Dnes je Popolcová streda, čo pre veriacich ľudí znamená začiatok veľkého 40-dňového pôstu. V tento deň je dovolené len raz sa najesť dosýta a v žiadnom prípade sa na tanieri nesmie objaviť mäso. K tradičným pokrmom preto patrila napríklad pohánka, zemiaková kaša nazývaná vo viacerých regiónoch kuľaša či pôstna polievka z kyslej kapusty.
Pohánka s droždím
Potrebujeme: cca 250 g pohánky, 1 pór, 1 menšiu cibuľu, zopár šampiňónov, prípadne to môžu byť iné huby, olej, 1 kocku čerstvého droždia, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, majoránku
Postup: Pohánku dáme variť do osolenej vody. Zatiaľ si v panvici zohrejeme trochu oleja a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu, ku ktorej po chvíli pridáme huby. Jemne ich osolíme, okoreníme a v prípade potreby trochu podlejeme vodou.
V druhej panvici si na lyžici oleja orestujeme nakrájaný pór. Keď chytí zlatistú farbu, zasypeme ho čerstvým droždím. Osolíme, okoreníme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a zalejeme trochou vody. Potom spolu zmiešame uvarenú pohánku, huby a pór s droždím. Všetko podusíme asi 5 minút, aby sa chute prepojili, pretlačíme cesnak, posypeme majoránom a v prípade potreby dosolíme. Všetko necháme prejsť varom.
Pôstna kapustnica
Potrebujeme: 5 zemiakov, 300 g kyslej kapusty, 2 PL masla alebo trochu oleja, 100 g hladkej múky, 1 vajce, 3 lyžice hrubej múky, soľ, korenie a 2 strúčiky cesnaku, sladkú červenú papriku
POSTUP: Zemiaky očistíme, pokrájame na malé kocky a dáme variť v osolenej vode do hrnca. Po chvíli k zemiakom pridáme vyžmýkanú a trochu prekrojenú kyslú kapustu a varíme spolu.
Z masla, prípadne oleja, múky a štipky červenej papriky urobíme zápražku, ktorú zalejeme vodou a pridáme k polievke. Na záver do polievky pretlačíme cesnak, pridáme soľ, korenie a halušky, ktoré si urobíme z vajca, hrubej múky a soli.
Zemiaková kuľaša
Potrebujeme: 500 g zemiakov, hladkú múku, maslo, soľ
Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na tenučké plátky a uvaríme v osolenej vode. Tej nemá byť príliš veľa, hladina by mala siahať len trochu nad zemiaky.
Keď budú mäkké, vodu nezlievame, ale zemiaky popučíme aj s vodou. Najlepšie klasickým pučidlom na zemiaky, nie mixérom.
K popučeným zemiakom postupne, za stáleho miešania, prisypávame múku dovtedy, kým nezískame kuľašu primeranej kašovitej konzistencie. Teraz už hrniec odstavíme z ohňa, aby nám múka neprihorela. Kuľašu rozdelíme do hlbokých tanierov, uprostred každej porcie urobíme jamku kam dáme rozpustené maslo. Kto má rád, môže si orestovať aj cibuľu a pridať ju na vrch kuľaše.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.