Pohánkové palacinky s bryndzou
Potrebujeme: 300 g pohánkovej múky, 500 ml vody, 1 vajce, štipku soli. Na plnku: 125 g bryndze, 200 g špenátových listov, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, maslo, soľ, korenie
Postup: Z múky, vajíčka a vody vymiešame cesto, ktoré trochu osolíme a necháme chvíľu postáť. Z cesta potom pečieme palacinky, vďaka pohánkovej múke by sa nemalo lepiť na panvicu.
Kým sa pečú palacinky, v druhej panvici roztopíme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Potom k nim pridáme špenát, osolíme ho, okoreníme a necháme zmäknúť. Odstavíme, primiešame bryndzu a touto zmesou naplníme upečené palacinky.
Karí šošovica
Potrebujeme: 400 g väčšej šošovice, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, mletú rascu, 3 lyžičky karí korenia, kyslú smotanu, olej, soľ
Postup: Šošovicu preberieme, prepláchneme a namočíme v studenej vode aspoň na 2 hodiny. Vo väčšom, no nízkom hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Šošovicu scedíme, premyjeme a necháme odkvapkať. Potom ju dáme do hrnca k cibuli a za stáleho miešania necháme pražiť asi 10 minút. Pridáme koreniny, zalejeme asi 2,5 dl horúcej vody a dusíme, kým šošovica nebude primerane mäkká. V prípade potreby trochu podlejeme. Potom šošovicu odstavíme, vmiešame kyslú smotanu a v prípade potreby dosolíme.
Zapekané zemiaky s hubami
Potrebujeme: cca 500 g zemiakov, 250 g špenátu, 3 vajíčka, 150 g sušených húb, 200 ml šľahačkovej smotany, 4 strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku, rascu, soľ, tvrdý syr
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Dáme ich do zapekacej misy, pokvapkáme olejom, posypeme rascou aj paprikou a upečieme vo vyhriatej rúre domäkka.
Zatiaľ si uvaríme vajíčka natvrdo a namočíme sušené huby.
Na upečené zemiaky potom poukladáme nadrobno nakrájané vajcia, lístky špenátu, plátky cesnaku a scedné huby. Všetko zalejeme smotanou, posypeme syrom a dáme asi na 10 minút zapiecť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.