemlí, tri štvrtiny syra a soľ aj korenie. Všetko dobre premiešame a napokon zľahla primiešame aj tuhý sneh z bielkov.
Zmes dáme do maslom potretej zapekacej misky, posypeme zvyškom syra a dáme zapiecť do rúry.
Citrónové špagety s tuniakom
Potrebujeme: balenie špagiet, 4 vajíčka, 2 konzervy tuniaka v oleji, 1 cibuľu, 200 g kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie, 1 citrón, zväzok pažítky
Postup: Špagety uvaríme klasicky v osolenej vode. Kým sa varia, pripravíme si tuniaka. Olej z konzervy scedíme do panvice a orestujeme na ňom najemno nasekanú cibuľu. Opatrne k nej primiešame kyslú smotanu a vyžmýkame šťavu z citróna. Pridáme aj trochu strúhanej citrónovej kôry a nasekáme pažítku. Podľa potreby osolíme a okoreníme.
Do hotovej omáčky dáme kúsky konzervovaného tuniaka, priamo z hrnca tam vyberieme uvarené špagety a všetko spolu prehrejeme. Podávame s vajíčkami uvarenými nahniličku.
Krémové zemiaky s hlivou
Potrebujeme: 500 g zemiakov, balenie hlivy ustricovej či iných húb, maslo, sladkú smotanu, 1 menšiu cibuľu, soľ, korenie, baby špenát
Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky. Uvaríme ich v slanej vode domäkka.
Zatiaľ si na masle orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájané huby a všetko chvíľu restujeme. Potom to zalejeme smotanou a dochutíme soľou a korením. Na záver dáme do omáčky špenát a uvarené zemiaky. Premiešame a podávame.
Špenátové lievance s omáčkou z gorgonzoly
Potrebujeme: 750 ml mlieka, kocku droždia, malú lyžičku cukru, 150 g mrazeného špenátu, 300 g hladkej múky, 1 vajce, 2 strúčiky cesnaku, majoránku, soľ, olej na smaženie
Na omáčku: 1 smotanu na varenie, 100 g syra gorgonzola či iného podobné s modrou plesňou, 100 g parmezánu, 4 PL mlieka, štipku bazalky, soľ
Postup: Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, ktorý potom zmiešame s múkou, vajcom, špenátom, cesnakom a koreninami a vypracujeme cesto. Necháme ho kysnúť a potom z neho odoberáme kúsky, tvarujeme z nich lievance a pečieme na oleji.
V kastróle zohrejeme smotanu s oboma druhmi syra a ostatnými ingredienciami. Povaríme, aby nám vznikla primerane hustá omáčka, ktorou môžeme poliať lievance.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.